Fulg cu fulg

Articol publicat in:Editorial | Aparut in:Nr. 21 ( februarie, 2012 )
Autor:

Ne-au troienit zăpezile. Cu întârziere, dar ne-au troienit bine, ca să nu e plângem.

Şi asta e bine, în ceea ce ne priveşte pe noi, cititorii înveteraţi de mistere şi orori. Ne oferă o scuză să nu ieşim din casă, să tândălim dimineaţa-n pat şi să amânăm îndatoriri mai puţin plăcute.

Cu acest gând vine Suspans în casele voastre, trecând peste nămeţi şi înfruntând viforniţa. Să vă ofere un motiv în plus de-a zăbovi în casă. V-am pregătit un sumar bogat. Ne-am axat în principal pe proză. Povestiri de toate facturile, mai lungi sau mai scurte, mai sumbre sau mai senine, mai cu tâlc sau mai fruste. Autorii sunt unul şi unul. Talentatele domniţe Raluca Băceanu, Cătălina Fometici, Alexandra Niculae, Aurelia Chircu. Iscusiţii mânuitori ai cuvintelor Eugen Ovidiu Chirovici, Paul Tudor, James R. Blaisse, Felix Tzele, Karel Cispic. Pe unii îi ştiţi, poate, iar cu alţii aveţi abia acum ocazia să vă întâlniţi. Un lucru e garantat, însă: calitatea textelor. Marca Suspans, ne place să credem. Şi nu e vorba doar de povestiri. Vă oferim în acest număr şi a patra parte din foiletonul lui Nicolae Cornescian, atât de misterios şi pasionant, precum şi două fragmente de roman, semnate Alexandru Ioan Despina şi Florin Irimia, romane despre care cu siguranţă se va vorbi într-o bună zi. (Iar noi vom putea spune mândri că am spicuit din ele încă din februarie 2012, în Suspans #21!)

Acesta este grosul. Proza. Orice revistă care se respectă mizează pe asta. Dar nu e suficient. Este nevoie şi de reversul medaliei: discuţia despre proză, analiza scrisului. Nici la acest capitol nu suntem mai prejos. Antuza Genescu, Laura Frunză, Laura Sorin, Dan Boeriu şi subsemnatul s-au străduit să vă îmbie la lectura cărţilor care le-au plăcut. Mai departe, Oliviu Crâznic ne aduce în faţă imaginea unui om diabolic, Gilles de Rais, în continuarea seriei sale de eseuri de real succes (o spune statistica accesărilor, nu o spun eu!). Cât despre cinema, ei bine, Răzvan T. Coloja prezintă nu mai puţin de trei filme: unul unguresc (Kontroll), altul belgian (Calvaire) şi ultimul american, film-cult (Naked Lunch). O tripletă de citit, Răzvan ştie despre ce vorbeşte. La urmă, deşi locul pe care şi l-a câştigat în timp este cel dintâi, (re)vine George Arion cu a sa pipă. De data aceasta, contribuţia poartă incitantul titlul de Edificiul groazei.

Nu închei acest survol până nu amintesc şi de un concurs. De un alt concurs. Nu acela săptămânal cu care v-aţi obişnuit deja şi care aduce pentru cinci norocoşi câte un exemplar dintr-o apariţie recentă în colecţia Suspans a Editurii Nemira. Acum vorbim despre un concurs lunar pe care îl face posibil DuNE PH, editorul pentru România al Alfred Hitchcock Mystery Magazine. Căutaţi pagina concursului şi participaţi. Revista merită urmărită.

Un sumar generos, spuneam, un sumar bogat. Profitaţi, deci, de răgazul pe care vi-l oferă (încă) iarna grea şi parcurgeţi-l pe îndelete. Fulg cu fulg, pic cu pic, ca să ajungă până luna viitoare.

Abonați-vă la newsletterul Suspans.ro pentru a fi la curent cu cele mai interesante ştiri, articole, concursuri şi materiale video publicate de scriitorii de suspans. Introduceți adresa dvs. de e-mail în pagina de abonare newsletter.

Un comentariu »

  • Suspans 21 | Panou de predare said:

    […] apărut numărul 21 al revistei Suspans. Din sumar, articole spicuite de mine: Editorialul semnat de Mircea Pricăjan, articolul Despre Gilles de Rais, Mareşalul Diavolului , din categoria […]

Tu ce zici?

Adauga un comentariu in casuta de mai jos, sau publica un link de legatura de pe situl tau. Poti de asemeni sa te abonezi la aceasta discutie via RSS.

Ai la dispozitie urmatoarele taguri de cod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Daca doresti o imagine asociata utilizatorului tau, foloseste sau creaza-ti un cont la Gravatar.