Cum a fost la Londra?

Articol publicat in:Pipa lui Arion | Aparut in:Nr. 19 ( decembrie, 2011 )
Autor:

Îmi vine să răspund ca Ion din Năpasta: „Bogdaproste, bine.” Însă ambianţa în care ne-am aflat îmi impune să formulez altfel: „Thanks, it went very well!”

Şi unde ne-am aflat eu, Bogdan Hrib, Oana Stoica Mujea – în calitate de autori, şi Alexandru Arion – deocamdată doar în calitate de editor?

La un moment dat, într-o clădire numai sticlă şi aluminiu. Canary Warf. Am urcat acolo după ce am fost verificaţi pe nişte liste şi fiecare a primit un ecuson. Un lift ne-a propulsat până la etajul 31. Nici n-am simţit când am ajuns acolo. La Bucureşti, liftul care mă poartă la etajul 7, până la apartamentul meu, face mai mult, şi se mai şi zgâlţâie.

Cum s-au deschis uşile liftului am dat cu ochii peste un poster care anunţa evenimentul din acea seară. Le-am făcut cu mâna celor trei de pe afiş – îi cunoşteam, eram noi.

Ne-am lăsat hainele într-un cuier de pe hol şi ne-am grăbit în spaţiul unde trebuiau să aibă loc lansările.

Dezamăgire. Nu erau decât chelnerii ocupaţi cu ultimele pregătiri în aşteptarea oaspeţilor. Dar fără să observe pustiul din jur, trei tinere îmbrăcate în rochii de seară cântau la vioară, violă, violoncel. Muzică rafinată, din alte timpuri.

Bogdan Hrib a început să facă poze. Oana se plimbă într-o ţinută potrivită pentru o văduvă – aluzie la romanul ei Parfumul văduvei negre.

M-am apropiat de unul dintre geamurile uriaşe. Am privit în jos. Clădiri mai mici decât Canary Warf, oameni de dimensiunile unor furnici pe străzi, într-o înnebunitoare mişcare browniană, multe lumini şi reclame. Un patinoar pe gheaţa  căruia nu aluneca nimeni.

În geam au început să se reflecte siluete. Asistenţa noastră din această seară a început să sosească. M-am întors spre locul unde, la mese, se instalaseră numeroase persoane necunoscute. Scriitori, critici literari, jurnalişti, editori, agenţi literari, oameni de afaceri. Câţiva români din diaspora. Fiecare cu un pahar de şampanie în faţă. Cu unii dintre ei aveam să fac cunoştinţă mai târziu.

Mi-a venit inima la loc. Ramona Mitrică, directoare la Profusion Crime,  îmi zâmbeşte încurajator. „Va fi bine”, pare ea să-mi spună.

Pe o masă apar romanele care vor fi lansate şi care îşi aşteaptă primii cumpărători: Kill the General de Bogdan Hrib şi Attack in the Library de George Arion. Anatomical Clues al Oanei Stoica Mujea va fi lansat în preajma Crăciunului. Tălmăcirea lor în engleză este semnată de către Ramona Mitrică, Mike Phillips, Mihai Rîşnoveanu. Pentru prima oară cititorii din Marea Britanie vor face cunoştinţă cu literatura poliţistă din România. O premieră. Datorată minunatei echipe Profusion.

Observ cum Eugen Androne şi Adrian Cherciu, implicaţi şi ei în proiect, dau o mână de ajutor pentru ca manifestarea să fie fără cusur.

Soseşte şi charismaticul Mike Phillips, cunoscut jurnalist şi scriitor. Apariţie de mare vedetă de cinema – palton descheiat, un fular pe care îl poartă cu o neglijenţă studiată. Îi cunoaşte pe aproape toţi cei din încăpere şi se salută cu ei.

Evenimentul începe cu prezentarea decanului de vârstă al autorilor români. De mine e vorba. Apoi urmează o lectură în paralel – eu citesc începutul romanului în româneşte, Mike face lectura în limba engleză.

„Cadavrul se află în dreapta mea, aşezat pe un maldăr de cărţi.” – rostesc eu emoţionat. “The corpse is to the right of me, lying on a pile of books.” – se aude ca un ecou vocea lui Mike. Urmează la cuvânt Bogdan Hrib şi apoi Oana Stoica Mujea.

Suntem la Londra. Este 30 noiembrie 2011. Ziua Sfântului Andrei. E o sărbătorire la care n-a visat simpaticul meu erou Andrei Mladin, apărut pe lume în 1983, când s-a editat pentru prima oară Atac în bibliotecă.

Abonați-vă la newsletterul Suspans.ro pentru a fi la curent cu cele mai interesante ştiri, articole, concursuri şi materiale video publicate de scriitorii de suspans. Introduceți adresa dvs. de e-mail în pagina de abonare newsletter.

Tu ce zici?

Adauga un comentariu in casuta de mai jos, sau publica un link de legatura de pe situl tau. Poti de asemeni sa te abonezi la aceasta discutie via RSS.

Ai la dispozitie urmatoarele taguri de cod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Daca doresti o imagine asociata utilizatorului tau, foloseste sau creaza-ti un cont la Gravatar.