Laudatio pentru romanul poliţist român în lume

Articol publicat in:Editorial | Aparut in:Nr. 17 ( octombrie, 2011 )
Autor:

În lumea de acum, totul se reduce la reclamă. Cel mai important departament a devenit cel de marketing. Nu contează atât marfa pe care o pui în galantar, cât pancarta mare şi frumoasă de la intrarea în piaţă. Acesta nu-i un lucru tocmai rău. Rău e doar atunci când spoiala ascunde o găunoşenie sau când sloganul e sinonim cu minciuna. Ştiţi treaba aia cu frunza din grădina carpatică…

Aşa stând lucrurile însă, nu avem de ales şi trebuie să ne conformăm. Vorbesc de literatură aici, desigur. De literatura cu care ne ocupăm noi, aia de suspans, de mister, de aventură, de groază… Orice ispravă facem, oricât de grozavă şi nemaiîntâlnită ar fi ea, e musai să o trâmbiţăm singuri în toate zările. Dacă vrem să se audă de ea. Altminteri, cădem în boala geniului pustiu şi ne umplem de frustrări, cum nu arareori ni s-a întâmplat.

Unde vreau să ajung cu poliloghia asta? Simplu, la faptele unor oameni care s-au hotărât să lase falsa modestie la o parte şi au analizat situaţia la rece, ajungând astfel la concluzia de mai sus: că dacă nici mama nu-şi laudă odorul, nimeni n-o va face. În cazul de faţă, se-nţelege, mama este autorul, iar odorul… aţi înţeles.

Oamenii despre care vorbesc au înfiinţat înainte de toate un organism juridic. Romanian Crime Writers Club i-au spus, şi este primul pas – elementar – pentru câştigarea în vizibilitate pe plan internaţional. S-au gândit apoi că o atare organizaţie poate face mai mult decât doar să promoveze interesele membrilor ei, poate chiar să ajute tineri de perspectivă să se afirme. Aşa că au instituit premii anuale, câştigătorul având ocazia să-şi vadă romanul publicat şi difuzat la scară naţională, împreună cu o revistă cu ştaif. Vorbesc, fireşte, despre Flacăra. Mai departe, temerarii din RCWC au făcut demersuri pentru a fi publicaţi în străinătate. Nu cunosc paşii acestor demersuri şi sunt convins că ei nici nu contează. Ce contează e că până la urmă ţinta a fost atinsă. Peste aproximativ o lună, trei dintre membrii fondatori ai Clublui vor apărea cu câte un roman tradus în limba engleză, la o editură de la ei. George Arion, preşedintele RCWC, cu romanul care l-a lansat, Atac în bibliotecă, Bogdan Hrib cu Ucideţi generalul şi Oana Stoica-Mujea cu Indicii anatomice. Şi zvonurile spun că lista nu se va opri aici. Totodată, cu ocazia Târgului de carte de la Frankfurt, din această lună, aceiaşi oameni care s-au hotărât să nu mai aştepte pronia nimănui au lansat, tot în limba engleză, o antologie intitulată Romania Noir, cuprinzând proză scurtă românească încadrabilă în genul mystery&thriller care să prezinte publicului anglofon oferta noastră.

Este puţin lucru? Eu zic că nu. Şi orice vorbe ar umbla în lumea noastră mi(oriti)că, oricâte râci şi rivalităţi şi răutăţi ar colcăi printre noi, pentru asemenea rezultate eu zic că oamenii aceştia merită felicitaţi şi încurajaţi. N-am urmărit îndeaproape mecanismul care a făcut din literatura poliţistă scandinavă vedeta care este acum, dar am impresia că a fost vorba de mai mult decât de un concurs fericit de împrejurări, a fost pusă în mişcare o întreagă maşinărie de promovare. Ei bine, dacă noi nu suntem în stare să strângem rândurile şi să facem asta pentru ai noştri (în orice domeniu), ar trebui măcar să avem decenţa de a nu-i călca pe bombeu pe acei puţini care încearcă să promoveze în străinătate un produs românesc.

Fiindcă-n lumea de acum, totul se reduce la reclamă. Şi pentru asta e nevoie de-o acţiune armonioasă, cursivă, de o campanie. Or strădaniile celor reuniţi sub titulatura de Romanian Crime Writers Club mie-mi pare a fi o veritabilă campanie de promovare. Cu resurse puţine, departe de cele investite, în acelaşi scop, de Institutul Cultural Român, dar cu rezultate, iată, deja vizibile cu ochiul liber.

Cine oare nu şi-ar dori ca în viitor atenţia lumii civilizate să se mute de la literatura poliţistă scandinavă spre literatura poliţistă română? Acum un an, întrebarea asta mi s-ar fi părut rodul unei simple reverii. În clipa de faţă însă, parcă altfel stau lucrurile.

Abonați-vă la newsletterul Suspans.ro pentru a fi la curent cu cele mai interesante ştiri, articole, concursuri şi materiale video publicate de scriitorii de suspans. Introduceți adresa dvs. de e-mail în pagina de abonare newsletter.

Un comentariu »

  • George Arion said:

    Draga Mircea, in primul rand iti multumesc pentru ca ti-ai adus aminte de titlul unui articol de-al meu, Laudatio pentru romanul politist si cel de spionaj, pe care l-ai folosit pentru demonstratia ta.
    Ai dreptate in multe dintre aspectele pe care le-ai abordat in articolul tau. Dar antologia la care faci referire (si in care esti si tu prezent) n-a fost conceputa din dorinta de a ne lauda. Ea a aparut dintr-o alta intentie: aceea de a semnala lumii ca exista si in Romania autori de thriller&mystery. La Frankfurt, unde am prezentat-o unor scriitori, editori, agenti literari ea a fost primita cu mult interes, deoarece nu se stia nimic despre preocuparile romanilor legate de acest gen. Vom vedea mai tarziu ce urmari va avea demersul nostru. Un demers pe care ar fi trebuit sa-l faca altii, care chipurile se ocupa de a ne face cunoscuti peste hotare. „Valul nordic” n-ar fi fost posibil fara angrenarea unor organisme si resurse financiare consistente. Dar la ei nu-i ca la noi. Autorii de acolo doar scriu, nu sunt nevoiti sa se ocupe tot ei de marketing, publicitate, de relatiile cu editurile straine etc.

    Si inca o observatie: cei trei autori care vor aparea cu cartile lor in versiune engleza la Londra nu au fost tradusi pentru ca ei ar fi tras niste sfori ca sa fie publicati. Pur si simplu e meritul editurii Profusion Crime ca a initiat un astfel de proiect si pentru care merita toata lauda.

Tu ce zici?

Adauga un comentariu in casuta de mai jos, sau publica un link de legatura de pe situl tau. Poti de asemeni sa te abonezi la aceasta discutie via RSS.

Ai la dispozitie urmatoarele taguri de cod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Daca doresti o imagine asociata utilizatorului tau, foloseste sau creaza-ti un cont la Gravatar.