Bomba din final

Articol publicat in:Pipa lui Arion | Aparut in:Nr. 1 ( iunie, 2010 )
Autor:

PETER JAMES. Născut în 1948. S-a pregătit, la Londra, pentru o carieră în cinematografie. A debutat ca scenarist de televiziune la Toronto. Dar vocaţia sa era cea de romancier. A devenit unul dintre cei mai bine vânduţi autori de thrillere. Şi nu numai în Marea Britanie. Viu sau mort, Să mori frumos!, Aproape mort, Pe urmele mortului (apărute în tălmăcire românească la Nemira) au fost cărţi care au încântat milioane de cititori şi au propus un protagonist de succes: comisarul detectiv Roy Grace de la Poliţia Sussex. Un loc de muncă în care există mulţi profesionişti, dar uneori anchetele bat pasul pe loc, deoarece între poliţişti se iscă animozităţi şi tensiuni. Și există multe „cazuri reci”, adică nerezolvate.

Iată ce fapte trebuie să descâlcească faimosul detectiv în romanul Pe urmele mortului.

11 septembrie 2001. Un bărbat asistă uluit la prăbuşirea Turnurilor Gemene din New York, izbite de avioane conduse de către terorişti. Descrierea ororilor pe care le vede e realizată cu o inspiraţie de maestru. Parcă ar relata de la faţa locului un jurnalist cu har. Oameni care sar pe ferestre şi se zdrobesc de pământ, o mulţime înspăimântată pe străzi, flăcări care se înalţă spre cer, fuioare de fum şi un praf cenuşiu, care se răspândeşte până departe. Dar bărbatul îşi revine rapid din perplexitate şi îşi înscenează dispariţia sub mormanele de moloz, pentru a începe o nouă viaţă, sub o altă identitate, scăpând astfel de poverile trecutului său tulbure.

Octombrie 2007. O tânără aflată într-un lift din Londra rămâne între etaje şi petrece captivă acolo multe ceasuri. Accident sau o încercare de asasinat?

Tot octombrie 2007. Cu ocazia unor săpături, într-un canal de drenare a apelor din Brighton este descoperit scheletul unei femei. Autopsia legitimează ideea uciderii ei. Iar la mii de kilometri depărtare, lângă Melbourne, un cuplu dă peste cadavrul unei alte femei, ascuns în portbagajul unei maşini.

În aparenţă, fapte fără nici o legătură. Dar Peter James are ştiinţa de a ne purta pe multe căi, întortocheate şi imprevizibile, înainte de a ne conduce, ca un ghid omniscient, pe calea la capătul căreia toate firele naraţiunii se leagă şi aflăm adevăruri cutremurătoare. E vorba de escrocherii, de jafuri, de minciuni şi, mai ales, de crime comise cu sânge rece, în numele zeului tutelar al multora dintre pământeni – Banul.

La sfârşitul lecturii, tocmai când crezi că ţi s-a dezvăluit întregul mister, te mai aşteaptă o surpriză de proporţii. O lovitură de teatru pregătită cu multă migală.

E ca o bombă care explodează chiar lângă tine…

Abonați-vă la newsletterul Suspans.ro pentru a fi la curent cu cele mai interesante ştiri, articole, concursuri şi materiale video publicate de scriitorii de suspans. Introduceți adresa dvs. de e-mail în pagina de abonare newsletter.

2 comentarii »

  • Din iunie (1-20) « P o l i c i e r said:

    […] rubrici, o remarc pe cea numită Pipa lui Arion. În numărul de faţă, o recenzie la Peter James, Pe urmele mortului (Nemira, 2009, traducere de Mircea Ştefancu; Dead Man’s […]

  • Un raliu cu Peter James « P o l i c i e r said:

    […] George Arion: Final amanat – Viu sau mort, în ‹Jurnalul naţional›, 11 noiembrie 2006; Bomba din final (la romanul Pe urmele mortului), în Suspans.ro, nr. 1, iunie 2010. Şi două apărute la […]

Tu ce zici?

Adauga un comentariu in casuta de mai jos, sau publica un link de legatura de pe situl tau. Poti de asemeni sa te abonezi la aceasta discutie via RSS.

Ai la dispozitie urmatoarele taguri de cod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Daca doresti o imagine asociata utilizatorului tau, foloseste sau creaza-ti un cont la Gravatar.