Bloody Words XXII

Articol publicat in:Pipa lui Arion | Aparut in:Nr. 25 ( iunie, 2012 )
Autor:

Nu e niciun secret: în SUA este cea mai mare piaţă de desfacere din lume pentru literatura mystery&thriller. Dar nici vecina Canada nu se află mai prejos. M-am convins de acest adevăr participând la Bloody Words XII, Canadian Conference, ale cărei lucrări s-au desfăşurat între 1 şi 3 iunie la Toronto.

În ambianţa luxoasă a hotelului Hilton Toronto Downtown şi-au dat întâlnire peste 200 de autori, editori, agenţi literari, cititori. Atenţie: nimeni nu s-a descurajat pentru că organizatorii au introdus o taxă de participare.

În cadrul acestei reuniuni s-a discutat despre tehnica scrierii unei  naraţiuni crime, despre modul cum se realizează o documentare legată de o investigaţie poliţienească, despre impactul pe care l-a avut recrudescenţa terorismului în ultimul deceniu asupra thrillerului, despre viitorul acestui gen literar.

Discuţiile au fost moderate de către scriitori cunoscuţi în multe părţi ale planetei. Printre ei – Linwood Barclay, Gayle Lynds. Sunt nume care la noi încă nu sunt ştiute, dar, cu siguranţă, un editor român îi va aduce la cunoştinţa cititorilor din ţara noastră.

Am reprezentat Romanian Crime Writers Club în cadrul unui panel moderat de către Jim Madison Davis, preşedintele International Association of Crime Writers. Cei prezenţi au fost interesaţi mai ales de tribulaţiile pe care le-am cunoscut scriind roman poliţist sub supravegherea cenzurii. Le-am dorit celor care m-au asaltat cu întrebări să nu cunoască o astfel de experienţă decât din relatările altora.

Scriitori, editori, agenţi literari, cititori… M-a impresionat solidaritatea dintre ei, m-a uimit refuzul lor de a transforma întâlnirea într-un prilej de dispute sterile. Nu m-am putut împiedica să mă întreb ce s-ar fi întâmplat dacă reuniunea ar fi avut loc pe plaiurile mioritice…

Am scris aceste rânduri în fugă, de-abia coborât de pe scara avionului care m-a adus în ţară de la mii de kilometri depărtare. N-am încă timp să povestesc mai multe despre Bloody Words XII – mă grăbesc să ajung la Râşnov, unde, între 18 şi 24 iunie, va avea loc Mystery&Thriller Festival. La această a doua ediţie a festivalului organizat de către Romanian Crime Writers Club va fi alături de noi şi Jim Madison Davis. Să fie încă un semn al deschiderii noastre spre lume?

Foto:
1. George Arion alături de Jim Madison Davis, preşedintele International Association of Crime Writers
2. George Arion în prezidiu.
Abonați-vă la newsletterul Suspans.ro pentru a fi la curent cu cele mai interesante ştiri, articole, concursuri şi materiale video publicate de scriitorii de suspans. Introduceți adresa dvs. de e-mail în pagina de abonare newsletter.

Tu ce zici?

Adauga un comentariu in casuta de mai jos, sau publica un link de legatura de pe situl tau. Poti de asemeni sa te abonezi la aceasta discutie via RSS.

Ai la dispozitie urmatoarele taguri de cod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Daca doresti o imagine asociata utilizatorului tau, foloseste sau creaza-ti un cont la Gravatar.