Salt

Salt” e o călătorie înapoi în timp, pe când Războiul Rece era bau-baul de serviciu la Hollywood şi în filmele pe care le vedeam la video cu vecinii exista mereu un erou american neînfricat (Chuck Norris, Michael Dudikoff ori, mai exotic, Cynthia Rothrock) care, cum-necum, reuşea să răpună de unul singur o armată de negativi şi să salveze lumea de la dezastrul (de regulă nuclear) pe care i-l pregătise vreun sovietic nesuferit. Însă nici unul din ei nu reuşea să arate atât de sexy precum Angelina Jolie (aka Evelyn Salt) în timp ce îşi snopeşte adversarii, confecţionează o bazooka din piciorul unei mese şi câteva sticle cu detergent (mori de ciudă, MacGyver!) ori se foloseşte de lenjeria proprie ca să scape de urmăritori (Cum? Suspans! Va trebui să vedeţi cu ochii voştri).

Salt e o agentă CIA căsătorita (de formă?) cu un arahnolog cam pămpălău, care taman în ziua când îşi aniversează mariajul e acuzată că ar fi un spion în conservare al Rusiei. Chit că acuzatorul este un dezertor rus fără pic de credibilitate, toată lumea se întoarce împotriva ei, iar domnişoara ofiţer sub acoperire se trezeşte urmărită de regimente întregi de poliţişti şi agenţi secreţi. Urmează, înşirate conştiincios, mai toate clişeele specifice genului: curse nebune pe autostradă, clădiri escaladate cu mâinile goale, arte marţiale şi împuşcături, cascadoriile pe care le ştim pe de rost de la „Die Hard” încoace.

Mai avem un castel siberian unde copiii sovietici sunt spălaţi pe creiere, îndopaţi cu „idiomuri, idiosincrazii şi ideologie” şi pregătiţi pentru o viaţă de spioni sub acoperire în sânul unor familii occidentale; un preşedinte american înconjurat de gărzi nevolnice, pe care Salt le pune la pământ fără să clipească; o eroină dură ca oţelul care pune, totuşi, iubirea înaintea datoriei; şi o căciulă de blană asortată la accentul atroce cu care miss Jolie o rupe pe ruseşte. Iar tot misterul se învârte în jurul întrebării „Cine este Salt?” (acesta este, de altfel, şi sloganul sub care a fost lansat filmul): o agentă operativă loială, acuzată pe nedrept, sau o trădătoare KGB-istă care merită tot ce i se întâmplă? Fiind vorba de Angelina Jolie, răspunsul este simplu: cui îi pasă? E bună şi atunci când e rea. Sau mai ales atunci!

Salt – S.U.A. 2010 , 100 minute. Regia: Phillip Noyce

Abonați-vă la newsletterul Suspans.ro pentru a fi la curent cu cele mai interesante ştiri, articole, concursuri şi materiale video publicate de scriitorii de suspans. Introduceți adresa dvs. de e-mail în pagina de abonare newsletter.

Tu ce zici?

Adauga un comentariu in casuta de mai jos, sau publica un link de legatura de pe situl tau. Poti de asemeni sa te abonezi la aceasta discutie via RSS.

Ai la dispozitie urmatoarele taguri de cod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Daca doresti o imagine asociata utilizatorului tau, foloseste sau creaza-ti un cont la Gravatar.