Proza de la Suspans

Articol publicat in:Editorial | Aparut in:Nr. 25 ( iunie, 2012 )
Autor:

Acum doi ani, când am acceptat propunerea de a face revista aceasta, cea mai mare îngrijorare a mea era aceea că nu voi putea asigura suficiente materiale, lună de lună, pentru rubrica de proză. Şi asta nu pentru că mi-ar fi lipsit contactele în lumea literară. Dimpotrivă, lucram deja de ani buni la o revistă literară cu tradiţie şi numai de astfel de contacte nu duceam lipsă. Îngrijorarea mea venea din conştientizarea faptului că sunt foarte puţini acei autori români care să cultive cu consecvenţă unul dintre genurile adunate sub umbrela suspansului. Îl cunoşteam, desigur, pe George Arion şi pe câţiva dintre autorii strânşi mai apoi sub stindardul Crime Scene. Ştiam că unii dintre colegii mei de generaţie, sau dintr-o generaţie mai înaintată, cochetează uneori cu proza de factură fantastică – şi majoritatea dintre ei au şi publicat, de-a lungul vremii, în Suspans. Mă refer aici la Bogdan Suceavă, la Lucian-Dan Teodorovici, la Cristian Robu-Corcan, la Doina Ruşti, la Tudor Călin Zarojanu, la Radu Aldulescu… Lipsea însă – şi de asta eram cel mai conştient – lipsea sângele proaspăt. „Condeiele tinere”, spre deosebire de SF, pe câmpul literaturilor suspansului erau o mare raritate.

Ei bine, în doar câteva luni de la lansarea revistei aveam să-mi văd îngrijorarea spulberată. Asta când l-am descoperit cu mare bucurie pe Oliviu Crâznic (prin romanul lui … şi la sfârşit a rămas coşmarul), care Oliviu, la rândul lui, a făcut apoi un efort enorm pentru coagularea tinerilor autori de literatură a misterului (gotic au ba). Un pas la fel de îmbucurător a fost descoperirea lui A.R. Deleanu, autor care, iată, luna aceasta îşi va vedea prima carte publicată (romanul Îmblânzitorul apelor, la Casa de Pariuri Literare). Au venit apoi Nicolae Cornescian, Florin Irimia (debutat între timp şi el cu romanul Defekt, la Brumar), Andra Pavel (debutată, asemenea, cu romanul În braţe străine, la Crime Scene), Alexandru Ioan Despina (nici debutul său în volum nu e departe), Narcisa Stoica (în curând va avea şi ea un roman publicat, la Millennium Books), Ştefana Czeller (la noi a apărut prima dată un fragment din romanul ei de debut, Cerneală şi sânge, Millennium Books). Au mai fost, într-o ordine întâmplătoare, Ivona Boitan, Lucia Verona, Liviu Radu, Ciprian Mitoceanu, Oana Stoica-Mujea, Balin Feri, Andrei Ruse, Răzvan T. Coloja, Adrian Buzdugan, Igor Ursenco, Eugen Ovidiu Chirovici, Ştefan Bolea, Paul Tudor, Mihai Hafia Traista. Şi noul val, prozatori şi prozatoare cu vână, cu imaginaţie, cu ştiinţă de stil şi de limbaj: Andrei Gaceff, Aurelia Chircu, james R. Blaisse, Paul D. Adrian, Alin Dărângă, Raluca Băceanu, Karel Cispic, Alexandra Niculae, Florentin Haidamac, Cătălina Fometici, Ioana Vişan, Alexandru Dan, Felix Tzele, Cornelia Ccu şi sper să nu fi uitat pe careva.

Un total (incredibil!) de 155 de povestiri, nuvele, fragmente de roman. Incredibil, repet. Într-adevăr, temerea mea de la început nu se mai justifică deloc.

Cel mai îmbucurător lucru este, însă, dincolo de această cantitate, calitatea prozelor apărute în Suspans. Pentru că, citind de-a fir a păr, cu pixul în mână, toate aceste texte, îmi pot da seama, cred, cel mai bine de evoluţia clară pe care cei mai mulţi dintre autorii noştri au înregistrat-o. Şi unii dintre ei sunt convins că îşi amintesc discuţiile punctuale pe care le-am purtat pe e-mail, cu textele corectate în faţă… Iar alţii, care nu s-au văzut încă publicaţi, sper că nu-mi poartă pică pentru că i-am refuzat.

Una peste alta, socot că dacă un rost a avut revista Suspans în aceşti doi ani, acela e că a încurajat dezvoltarea unei producţii de proză a misterului fără precedent în România. Şi numai asta şi eu, unul, ca responsabil cu Suspansul, mă declar împlinit.

Abonați-vă la newsletterul Suspans.ro pentru a fi la curent cu cele mai interesante ştiri, articole, concursuri şi materiale video publicate de scriitorii de suspans. Introduceți adresa dvs. de e-mail în pagina de abonare newsletter.

3 comentarii »

  • Andra Pavel said:

    Mircea, eu nu am decât să îți mulțumesc 🙂 Și să te felicit, pentru că ceea ce faci e superb și rar!

  • O.Z. said:

    Sper ca in nearfuture sa o vedem pe hartie! toate gandurile bune cu voi sa fie…

  • ivona said:

    Multumesc!

Tu ce zici?

Adauga un comentariu in casuta de mai jos, sau publica un link de legatura de pe situl tau. Poti de asemeni sa te abonezi la aceasta discutie via RSS.

Ai la dispozitie urmatoarele taguri de cod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Daca doresti o imagine asociata utilizatorului tau, foloseste sau creaza-ti un cont la Gravatar.