Comisarul Montalbano

Articol publicat in:Pipa lui Arion | Aparut in:Nr. 3 ( august, 2010 )
Autor:

Nu știu câte cărți ale lui Andrea Camilleri ne va oferi, până la urmă, în tălmăcire, editura Nemira. Cele pe care le-a editat până acum – Hoțul de merinde, Sunetul viorii, Forma apei – mie mi-au produs, la lectură, o adevărată desfătare. Popularul scriitor italian, alintat „Bătrânul”, este nu numai un extraordinar creator de ficțiuni cu suspans, dar și un minunat povestitor, care a citit mult, învățând la școala marilor maeștri ai literaturii. Parcurgându-i romanele ești cucerit de talentul lui remarcabil, care înseamnă, printre altele, conturarea unor personaje memorabile, oricât de pasageră le-ar fi trecerea prin scenă. Dialogurile sprințare, folosirea meșteșugită a limbajului prețios, dar și a regionalismelor, sau a cuvintelor din argou, inepuizabila capacitate de a istorisi întâmplări comice și ironia șfichiuitoare contribuie la definirea unui stil inconfundabil și fermecător.

În Forma apei, primul său roman care îl are ca protagonist pe comisarul Salvo Montalbano, narațiunea se comportă ca și apa turnată în diverse recipiente: capătă noi și noi forme, din ce în ce mai spectaculoase, pe măsură ce cuvintele se înșiruie unele după altele. Fiecare secvență adaugă noi detalii, schimbă perspective, îndreaptă atenția asupra altor eroi. La început, avem parte de un caz de o limpezime de cleștar. Într-un loc rău famat din Sicilia, colindat de către drogați, proxeneți, femei ușoare, este descoperit cadavrul unui stâlp al societății: inginerul Silvio Luparello. Infarct în timpul consumării unui act sexual cu o prostituată – iată prima concluzie a celor care dau peste cadavru. Dar proza Bătrânului se metamorfozează pe măsură ce, la ancheta întreprinsă de sagacele comisar, se adună noi probe. Iar ceea ce, la început, era o întâmplare banală, devine o succesiune de fapte năucitoare care au legătură cu un șantaj profitabil pentru o ascensiune în lumea politicii, cu Mafia, cu destrăbălarea din așa-zisele familii onorabile, cu multe alte tare ale existenței pe această insulă. Iar Montalbano descâlcește ițele tenebroasei afaceri cu surâsul pe buze, dar cu sufletul răscolit de mizeria umană pe care trebuie s-o cunoască în meseria sa. Acest melanj dintre umor și o viziune amară asupra vieții îl plasează printre cei mai simpatici și îndrăgiți detectivi din literatura polițistă de pretutindeni.

Abonați-vă la newsletterul Suspans.ro pentru a fi la curent cu cele mai interesante ştiri, articole, concursuri şi materiale video publicate de scriitorii de suspans. Introduceți adresa dvs. de e-mail în pagina de abonare newsletter.

2 comentarii »

  • Flav said:

    Inca nu am citit nimic de Andrea Camilleri dar am auzit numai cuvinte de lauda la adresa lui. Cand o sa am ocazia (a se citi-cand o sa am bani) voi achizitiona si eu cartle lui.

  • Iulia said:

    L-am descoperit pe Camilleri acum doua zile.Am citit Hotul de merinde si Sunetul viorii si astept sa-mi soseasca Cainele de teracota , Forma apei si Excursie la Tindari, cred ca tot ce a publicat Editura Nemira de acest autor.Mi-au placut foarte mult cartile citite , desi am vazut serialul. Poate este si meritul traducatorului. Mi-au placut datorita personajelor, stilului narativ si pentru ca actiunea este clasica, fara violenta ca in romanele actuale. Dar interesant si inteligent scrie si Alexander Mccall Smith . Poate l-ati citit deja , daca nu va recomand sa-l cititi.

Tu ce zici?

Adauga un comentariu in casuta de mai jos, sau publica un link de legatura de pe situl tau. Poti de asemeni sa te abonezi la aceasta discutie via RSS.

Ai la dispozitie urmatoarele taguri de cod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Daca doresti o imagine asociata utilizatorului tau, foloseste sau creaza-ti un cont la Gravatar.