Sfârşitul aşa cum îl ştim

Articol publicat in:Editorial | Aparut in:Nr. 13 ( iunie, 2011 )
Autor:

Un sfârşit e un început, spun cei din trupa orădeană de rock Celelalte Cuvinte, într-o piesă de pe albumul lor din 1987. Şi-naintea lor au spus-o, fără-ndoială, şi alţii, prin ceasloave ferecate în plumb ori la o halbă de mied prin cine ştie ce tavernă.

Asta nu demonstrează decât că omenirii i-au plăcut dintotdeauna sfârşiturile. Inconştient, fără s-o spună direct. Asta reiese cu fiecare ocazie când se trezeşte câte unul să profeţească finalul vieţii pe Pământ. Atunci când ajungi la sfârşit se presupune că ai avut un cuprins, iar sfârşitul, oricât de brusc şi de brutal s-ar produce, vine să confirme acel conţinut. Toată spaima noastră în faţa morţii globale nu e decât universala fuduleală a cocoşului cu oul găinii.

Întrucât mai mult decât sfârşitul, nouă ne place începutul. Sunt inseparabile, astea două. Şi-atunci ne croim mereu false sfârşituri ca să avem apoi iluzia unui nou început. În ultima vreme mai mult decât oricând de-a lungul omenirii, am impresia. E-un semn de nemulţumire cu viaţa noastră. Semnul sastisirii de bine. Şi-al speranţei că şi-un început iluzoriu ne poate împinge pe-o altă traiectorie sau, dacă nu, ne poate da măcar pentru o zi, două impresia că am trişat moartea. Că suntem nişte supravieţuitori pe timp de pace.

Cam aşa văd eu trebuşoara asta cu sfârşiturile repetate ale lumii.

Cum o văd alţii vă invit să aflaţi din ancheta acestui număr.

Un lucru e clar: ceva tot are să ne vină de hac, până la urmă. Fie şi de va fi vorba de plictiseala apocalipselor ratate.

Abonați-vă la newsletterul Suspans.ro pentru a fi la curent cu cele mai interesante ştiri, articole, concursuri şi materiale video publicate de scriitorii de suspans. Introduceți adresa dvs. de e-mail în pagina de abonare newsletter.

Un comentariu »

Tu ce zici?

Adauga un comentariu in casuta de mai jos, sau publica un link de legatura de pe situl tau. Poti de asemeni sa te abonezi la aceasta discutie via RSS.

Ai la dispozitie urmatoarele taguri de cod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Daca doresti o imagine asociata utilizatorului tau, foloseste sau creaza-ti un cont la Gravatar.