Nevoia de tradiţie

Articol publicat in:Editorial | Aparut in:Nr. 23 ( aprilie, 2012 )
Autor:

Nu sunt eu vreun mare credincios, ba dimpotrivă, sunt încredinţat că, trăgând linie, de-a lungul istoriei religia organizată a reuşit performanţa de a făptui mai mult rău decât bine, însă un Bine de necontestat, pe care îl apreciez şi eu şi îl încurajez, este instituirea unor tradiţii benigne. Centrate în jurul marilor sărbători, aceste tradiţii pot scoate la suprafaţă sentimente care fac onoare oricărei fiinţe generic numite umane: generozitatea, altruismul, tovărăşia în cuget curat, seninătatea în spirit. Tocmai de aceea, Paştele, ca orice altă sărbătoare a Creştinătăţii, mă bucură şi pe mine, ateul.

În acest spirit sărbătoresc am alcătuit numărul de faţă al revistei noastre. O tradiţie vrem şi noi să facem din aceste întâlniri lunare, fix pe 15, cu universul culturii suspansului. Chiar şi atunci – sau mai ales atunci – când 15 cade fix de Paşte.

Vă invităm, deci, la un festin pascal al prozei de bună calitate. Karel Cispic, aşa cum ne-a obişnuit, ne face cadou o nouă povestire cu subiect desprins din actualitatea imediată./ În acest număr avem bucuria să vă oferim prima parte a unui nou foileton plin de suspans semnat de Nicolae Cornescian. Cealaltă femeie se anunţă un roman deosebit, iar noi vom putea fi martorii scrierii lui, pas cu pas./ Cătălina Fometici, premiată şi apreciată a fi printre cele mai convingătoare debuturi recente, ne aduce în atenţie cea mai recentă creaţie personală, brodând acum pe marginea mitului ielelor./ Tot un mit profund românesc abordează şi Raluca Băceanu, anume cel al Zburătorului. Basm pe dos şi-a intitulat ea povestirea şi veţi înţelege de ce la timpul cuvenit./ Talentatul tânăr care semnează James R. Blaisse încheie acum tripticul Spune-mi Abadon! Şi finalul nu dezamăgeşte câtuşi de puţin./ Maestrul Eugen Ovidiu Chirovici vine cu o povestire alegorică (deopotrivă în limba română şi limba engleză) intitulată Oraşul de granit./ Alin Dărângă, membru al Societăţii Soarelui de Obsidian, capitalizează reuşita prozei publicate în revista Suspans de luna trecută cu o poveste despre un vechi blestem boieresc./ Oferta noastră de acum cuprinde însă şi trei nume noi pentru cititorii noştri: Andrei Gaceff, cu o interesantă proză cu iz sud-american; Mihai Hafia Traista, cu o „nuvelă cinematografică” puternic impregnată de tarele lumii literare româneşti, dar şi de misterioasa apariţie a unei femei îmbrăcate în mov; şi Ioana-Cătălina Dorojan, cu o povestire fantasy-horror în care duhurile îndrăgostite îşi cer tainul.

10 proze de valoare, aşadar. 10 lumi în care să pătrundeţi cu imaginaţia şi să trăiţi puţin altfel de cum v-aţi aştepta.

Bogăţia numărului 23 Suspans este asigurată, mai departe, de nu mai puţin de 19 recenzii, tot atâtea invitaţii spre destinaţii imaginare demne de toată atenţia. Consemnează pentru dumneavoastră Gabriel Damian, Dan Boeriu, Răzvan T. Coloja, Liviu Szoke, Alexandra Popescu şi, la urmă, subsemnatul.

Tot Răzvan T. Coloja prezintă şi două filme, al treilea rămânând în seama lui Gabriel Damian, iar un trio imbatabil – Antuza Genescu, Laura Sorin şi Oliviu Crâznic – se ocupă de rubrica Eseu.

Plus un text-rememorare remarcabil semnat George Arion, despre romanul poliţist şi cenzura. La acesta presimt că ne vom raporta pe viitor, revizitându-l des.

Aceasta este oferta noastră pascală, una dintre cele mai bogate şi variate de până acum. Sperăm să vă priască, să găsiţi surprize plăcute în ea şi, revenind lună de lună la această adresă, să ne ajutaţi să ducem tradiţia mai departe. Deoarece e mare nevoie detradiţii în această ţară, unde de prea multe ori am suferit de răzgândeală, luând-o iar şi iar pe drumuri noi. Cu sau fără voia noastră…

Abonați-vă la newsletterul Suspans.ro pentru a fi la curent cu cele mai interesante ştiri, articole, concursuri şi materiale video publicate de scriitorii de suspans. Introduceți adresa dvs. de e-mail în pagina de abonare newsletter.

2 comentarii »

Tu ce zici?

Adauga un comentariu in casuta de mai jos, sau publica un link de legatura de pe situl tau. Poti de asemeni sa te abonezi la aceasta discutie via RSS.

Ai la dispozitie urmatoarele taguri de cod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Daca doresti o imagine asociata utilizatorului tau, foloseste sau creaza-ti un cont la Gravatar.