Şarpele Kaa

Articol publicat in:Editorial | Aparut in:Nr. 26 ( iulie, 2012 )
Autor:

Stranii timpuri am ajuns să trăim. Foarte stranii.

Societatea românească s-a coagulat pe nesimţite în două tabere dure, aparent ireconciliabile, nedispuse la dialog, gata să-şi susţină orbeşte argumentele, ducând pledoaria până în pânzele albe. Asta atunci când se poate vorbi despre o pledoarie logic articulată, iar nu de un meci verbal în care nu se concepe decât atacul. Atacul sub orice formă, cât mai mârşav, folosind cu neruşinare artilerie mojică.

Partea realmente bună este că odată problema tranşată prin votul populaţiei, obiectul disputei dispare. Şi atunci probabil se va produce o trezire de sub efectul hipnotic al acestui Kaa, şarpele care a reuşit să-i facă pe mulţi să creadă că şerpi sunt şi ei.

Cel mai bine asişti la această răzmeriţă a românilor împotriva românilor în mediul virtual. Acolo, din confortul casei, uneori sub pavăza anonimatului, oştenii celor două tabere aplică strategii pe care li le-au dictat, subconştient sau chiar făţiş, strategii puterilor de la vârf. Tot ei sunt cei care livrează şi muniţia, zi de zi, în cantităţi mulţumitoare pentru armiile însetate de luptă.

Acesta nu este decât apogeul unei strădanii de mulţi ani, nici măcar intenţionate, a celui care cândva poza în salvatorul neamului, dar care, din pricina firii sale conflictuale, a reuşit să îmbolnăvească o naţiune întreagă de morbul care îl macină. Ostaşi în armata sa, cetăţenii care îl susţin sunt dispuşi să-i treacă cu vederea orice, numai pentru ca lupta lor să fie mai dârză. Am depăşit, cred, de mult momentul în care raţiunea mai putea învinge. Acum înfrângerea e totul. A raţiunii, în primul rând.

Nici în tabăra cealaltă să nu credeţi că lipsesc excesele de zel. Orice antrenare în conflict scoate la lumină înclinaţia omului spre violenţă. Şi nu puţini sunt aceia care socot că unui pumn îi poate răspunde doar un alt pumn, uitând pesemne că o armă mai redutabilă este eschiva, eschiva aplicată până la ostenirea adversarului.

Şi uite aşa, clamând democraţia şi statul de drept, am fost aduşi în situaţia unui real război civil, deocamdată doar la nivel verbal.

Partea realmente bună este că odată problema tranşată prin votul populaţiei, obiectul disputei dispare. Şi atunci probabil se va produce o trezire de sub efectul hipnotic al acestui Kaa, şarpele care a reuşit să-i facă pe mulţi să creadă că şerpi sunt şi ei.

Abonați-vă la newsletterul Suspans.ro pentru a fi la curent cu cele mai interesante ştiri, articole, concursuri şi materiale video publicate de scriitorii de suspans. Introduceți adresa dvs. de e-mail în pagina de abonare newsletter.

12 comentarii »

 • ugachaka said:

  Bati campii continuu la capitolul politica, nu te supara. Daca tu crezi ca cine o sa vina in urma actualului presedinte va fi mai bun, think again.

  Dat fiind cat de des scrii de chestiile astea, mai ales aici unde nu ar fi cazul, sunt ferm convins ca ai niste interese personale si nicidecum ca ai fi vreun mare adept al democratiei. Ca daca ai fi fost, ar fi fost imposibil sa nu sesizezi cum s-a calcat in picioare complet democratia de la ultima schimbare de guvern.

  Cand o sa te trezesti de la anul cu un super impozit si cu venituri mai mici in timp, ai sa pricepi mai bine. sau poate nu.

 • Mircea Pricăjan said:

  QED, ugachaka, oricine ai fi tu.

 • George Sauciuc said:

  Divie şi cucereşte… Ce vechi e dictonul şi cât de actual.
  Români contra români, şi politicienii fac ce vor, păstrându-şi rânjetul pe buze

 • Bear said:

  Intr-o singura privinta ii voi da dreptate lui Ugachaka, caci in rest ne-am povestit deja pe tema asta si n-are rost. Nici eu nu cred ca aici e locul pentru editoriale inflamate dpdv politic. Mai ales intr-o chestiune in care nu exista deloc suspans, ci doar o enorm de plictisitoare previzibilitate.

 • Mircea Pricăjan said:

  Păi nu e inflamat deloc, Horia. Să fi fost… ehei, lista comentariilor nu se mai termina.

  Cât despre locul textului aici, I beg to differ. Majoritatea revistelor din ţara asta şi de aiurea – cele literare cu atât mai mult! – au fost de la bun început şi au rămas angajate social şi politic, într-un fel sau altul. Şi dintr-un motiv simplu: ar fi o dovadă de autism să fie altfel!

  Şi încă ceva: suspans este, din contră, prea mult în vremurile pe care le trăim. Acum, confruntarea dintre bine şi rău este mai clar exprimată ca oricând. Şi, cum e firesc, fiecare se vede luptând de partea binelui.

 • jeje said:

  Subscriu si eu la ce au spus unii dintre comentatori. Acest articol nu are ce sa caute aici. Daca vreau sa citesc articole politice stiu unde le gasesc. Aici vreau sa citesc articole legate de literatura sau filmele de suspans.

 • Mircea Pricăjan said:

  Şi ai din-acestea 30 numai în acest număr, Jeje. Editorialul este însă altă poveste…

 • Gugu Kogaion said:

  Adevarat, atunci cand e vorba de principiile de bine si rau.

  Aici este vorba, insa, de a consimti la dictonul „scopul scuza mijloacele” si de a consfinti dreptul unora de a se pune deasupra legii. Amandoua profund gresite.

  Asta nu e ratiune, ci pasiune.
  :-))) De inteles, la urma urmei, daca e vorba de o intreprindere artistica…
  Aaa si financiara?

 • Bear said:

  editorialul e un bullshit la fel de inflamat ca si toate postarile-ti de gen din ultima vreme. fara suparare, mircea, dar esti si tu la fel de partizan ca toti aia pe care-i blamezi, din parte cealalta. cit despre efectul hipnotic, in cazul tau l-as denumi altfel: efectul ochelarilor de cal.

 • Mircea Pricăjan said:

  N-am zis că n-aş fi partizan. Poziţia mea e la fel de „inflamat” definită cum e şi a ta, Horia, în toate postările-ţi de gen din ultima vreme (foarte scurtă, de altfel, căci înainte de asta totul era bine şi frumos, şi constituţional, şi legal etc.).

  Miezul bullshitului din acest editorial era însă constatarea faptului că-n zilele astea nu mai suntem în stare să-i suportăm pe cei care nu ne împărtăşesc opţiunile politice. Câtă violenţă verbală gratuită şi băşcălie de mahala am întâlnit pe net în săptămânile din urmă n-am întâlnit niciodată în ANII cât a domnit nestingherit acest şarpe Kaa. Iar asta nu cred că ne face bine.

 • RONDUL DE NOAPTE – 18.07.2012 | Comunitatea viitorilor scriitori de literatură SF și Fantasy said:

  […] EDITORIAL: Mircea PRICĂJAN – Șarpele Kaa […]

 • Mircea Coman said:

  un lucru la care ar trebui să medităm cu toții: cum am ajuns aici?

Tu ce zici?

Adauga un comentariu in casuta de mai jos, sau publica un link de legatura de pe situl tau. Poti de asemeni sa te abonezi la aceasta discutie via RSS.

Ai la dispozitie urmatoarele taguri de cod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Daca doresti o imagine asociata utilizatorului tau, foloseste sau creaza-ti un cont la Gravatar.