Shelter

Articol publicat in:Cronica de film | Aparut in:Nr. 5 ( octombrie, 2010 )
Autor:

Caroline Jessop (Julianne Moore) se declară „doctor în ştiinţă şi femeie a lui Dumnezeu”. Iar pentru ca spectatorii să nu aibă nici un dubiu, se îmbracă sobru, umblă nemachiată şi poartă la gât o cruciuliţă de aur. Altminteri, pare a fi un psihiatru criminalist de primă mână, specializat în cazurile de personalităţi multiple, pe care le demontează de fiecare dată, argumentând că boala a fost inventată de nişte doctori incapabili şi promovată excesiv de filmele proaste de la Hollywood. Drept pentru care nu mică îi este mirarea atunci când dă cu ochii de Adam (Jonathan Rhys Meyers), pacientul-minune pe care i-l prezintă tatăl său, exponentul perfect al unor personalităţi contradictorii (care merg până acolo încât diferă şi la nivel fiziologic, aflăm la un moment dat, de pe o radiografie). Personalităţi împrumutate din viaţa reală, acolo unde proprietarii lor de drept au sfârşit cu toţii prost, drept victime ale unor crime neelucidate.

Până aici toate bune – mister, thrill, suspans, doamna Moore joacă bine, ca de obicei, domnul Meyers ţine şi el pasul, premiza e interesantă şi dătătoare de fiori, muzica se asortează perfect. Însă investigaţia începe uşor-uşor să alunece spre superstiţii şi supranatural, apar legende despre vrăjitorie şi Diavol, apare toată recuzita ieftină menită să te facă să tresari (telefoane care încep să sune brusc şi tunete răsunătoare – doar avem aceeaşi echipă de producători care ne-a dat „The Ring”), în fine, apare o pensionară oarbă supranumită „Mamaia”, a cărei vârstă mai poate fi datată numai cu carbon 14, tămăduitoarea voodoo a unei comunităţi de ciudaţi ce se adăposteşte în munţii de pe lângă Pittsburgh.

Misterul se ofileşte pe măsură ce „necredinciosii” din film sunt pedepsiţi pe rând, în mod exemplar, pentru că „au rătăcit calea” de la cele sfinte, iar ceea ce începuse ca un thriller psihologic promiţător devine, pe final, un pseudo-horror cu tente de ridicol. Ai fi crezut că, după „The Forgotten”, Julianne Moore nu se va mai lansa în asemenea proiecte sortite unei vieţi scurte şi nu tocmai onorabile. Greşit. Ergo? De văzut doar în lipsă de altceva mai bun, în vreo după-amiază ploioasă şi rece.

Shelter – S.U.A. 2010, 112 minute. Regia: Mårlind & Stein.

Abonați-vă la newsletterul Suspans.ro pentru a fi la curent cu cele mai interesante ştiri, articole, concursuri şi materiale video publicate de scriitorii de suspans. Introduceți adresa dvs. de e-mail în pagina de abonare newsletter.

Un comentariu »

Tu ce zici?

Adauga un comentariu in casuta de mai jos, sau publica un link de legatura de pe situl tau. Poti de asemeni sa te abonezi la aceasta discutie via RSS.

Ai la dispozitie urmatoarele taguri de cod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Daca doresti o imagine asociata utilizatorului tau, foloseste sau creaza-ti un cont la Gravatar.