Astenia noului an

Articol publicat in:Editorial | Aparut in:Nr. 8 ( ianuarie, 2011 )
Autor:

Gata, s-a terminat cu huzurul. S-au dus pretextele noastre de lenevie. Am amânat totul până „după-sărbători”, ne-am bucurat că putem invoca această formulă magică de fiecare dată când situaţia o cerea, ne-am invitat în schimb unul pe altul la întâlniri amicale, fără cravată sau papion, am sărbătorit cum am ştiut mai bine, ne-am bucurat de clipă, am trăit-o cu voluptate, crezând că nu va veni niciodată scadenţa lucrurilor amânate.

După expirarea Crăciunului, ne-am agăţat de Revelion. L-am plănuit mai amănunţit, l-am întors analitic pe toate părţile, şi-ntr-un sfârşit l-am consumat ca pe-o tradiţională piftie (sau răcitură, pentru cine preferă aiest termen). Am dansat ca dervişii pe muchia dintre ani, am secat tot ce se găsea prin pahare, fără osebire, am aplaudat voioşi când ceasul a bătut miezul nopţii, şi-apoi a ticăit neabătut mai departe, măsurând pas cu pas noul an.

În mod tradiţional, prima zi din an este Ziua Somnambulilor. Întotdeauna mi-am spus că o altă zi mai bună pentru spărgătorii de locuinţe nu există. Obosiţi de zbuciumul nopţii celei mari, am dormit cu toţii până târziu în nămiază, am sforăit pe rupte şi-am transpirat aburii alcoolului dat pe gâtlej cu atâta efort. Să se fi crăpat pământul sub noi, să ne fi inundat casa apa adusă din Ocean de-un tsunami seismic, şi tot nu cred că ne-am fi ostenit să clipim măcar o dată.

Pentru firile alese, aceasta este poate ziua cea mai plină de gânduri din an. Acea fire aleasă se poate trezi devreme dimineaţa, nu e obosit deloc, fiindcă n-a petrecut mult de cu seară, doar câteva ore cuminţi în faţa televizorului, nu i-s cârpiţi ochii, deci, şi se aşează tihnit la ivirea zorilor noului an în bucătăria goală, destupă o sticlă de vin bun şi-l bea odată cu prăjiturile puţin cam întărite, rămase de la Crăciun. Atunci e momentul bilanţului pentru firea aleasă, atunci trage el/ea linia şi adună totalul anului trecut, atunci deschide o nouă rubrică în agenda minţii pentru anul nou-născut. Liniştea îl/o învăluie (spartă poate doar de sforăiturile rudelor din casă, vădit mai obosite), viaţa are atunci singura dată în an cursul ei obişnuit, normal, aşezat, atunci simţi singura dată în an că timpul ţi-e aliat.

După care intri iarăşi în iureşul nestăvilit al zilelor otova, pigmentate doar de aşteptarea viitorii sărbători mari, Paştele. Iei drumul casei dac-ai fost în deplasare, străbaţi şoselele alături de o ceată de alţi „turişti de sărbători”, simţi că vă leagă ceva laolaltă, e un fir invizibil care trece prin minţile tuturor. Acelaşi sentiment îl ai şi dac-ai stat acasă şi ieşi la cumpărături în a doua zi din an. Împingi căruciorul stăpânit de-o senzaţie de vid, de lipsă de substanţă: nu-ţi mai arde de nimic, vrei doar să dormi, să dormi şi iar să dormi… şi să te trezeşti eventual numai la următoarele sărbători. Mâncarea nu te mai ademeneşte, de băut nu-ţi mai vine să bei nimic, când deschizi o discuţie cu cineva de-abia aştepţi s-o închizi şi să te cufunzi iarăşi în tăcerea care ţi-a devenit acum cea mai bună prietenă.

Vă spun, în toată România domneşte o linişte divină în primele zile din orice an! Aţi ascultat-o vreodată?

Asta până ce ne aducem cu toţii aminte de ce respirăm şi de ce călcăm p-ăst pământ: ca să muncim. E-o idee grea, asta, cere timp de (re)adaptare şi deseori opune rezistenţă la adopţie. Ne-amintim cum a fost la începutul anului trecut, cât de greu ne-am revenit, câte sacrificii a trebuit să facem şi câte cafele a trebuit să bem. Închidem atunci ochii resemnaţi, înghiţim în sec, tragem adânc aer în piept şi-o luăm de la capăt.

Şi, cât am clipi, anul trecut intră în istorie.

Abonați-vă la newsletterul Suspans.ro pentru a fi la curent cu cele mai interesante ştiri, articole, concursuri şi materiale video publicate de scriitorii de suspans. Introduceți adresa dvs. de e-mail în pagina de abonare newsletter.

2 comentarii »

Tu ce zici?

Adauga un comentariu in casuta de mai jos, sau publica un link de legatura de pe situl tau. Poti de asemeni sa te abonezi la aceasta discutie via RSS.

Ai la dispozitie urmatoarele taguri de cod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Daca doresti o imagine asociata utilizatorului tau, foloseste sau creaza-ti un cont la Gravatar.