Stephen King – Despre scris

Articol publicat in:Ora de lectură | 31 ianuarie 2013
Autor:

Scriam anul trecut prin toamnă un articol despre Neil Gaiman și cele 8 reguli ale sale despre scris, ca replică la sugestiile pe care Stephen King le dădea scriitorilor pentru ca aceștia să se transforme ”din scriitori competenți în scriitori buni.” Și dacă la vremea aceea regulile lui Gaiman mi se păreau destul de plastice, cu o evidentă conotație motivațională, în continuare mă aliniez la părerea generală că ”On Writing” este unul dintre cele mai bune și mai pertinente manuale despre scris care au văzut lumina tiparului.

În afară de partea de autobiografie consistentă, un must-read pentru orice fan al lui King,”On writing” ne împărtășește și viziunea autorului cu privire la arta scrisului, presărată cu exemple din literatura universală dar și cu referințe serioase din cărțile proprii.

De ce am ales astăzi pentru ora de lectură să îl citez pe King și să vă dau câteva exemple din această carte? Nu numai pentru că în mod personal și deosebit am un respect profund pentru Rege, ci și pentru că tratează scrisul într-un mod foarte serios, uneori academic, alteori prietenos, cu umor și considerație dar mai ales cu pasiune.

Și zice King așa:

”Vă puteți apropia de actul scrisului cu nervozitate, cu emoție, speranță sau chiar cu disperare – senzația că nu veți reuși niciodată să puneți pe pagină tot ceea ce aveți în minte și în suflet. Vă puteți apropia de acest act cu pumnii încleștați și cu ochii îngustați, pregătiți să faceți ravagii și să îi doborâți pe toți. Vă puteți apropia de el pentru că vreți să convingeți o fată să vă ia în căsătorie sau pentru că vreți să schimbați lumea. Apropiați-vă de el în orice fel doriți, dar nu cu lejeritate […] Dacă nu puteți sau nu vreți, e timpul să închideți cartea și să faceți altceva.”

Destul de frust în atitudine, King se adresează scriitorilor care știu că sunt scriitori și mai puțin celor care se gândesc să devină scriitori. Pe alocuri destul de brutal în exprimare, folosind de cele mai multe ori un limbaj fără perdea și o adresare cât se poate de directă, King ne povestește despre ”cutia cu scule” a oricărui scriitor, despre greșelile uzuale și capcanele în care poate pica orice autor, despre metaforă, utilă și necesară dar care trebuie utilizată cu moderație, despre simplele dar dureroasele reguli gramaticale, despre subiectivitatea criticii, dar și despre multe altele.

Poate că această parte a cărții nu este cu adevărat un manual și poate că alții nu sunt de acord cu King în ceea ce privește sfaturile sale privind tehnicile și trucurile despre scris. Dar cu toate acestea, întregul volum poate fi citit ca o pledoarie pentru literatura de calitate, o confesiune din partea unuia dintre cei mai mari autori de ficțiune speculativă ai lumii și, de ce nu, o cheie cu care să poată fi descuiate misterele scrisului.

Mi-ar fi plăcut să vă dau citate din carte, dar mi-am dat seama că ar fi fost nevoie să copiez mai bine de jumătate din volum aici. În schimb, vă provoc la o discuție pe tema ei și pe marginea regulilor sugerate de King. Ce trebuie să știe și să facă un scriitor ca să devină un scriitor bun? În afară de a scrie, pur și simplu?

 

 

Etichete: ,
Abonați-vă la newsletterul Suspans.ro pentru a fi la curent cu cele mai interesante ştiri, articole, concursuri şi materiale video publicate de scriitorii de suspans. Introduceți adresa dvs. de e-mail în pagina de abonare newsletter.

Tu ce zici?

Adauga un comentariu in casuta de mai jos, sau publica un link de legatura de pe situl tau. Poti de asemeni sa te abonezi la aceasta discutie via RSS.

Ai la dispozitie urmatoarele taguri de cod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Daca doresti o imagine asociata utilizatorului tau, foloseste sau creaza-ti un cont la Gravatar.