Recenzia: mic ghid despre obiectivitate

Articol publicat in:Ora de lectură | 17 ianuarie 2013
Autor:

Scriam joia trecută despre coperta 4 a unei cărți și influența pe care o are ”descrierea promoțională” sau ”blurb-ul” asupra deciziei de cumpărare a volumul respectiv de către un cititor. Așa cum și unii comentatori ai articolului trecut au observat, respectiva descriere, în intenția ei evidentă de a vinde cartea respectivă, poate uneori să exagereze, să inducă cititorul în eroare sau chiar să îl dezamăgească.

Oricât de pretențios ar suna, există oameni care își doresc să fie pe deplin informați atunci când decid să cumpere un anumit titlu, și atunci caută informații relevante despre autor și volumul în cauză. Mai sunt și oamenii cărora le place să fie surprinși, aceștia devenind curioși și motivați să achiziționeze cartea în funcție de recomandările altora, fără să fi căutat nimic în prealabil.

În oricare din cele două cazuri, intră în joc recenzia, acest al doilea filtru care poate construi sau distruge cariera unui scriitor.

Recenzia este un act liber și complet subiectiv din partea cititorului. Un roman comentat pe Goodreads de exemplu, va avea o evaluare de tipul ”Asta e o carte mizerabilă, fără pic de talent”, urmată imediat de ”Autorul parcă mi s-a adresat mie personal! Cartea asta mi-a schimbat viața!”. În definitiv și la urma urmei, literatura este o chestie de gust.

Dar recenzia, oricât de subiectivă și personală ar fi ea, în mod indubitabil are un sens și un scop obiectiv, altfel nu ar folosi la nimic. Și dacă este în regulă să luăm pulsul unei cărți citind comentarii pe Goodreads, fără a fi obligați să le și credem pe cuvânt, scrierea unei recenzii profesioniste este subiect de curs universitar, de atelier de dezbateri literare sau de studiu individual pentru cei pasionați.

Așadar, în scop didactic și de cercetare, haideți să vedem cum ar trebui să construim o recenzie, după regulile propuse și general acceptate de către experți.

Există două abordări distincte atunci când scriem o recenzie:

– abordarea descriptivă: constă în descrierea generală a cărții, cu o expunere subiectivă a cititorului referitoare la ceea ce el a perceput ca fiind scopul final al acesteia, însoțită de citate relevante care să întărească opiniile prezentate.

– abordarea critică: reprezintă o evaluare bazată pe criterii fixate de către standardele literare în general și ale genului în special, cu argumente bazate pe exemple din text.

Mai mult decât o analiză personală de tip ”mi-a plăcut / nu mi-a plăcut” și mai mult decât o descriere a subiectului narativ, în conceperea unei recenzii critice ar trebui luate în considerare următoarele reguli, cu mențiunea că sunt numai niște sugestii de ordin general și nu au caracter de lege.

1. Informații generale despre carte: titlu, autor, anul primei apariții, numele editurii, genul, subiectul general, elemente speciale (desene, fotografii, cărți, etc), ISBN, preț, link către un site de pe care se poate achiziționa.

2. Considerații generale

Fără a intra în pielea unui profesor de literatură și fără a avea pretenția de critici literari, putem face totuși câteva observații obiective privind următoarele aspecte: punctul de vedere din care e scrisă cartea, publicul căreia i se adresează, elemente de stil (formal sau informal, calitatea stilului având în vedere câteva standarde generale – coerență, claritate, originalitate, forță a imaginilor, acuratețe lingvistică din punct de vedere tehnic, figuri de stil, expresii originale, umor, suspans, concizie, grad de dezvoltare al intrigii, fluiditate, etc. Sunt aceste elemente suficiente pentru a atrage audiența? Și, mai important, corespund toate aceste elemente publicului pentru care a fost intenționat scrisă?

3. Câteva întrebări la care dacă răspundem, vom izbuti să avem o viziune mai acurată asupra lucrurilor

– Este această carte interesantă și de ce?

– A avut această carte un impact emoțional asupra ta? Ai corelat o experiență personală cu vreun element narat? Ai fost impresionat de vreunul din personaje?

– Și-a atins această carte scopul pentru care a fost scrisă?

– Ai recomanda această carte și altora? De ce?

4. Câteva aspecte esențiale care vor da consistență analizei și care nu trebuie scăpate din vedere, mai ales când e vorba despre o lucrare de ficțiune

4.1 Personajele

– Din ce surse s-a inspirat autorul în crearea personajelor? Pot fi ele identificate? Seamănă cu altele de care vă amintiți? Sunt copiate, îmbunătățite, diferite?

– Ce atitudine are autorul față de personajele sale?

– Sunt personajele multi-dimensionale sau pur și simplu ”plate”?

– Autorul a contribuit la dezvoltarea personajelor sale astfel încât acestea să capete o personalitate proprie?

– Este conturarea personajelor directă sau indirectă?

4.2 Tema

– Care este (sunt) tema (temele) majore?

– Cum sunt ele relevate și dezvoltate?

– Este tema una răspândită și familiară, întâlnită și în alte părți sau este nouă și originală?

4.3. Intriga

– Cum sunt manipulate elementele intrigii (introducerea, suspansul, punctul culminant, concluzia)?

– Care este legătura dintre intrigă și dezvoltarea personajelor?

– Care sunt elementele de mister / suspans / intensitate a acțiunii puse în joc și cum sunt ele manipulate?

– Ce alte mecanisme de complicare a intrigii sunt folosite și cum au contribuit ele la acțiunea cărții?

– Există o sub-intrigă și cum este ea legată de intriga principală?

– Intriga este primară sau secundară altor elemente ale poveștii (dezvoltarea personajelor, stil, subiect, etc)?

4.4 Stilul

– Care sunt calitățile tehnice ale poveștii (simplitate, claritate, etc)?

– Care sunt calitățile emoționale ale poveștii (umor, agerime, satiră, dramatism, etc)?

– Care sunt calitățile estetice ale poveștii (armonie, ritm, etc)?

– Ce mecanisme stilistice identificăm (simbolism, unele motive, parodia, alegoria)?

– Cât de eficient este dialogul?

4.5 Decorul

– Care este decorul / amplasarea în spațiu și timp a poveștii și are acesta un rol semnificativ în dezvoltarea acesteia?

– Are cartea ”atmosferă” și cum este ea evocată? Ce emoții provoacă atmosfera?

– Ce efecte scenice sunt utilizate? Sunt ele importante sau semnificative pentru derularea poveștii?

– Influențează decorul și atmosfera personajele și / sau intriga?

5. Elemente opționale

– Elemente ce țin de prezentarea fizică a volumului: copertă, calitatea hârtiei, tipărire, calitatea traducerii dacă e cazul

– Referințe încrucișate: citarea opiniei unor critici, citarea unor recenzii anterioare, referințe la adaptarea cinematografică (dacă există), alte mențiuni ale titlului sau autorului în alte lucrări, apartenența volumului respectiv la o serie și locul pe care îl ocupă din punct de vedere calitativ în seria respectivă, etc.

– Referințe relevante despre autor: debut, autor consacrat, alte volume similare, aspecte biografice interesante, etc.

Încercând să răspundem la toate aceste întrebări și urmând aceste linii de ghidaj, vom putea să realizăm sau să citim o recenzie într-un mod cât mai apropiat de obiectivitate. Să nu uităm, în primul rând, pentru a avea ceva de spus despre o carte, ar trebui în primul rând să o citim, asta este ceva de la sine înțeles. Să nu uităm, iarăși, că același dialog poate face pe cineva să râdă cu lacrimi, iar pe altcineva să plictisească de moarte. Cu toate acestea, o recenzie scrisă responsabil și sincer poate contribui la succesul unei cărți și la întărirea reputației unui autor. Iar cu cât sunt date mai multe exemple și argumente, cu atât această ”radiografie” literară poate fi mai utilă cititorilor.

Abonați-vă la newsletterul Suspans.ro pentru a fi la curent cu cele mai interesante ştiri, articole, concursuri şi materiale video publicate de scriitorii de suspans. Introduceți adresa dvs. de e-mail în pagina de abonare newsletter.

Tu ce zici?

Adauga un comentariu in casuta de mai jos, sau publica un link de legatura de pe situl tau. Poti de asemeni sa te abonezi la aceasta discutie via RSS.

Ai la dispozitie urmatoarele taguri de cod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Daca doresti o imagine asociata utilizatorului tau, foloseste sau creaza-ti un cont la Gravatar.