Stone

Articol publicat in:Cronica de film | Aparut in:Nr. 8 ( ianuarie, 2011 )
Autor:

După aproape 2 ore de vizionare (1 oră şi 45, că să fim exacți), mi-am aprins o ţigară, mi-am făcut o cafea şi m-am întrebat: “what the heck was that?”. Filmul lui John Curran (cel care a semnat şi scenariul de la ”The Killer Inside Me”) oscilează până în ultima secundă între dramă, alegorie spirituală şi thriller psihologic cu accente de noir clasic. Din păcate nu merge până la capăt cu nici unul dintre genuri, aşa încât rezultatul este sub aşteptări, în ciuda numelor grele de pe afiş.

De Niro e Jack Mabry, un funcţionar taciturn în pragul pensionării, care şi-a trecut viaţa ascultând poveştile deţinuţilor candidaţi la eliberare condiţionată, emisiunile religioase de la radio şi transmisiile în direct de la meciurile de golf (sport pe care îl practică în secret, cu doza de vinovăţie aferentă defulărilor). E morocănos şi acrit, un soţ care şi-a păstrat nevasta alături şantajând-o, care îşi ascunde pornirile violente sub o tăcere încăpăţânată. Ultimul caz de rezolvat înainte de pensionare se dovedeşteşi cel mai păcătos: e dosarul lui Gerald „Stone” Creeson (Edward Norton), un șmecheraș condamnat pentru incendiere şi complicitate la crimă, disperat să iasă pe cauţiune după 8 ani petrecuţi în spatele gratiilor, departe de soţia sa ciudăţică dar apetisantă. Soţie pe care o oferă în schimbul libertăţii, împingând-o în braţele stângace ale lui Jack. Cinste lui, pensionarul rezistă eroic, chiar dacă mariajul nu i-a mai oferit demult zvancniri de erotism – nevasta e încremenită într-o spaimă cronicizată, ca un câine care aşteaptă mereu să fie lovit cu piciorul, şi pare că în familia Mabry plăcerile cărnii n-au fost nicicând la mare preţ. Însă Lucetta nu e femeia care să accepte un refuz, iar Milla Jovovich joacă o femme fatale cât se poate de credibilă, fie că decojeşte un ou fiert, fie că şopteşte răguşit “f**k me harder”.

Până aici toate bune şi la locul lor. Dar scenariul se duce la vale când Stone are un soi de epifanie în biblioteca închisorii, descoperă o nouă religie care îndeamnă să-l căutăm pe Dumnezeu în sunete şi vibraţii armonice (lucru mai greu de realizat în România, unde vecinii au mereu de găurit ceva cu bormaşina), apoi se lansează în dialoguri aprinse cu Jack pe teme care mai de care mai profunde – Binele şi Răul, lumea de apoi, moralitatea, sensul vieţii etc etc. Cât de împăcat e el de fapt cu ideea de a-şi sacrifica soţia pe altarul salvarii proprii şi cum gestionează situaţia, odată ajuns din nou în braţele ei? Cât de veritabilă e această transformare spirituală produsă peste noapte? Nu ştim. Mai trist e, însă, că de la un punct încolo nici nu ne mai pasă.


Stone – S.U.A., 2010, 105 minute. Regia John Curran

Abonați-vă la newsletterul Suspans.ro pentru a fi la curent cu cele mai interesante ştiri, articole, concursuri şi materiale video publicate de scriitorii de suspans. Introduceți adresa dvs. de e-mail în pagina de abonare newsletter.

2 comentarii »

  • Revista Suspans, nr. 8 « Mircea Pricăjan said:

    […] Adela MARCOV – Stone […]

  • Linda said:

    Un film cu Edward Norton si De Niro trebuie bifat. Mi-a placut gluma cu bormasina…

Tu ce zici?

Adauga un comentariu in casuta de mai jos, sau publica un link de legatura de pe situl tau. Poti de asemeni sa te abonezi la aceasta discutie via RSS.

Ai la dispozitie urmatoarele taguri de cod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Daca doresti o imagine asociata utilizatorului tau, foloseste sau creaza-ti un cont la Gravatar.