România ca thriller

Articol publicat in:Editorial | Aparut in:Nr. 4 ( septembrie, 2010 )
Autor:

Dacă ne aflam într-un thriller, acum era momentul calmului de dinaintea furtunii.

Am avut până acum toate ingredientele genului. O luptă la baionetă, cu lovituri sub centură, cu fente şi eschive, cu trei participanţi, rămaşi apoi doar doi, caz în care al treilea şi-a unit forţele cu adversarul celui aflat încă la conducere. A fost apoi încă o rundă de dat la gioale, care s-a lăsat cu un rezultat ambiguu, cu o noapte încordată. Zorii au adus o răsturnare de situaţie cum numai într-un roman victorian se poate întâlni. Răsturnare de situaţie, tocmai de aceea, duhnind până-n-naltele tării a furt şi înşelătorie. Şi învingător a ieşit tot cel pe care o proporţie covârşitoare din suflarea de „cititori” neagă în continuare că l-ar fi susţinut… Dar aşa e Jocul Puterii, vorba lui Scott McBain.

După acest rit de trecere, a venit momentul Anunţului. Lovitura de ciocan. Mânioasă, dispreţuitoare, sfidătoare, năprasnică. Un pumn în plină figură, cu mesajul: „Dacă voi nu m-aţi vrut, eu v-am vrut, aşa că ţineţi de-aici.”

Şi de atunci suspansul creşte încontinuu. De la o zi la alta. Surprizele negre se ţin lanţ. Învrăjbirea oamenilor e normă, găsirea vinovaţilor în afara cercului puterii e practică de manual, diversiunea pare desprinsă din romanele lui Tom Clancy, stigmatizarea şi manipularea informaţiilor sunt arme cu bătaie scurtă, de bici, care lasă urme adânci, de durată.

Au fost tăieri, ciuntiri, au fost revolte ale celor ciuntiţi, nu destul de furioase, pesemne, întrucât au urmat noi tăieri, noi ciuntiri, noi retractări – timide, candide. Au fost măriri. De biruri, fireşte. Au fost explozii, flăcări, copilaşi abia veniţi pe lume transformaţi în scrum, sinucideri, bătăi, arestări. Şi eliberări. Condiţionate. Şi noi arestări. Preventive. Toate în faţa camerelor – foto şi video. A microfoanelor. Au fost aruncaţi în umilire sute de mii de oameni şi apoi s-au dat lecţii trufaşe de cum să trăieşti cu ghiuleaua de picior. S-a închis ochii cu nepăsare la exodul propriului popor. La exodul acelei părţi care contează. Şi exodul continuă.

Suspansul creşte în continuare. Se acumulează presiunea. Ca-ntr-un thriller abil, am ajuns în acel moment în care s-a lăsat tăcerea, se adună forţele, se face bilanţul faptelor trecute, se adulmecă izul pâslos din aer, momentul în care Bestia se lasă pe labele din spate, cabrându-şi spatele, gata de salt.

Cunoscând România actuală, aş fi tentat să spun că Bestia nu va sări, că tensiunea se va scurge leneş pe la şuruburile prost strânse, că vom bălti, ne vom resemna… Că suspansul nu e de nasul nostru. Că nu avem vocaţia expiatoare a depăşirii momentului critic, a răbufnirii.

Însă cred că m-aş înşela. Acum 20 de ani am pus în scenă un adevărat scenariu de acţiune. Şi atunci revolta se acumulase, şi atunci suspansul nociv crescuse la cote insuportabile, şi atunci Bestia se lăsase încet pe labele din spate şi, mânată de frig şi foame şi umilinţă, a sărit.

Vine încet iarna. Suntem în plin moment al liniştii de dinaintea furtunii. Şi ne aflăm într-un thriller!

Abonați-vă la newsletterul Suspans.ro pentru a fi la curent cu cele mai interesante ştiri, articole, concursuri şi materiale video publicate de scriitorii de suspans. Introduceți adresa dvs. de e-mail în pagina de abonare newsletter.

5 comentarii »

 • Revista Suspans, nr. 4 « Mircea Pricăjan said:

  […] Mircea PRICĂJAN – România ca thriller […]

 • mia said:

  FELICITARI!

 • Flavian P. said:

  Traim vremuri tulburi, sa ne asteptam la ceva mai rau oare?
  Spar sa vina soarele si pe strada noastra, a romanilor, deoarece meritam ceva mai bun!

 • Simy said:

  Am fost capturata de text si am uitat despre ce e vorba, dar abia am asteptat sa vad ce urmeaza 🙂

 • Suspans.ro : » Articole » Furtuna a venit!_Suspans.ro said:

  […] cu un an şi jumătate, în numărul nostru din septembrie 2010, scriam un editorial intitulat România ca thriller. Înainte de-a merge mai departe, vă rog să-i mai acordaţi o dată […]

Tu ce zici?

Adauga un comentariu in casuta de mai jos, sau publica un link de legatura de pe situl tau. Poti de asemeni sa te abonezi la aceasta discutie via RSS.

Ai la dispozitie urmatoarele taguri de cod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Daca doresti o imagine asociata utilizatorului tau, foloseste sau creaza-ti un cont la Gravatar.