A venit vremea pentru Suspans

Articol publicat in:Editorial | Aparut in:Nr. 1 ( iunie, 2010 )
Autor:

Trăim vremuri în care imprevizibilul, emoţia puternică, oroarea fac legea. E de-ajuns să deschidem televizorul sau calculatorul şi cele mai incredibile scenarii ne sunt prezentate ca realitate.

La ce bun, atunci, să ne îndreptăm atenţia spre o literatură care promite din capul locului exact aceleaşi premise şi efecte?
Răspunsul e cum nu se poate mai simplu: fiindcă literatura, ca orice altă artă, conţine iluzia izbăvirii. Orice carte necitită conţine speranţa cititorului că deznodământul nu poate fi decât unul favorabil. Suspansul învelit în formă literară este povestea plină de semnificaţii a unei realităţi care, de cele mai multe ori, n-are sens.

În lume, cititorii de suspans (termen generic care include, din fericire, o pleiadă întreagă de genuri şi subgenuri) îi depăşesc numeric cu mult pe cititorii oricărui alt fel de literatură. Pentru a vă confirma lucrul acesta trebuie doar să aruncaţi o privire peste listele cu bestseller-uri ale marilor ziare occidentale. În orice ţară în care lectura este o metodă de recreere la fel de prizată ca televizorul sau calculatorul – şi eu (încă) nu mi-am pierdut speranţa că lucrul acesta este posibil şi la noi –, scriitorul de suspans are un public mai larg decât poate visa vreodată să aibă, de pildă, un politician. Pe cale de consecinţă, revistele care se ocupă de suspans sunt şi ele numeroase şi aşezate pe tradiţii solide.

Revista Suspans.ro, pe care v-o propunem începând cu această lună, caută astfel să joace un dublu rol: acela de-a acoperi un gol existent pe piaţa autohtonă de reviste specializate în literatura misterului şi acela de-a ne sincroniza cu ritmul vieţii editoriale europene, americane şi, totodată, asiatice. Sunt încredinţat, tocmai pe baza lucrurilor afirmate înainte, că o astfel de revistă, la noi, în România, îşi are deja publicul format şi că nu ne rămâne de făcut decât să strângem rândurile, să punem la dispoziţia cititorilor un loc de întâlnire şi dezbatere, iar scriitorilor români – o scenă pe care să-şi poată prezenta, într-un cadru profesionist, scrierile.

Sigur că ambiţiile noastre sunt multe şi mari. Aşa-i şade bine oricărui proiect aflat la început de drum. Totuşi, reuşita noastră se leagă direct proporţional de feed-back-ul pe care îl vom primi.

Lună de lună, vom încerca să vă punem la dispoziţie recenzii la cărţi interesante,  eseuri, interviuri, proze de calitate, profiluri de autor, toate aflate sub semnătura celor mai avizate condeie ale momentului. Vor fi concursuri, vor fi anchete, vor fi avanpremiere şi vor fi exclusivităţi. Ne vom strădui să vă oferim informaţii de ultimă oră din lumea largă, dar şi din activitatea editorială autohtonă. Ne vom strădui să fim la înălţimea publicului căruia ne adresăm…

Dar să nu mai lungesc suspansul.

Acestea fiind spuse, mie, personal, nu-mi rămâne decât să felicit editura Nemira pentru ideea acestui proiect, iar vouă, celor care ne veţi citi, să vă promit zile, săptămâni, luni şi, sper, ani de lecturi incitante, edificatoare.

Ieşiţi la lumină, voi, iubitori de thrillere, policier-uri, horror-uri, noir-uri, şi faceţi-vă vocea auzită! A venit, în sfârşit, vremea noastră.

Abonați-vă la newsletterul Suspans.ro pentru a fi la curent cu cele mai interesante ştiri, articole, concursuri şi materiale video publicate de scriitorii de suspans. Introduceți adresa dvs. de e-mail în pagina de abonare newsletter.

8 comentarii »

 • Lavro said:

  Era si timpul, da!

 • IB said:

  Sa fie intr-un ceas bun!

 • Vero said:

  Succes!
  Mulţi ani trăiască „suspans.ro”! 🙂

 • Mircea Pricajan said:

  Mulţumim, Vero. Să fie într-adevăr mulţi şi spornici. 🙂

 • Revista Suspans.ro, primul număr « Mircea Pricăjan said:

  […] Mircea PRICĂJAN – A venit vremea pentru Suspans […]

 • voicunike said:

  Sa fie cu noroc si mult spor! Pina la urma daca stau sa ma gindesc bine si cartile din Suspans fac parte din genul literar numit fictiune ! 🙂 Oricum voi incerca sa va sprijin cum voi putea si atit cit voi putea.Succes!

 • Mircea Pricăjan said:

  Mulţumim, Nicule. Ştiam noi că ne eşti alături. 🙂

 • Din iunie (1-20) « P o l i c i e r said:

  […] online cu apariţie lunară Suspans.ro, editată de Nemira şi coordonată de Mircea Pricăjan. Din editorialul lui citez o frază care mi-a plăcut: «Suspansul învelit în formă literară este povestea […]

Tu ce zici?

Adauga un comentariu in casuta de mai jos, sau publica un link de legatura de pe situl tau. Poti de asemeni sa te abonezi la aceasta discutie via RSS.

Ai la dispozitie urmatoarele taguri de cod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Daca doresti o imagine asociata utilizatorului tau, foloseste sau creaza-ti un cont la Gravatar.