Japonia

Articol publicat in:Editorial | Aparut in:Nr. 10 ( martie, 2011 )
Autor:

Nici acum nu-mi vine să cred imaginile pe care CNN continuă să le arate. Imagini ale unui dezastru de neimaginat, o înlănţuire de evenimente nefaste care ne-au făcut, din nou, conştienţi de condiţia noastră precară pe această planetă.

Cutremurul de 9 grade pe scara Richter care a zguduit arhipelagul nipon, valurile tsunami care i-au urmat şi, acum, ameninţarea nucleară (până la această oră, două reactoare de la centrala Fukushima s-au dezintegrat, iar al treilea e cuprins de flăcări) nu pot să nu te facă să-ţi pui întrebări serioase cu privire la ce mai înseamnă conceptul de siguranţă.

Deoarece vorbim despre Japonia, una dintre cele mai dezvoltate şi bine organizate ţări din lume, o ţară învăţată de-a lungul secolelor cu seismele, vorbim despre oameni crescuţi într-o cultură străină de minţile şi firile noastre ca cerul de pământ, o cultură care i-a adus – prin disciplină şi onoare, atribute pe care ne-am învăţat să le regăsim doar în cărţi şi filme! – în primele rânduri ale evoluţiei civilizaţiei umane.

Şi tocmai de aici vine incredibilul situaţiei. Cutremure însoţite de tsunami au mai fost în ultimii ani, ba chiar destul de recent, dezastre naturale care au pricinuit moartea a zeci şi sute de mii de persoane. Nimeni nu s-ar fi aşteptat însă ca tocmai Japonia, exemplu în toate pentru mulţi, să devină atât de neputincioasă, în doar câteva clipe, în faţa naturii pe care cu toţii am crezut că au reuşit dacă nu să o stăpânească, măcar să o integreze ciclului lor de viaţă.

Imaginea tăvălugului de apă, cu capul lui de berbece alcătuit din molozuri, buşteni, fragmente de te miri ce, nimicind totul în calea sa, nu mi se va şterge din minte, cred, câte zile voi mai avea de trăit. E ca şi când aş privi, iar şi iar, înfrângerea unui supererou.

Ceva îmi spune însă că departe de a-l birui, loviturile încasate îl vor îndârji şi mai tare  pe acest “supererou”, care se va ridica din ruine şi ne va da – încă o dată – o lecţie de viaţă. De-am fi măcar pregătiţi să o asimilăm…

Abonați-vă la newsletterul Suspans.ro pentru a fi la curent cu cele mai interesante ştiri, articole, concursuri şi materiale video publicate de scriitorii de suspans. Introduceți adresa dvs. de e-mail în pagina de abonare newsletter.

Un comentariu »

Tu ce zici?

Adauga un comentariu in casuta de mai jos, sau publica un link de legatura de pe situl tau. Poti de asemeni sa te abonezi la aceasta discutie via RSS.

Ai la dispozitie urmatoarele taguri de cod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Daca doresti o imagine asociata utilizatorului tau, foloseste sau creaza-ti un cont la Gravatar.