Unknown

Articol publicat in:Cronica de film | Aparut in:Nr. 15 ( august, 2011 )
Autor:

Amintind pregnant de Frantic-ul lui Polanski, Unknown îi urmăreşte pe Martin Harris (Liam Neeson) şi soţia lui, Liz (January Jones), un cuplu american ajuns la Berlin pentru o conferinţă în domeniul biotehnologiei. Pe drumul de întoarcere la aeroport, de unde ar fi trebuit să-şi recupereze o servietă pierdută, Martin derapează cu taxiul şi alunecă în răul Spree, trezindu-se zile mai târziu în spital cu memoria franjuri şi o doză zdravănă de vinovăţie panicată pentru că şi-a lăsat consoarta singură atâta vreme într-un oraş străin. Surpriză: odată întors la hotel, soţul spăşit constată că nevasta nu-l mai recunoaşte, ba chiar se afişează nonşalant la braţul altui bărbat. Pe nume… Martin Harris.

Chinuit de flash-back-uri din luna de miere şi fragmente răzleţe de amintiri, prins într-o plasă de păianjen în care se afundă tot mai adânc la fiecare pas, Martin aduce a personaj de film noir din anii 40 – amnezicul aflat în căutarea adevărului, reţetă care a prins începând de la Hitchcock până la seria Bourne. January Jones ar trebui să fie aici frumuseţea blond-glacială, însă prestaţia ei e departe de Kim Novak ori Grace Kelly – răceala din priviri e seacă şi atât, toate zâmbetele sunt uşor forţate şi nimic nu te inspiră să-i topeşti carapacea de ice queen. Diane Kruger se descurcă mult mai bine în rolul unei emigrante bosniace, şoferiţă clandestină de taxi care îl ajută pe Martin să răzbată prin străzile deloc primitoare ale Berlinului – Jaume Collet-Serra şi directorul sau de imagine îmbracă oraşul în culori puternice, uşor ameninţătoare, alternând între decorul de lux al unui hotel de 5 stele, apartamentele dărăpănate dintr-o mahala şi coridoarele pustii ale metroului de sub metropola acoperită de zăpada.

Poate chiar mai bine, deşi în roluri secundare, joacă Bruno Ganz (un ofiţer STASI ieşit la pensie) şi Frank Langella (unul din colegii lui Martin), a căror prestaţie impecabilă se învârte în jurul unor conversaţii insinuante, perfect executate. Pe lângă ei, Neeson pare uşor stângaci, deşi aerul său de dur vulnerabil încă mai funcţionează, şi  îl face la fel de credibil atât la volanul unor maşini angajate în curse nebune (de unde ştie un profesor de biologie să conducă cu atâta siguranţă în marşarier? Veţi afla mai spre final) cât şi măcinat de îndoieli legate de sănătatea sa mentală.

Per ansamblu, Unknown e un thriller decent, executat conştiincios (fără sclipiri), cu o doză bună de suspans, o cantitate respectabilă de asasinate şi mister, un aer apăsător de paranoia şi un anume iz euro-chic care mai ascunde, pe ici pe acolo, găurile din scenariu. Dacă nu aşteptaţi de la el marea cu sarea, e chiar o experienţă plăcută. Nu-l ocoliţi.

Unknown – Marea Britanie / Germania / Franţa / Canada / S.U.A., 2011, 113 minute. Regia Jaume Cullet-Serra

Abonați-vă la newsletterul Suspans.ro pentru a fi la curent cu cele mai interesante ştiri, articole, concursuri şi materiale video publicate de scriitorii de suspans. Introduceți adresa dvs. de e-mail în pagina de abonare newsletter.

Tu ce zici?

Adauga un comentariu in casuta de mai jos, sau publica un link de legatura de pe situl tau. Poti de asemeni sa te abonezi la aceasta discutie via RSS.

Ai la dispozitie urmatoarele taguri de cod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Daca doresti o imagine asociata utilizatorului tau, foloseste sau creaza-ti un cont la Gravatar.