Bogdan Bocșa: Le recomand tinerilor autori să nu se oprească din scris

Articol publicat in:Interviuri | 09 ianuarie 2013
Autor:

Îmi continui călătoria prin lumea autorilor români debutanți cu un alt timișorean pe care am onoarea, de data aceasta, să îl cunosc personal. De mai bine de 6 ani, în blogosferă, Bogdan a impresionat și a revoltat publicul cu ideile sale revoluționare și cu o proză suficient de bună ca să îi dea curaj să se apuce de un roman. Despre condiția autorului român de SF, despre jungla publicării, despre vise și despre literatură, în rândurile care urmează.

Andreea Sterea: Bogdan, ești inginer de profesie, zi-mi te rog ce te-a determinat să scrii un roman SF?

Bogdan Bocșa: Mai corect ar fi să mă întrebi ce m-a determinat sa devin inginer.

Andreea Sterea: Asta este interesant…

Bogdan Bocșa: Unii oameni fac facultatea așa cum sunt și botezați, adică sunt prea… imaturi să aibă un cuvânt de spus înainte de a fi aproape înecați de alții. Nu am fost practic forțat să îmi aleg o profesie, ci n-am fost destul de ”atent” la ce îmi doream cu adevarat. Așa că m-am apucat să scriu un roman SF pentru că am simțit nevoia unei schimbari, o schimbare în care să fiu cât mai sincer cu putință. Cu ceilalți și cu mine însumi.

Andreea Sterea: Ești blogger de foarte mulți ani. Cum a influențat experiența scrisului în mediul on-line decizia de a scrie un roman? Să recunoaștem, trecerea este destul de mare…

Bogdan Bocșa: Cred că blogul a fost preludiul ce mi-a dat curaj. Blogul și Armand…

Andreea Sterea: După cum știi, genul SF&F este foarte ”la modă”, ca să spun așa, mai ales printre autorii generației noastre. Pe tine ce te-a atras cel mai tare la ideea de a scrie cyberpunk?

Bogdan Bocșa: De mic am simțit o atracție față de SF și de spațiul cosmic în general. Vroiam să mă fac cosmonaut, îmi plăcea la nebunie Războiul Stelelor, ET și orice film SF, desenam nave spațiale, visam cu ochii deschiși la alte lumi. Probabil un mijloc de a evada din realitatea de azi și de ieri.

Andreea Sterea: Deloc neobișnuit, zic eu.

Bogdan Bocșa: În plus, genul SF este aparent facil. Îți permite să te joci cu aproape orice concept fără să fii neapărat ridicol.

Andreea Sterea: Proiectul INRI este primul și singurul tău roman publicat. Spune-mi un pic povestea lui.

Bogdan Bocșa: Nașterea Proiectului a fost destul de grea și dureroasă. De fapt, a reprezentat acea evadare din realitate de care vorbeam. S-a întâmplat în același timp cu o perioadă destul de dificilă pe care o traversam din punct de vedere personal… Să zicem că am preferat să construiesc ceva în timp ce restul se surpa în jurul meu. Putea foarte bine să-i zică și Proiectul Phoenix, din punctul ăsta de vedere…

Andreea Sterea: Înțeleg că tot acest catharsis nu a fost lipsit de obstacole. Mă interesează toate elementele ajutatoare de care te-ai folosit în realizarea romanului. Ai avut un grup de cititori sau critici care te-au sprijinit, ai mers la cenacluri, ai folosit carnețelul și creionul pentru a nota idei, cum ai procedat? Mă gândesc că a fost destul de dificil, în contextul lipsei unei experiențe constante în ale scrisului…

Bogdan Bocșa: Din păcate nu am avut decât vreo 3-4 persoane care mi-au oferit ajutorul. Nu am participat la cenacluri, nu am scris înainte altceva decât articole pe bloguri (și ceva poezii prin liceu) și nu știam cum se construiește un roman. Tot romanul a fost încropit pe vreo două coli A4, acoperite cu mâzgălituri și idei separate. Cea mai multă muncă a fost făcută însă în fața calculatorului. A trebuit să editez unele fraze, nu exagerez, de sute de ori.

Andreea Sterea: Cât a durat până ai terminat cartea și ai fost și mulțumit de ea?

Bogdan Bocșa: Păi au fost două etape distincte. Romanul a fost scris cam în jumătate de an, apoi a fost corectat și îmbunătățit încă vreo 6 luni. Apoi am vrut să-l dau la tipografie, să scap într-un fel de el, de îndoieli, pentru că nu e plăcut să nu existe reacții, să nu știi dacă îl scrii pentru tine, cum se zice, sau pentru ca și alții să-l citească. Pe scurt, vroiam păreri. Si le-am primit! Dar ca norocul, le-am primit înainte de a-l publica – de la acele persoane de care vorbeam și care se găsesc pe prima pagina, la capitolul mulțumiri.

Andreea Sterea: Și cum au influențat părerile primite procesul publicării?

Bogdan Bocșa: Acele persoane m-au facut să înțeleg de fapt pentru cine și ce scriu. O carte scrisă doar pentru tine, adică pentru un singur om, nu există. În momentul în care scrii ceva și publici, o faci pentru a împărtăși povestea ta cuiva. Chiar dacă nu scrii pe bani, scrii de fapt pentru ceilalți. Asta e părerea mea! Și ”ceilalți” au citit și m-au rugat să fiu mai atent cu… ei. De fapt, cu romanul scris pentru ei.

Andreea Sterea: Ai modificat manuscrisul, să înțeleg?

Bogdan Bocșa: Am retras romanul de la publicare, cu câteva zile înainte de a fi tipărit. Și a mai urmat un an și jumătate de modificări drastice și corecturi chinuitoare. După doi ani și jumătate, pot zice că am reușit să fac o oarecare ordine în haos.

Andreea Sterea: De aici încolo mă intereseaza povestea tânărului autor roman debutant care are un manuscris gata de a fi publicat. Recunosc cu mâna pe inimă că acest moment al publicării mi se pare cel mai sensibil și mai hotărâtor pentru cariera oricărui scriitor.

Bogdan Bocșa: Am procedat ca și când aș fi dispus de fonduri nelimitate. Nu mi-a plăcut să las nimic la voia întâmplării, de aceea am preferat să plătesc. Cash. Am căutat o editură cât de cât respectabilă și am plătit publicarea romanului, în condițiile impuse de mine (format carte, font, hârtie, până și coperta am făcut-o tot eu).

Andreea Sterea: Din câte știu, cartea se găsește încă în librării.

Bogdan Bocșa: În total a ajuns totul la aproape 1000 de euro, 300 de exemplare. Din acei 1000 de euro, nu m-am ales decât cu… o brățară, de la o cititoare. Restul s-au pierdut deocamdată în hățișul junglei edituri-librării.  Da, cartea încă se găsește în librării, deși nu am o situație concretă a vânzărilor.

Andreea Sterea: Ce reacție ai primit din partea publicului și a criticii după lansarea oficială a romanului?

Bogdan Bocșa: Mi-ar plăcea să-mi cunosc publicul, dar precum ziceam, habar n-am ce s-a întâmplat prin țară. Reacțiile celor ce mi-au citit cartea și au reușit să comunice cu mine au fost pozitive. Unele chiar foarte bune, aș zice, de bine ce mi-au spus că n-au putut lăsa cartea din mână. Asta mă bucură nespus! N-am avut decât un critic de SF mai serios, să zic așa, în persoana lui Cătălin Badea Gheracostea. Recenzia lui se poate găsi pe Internet.

Andreea Sterea: Recenzia se referă la roman în termeni de „debut salbatic”, iar acțiunea este descrisă ca având ”nerv și vână”, deși domnul Gheracostea a făcut și unele observații despre micile defecte ale cărții.

Bogdan Bocșa: Așa este.

Andreea Sterea: Fără a da prea multe spoilere, povestește-mi un pic despre roman, ca și concept și construire a suspansului.

Bogdan Bocșa: Cum spuneam, a fost un drum greu, din cauză că n-am fost organizat. M-am pus la calculator să scriu o poveste și s-a dovedit că nu e deloc ușor. Trebuie construite personaje, trebuie legate acțiuni, trebuie potrivite detalii și trebuie un fir epic interesant și imprevizibil. La inceput m-am bazat mai mult pe artificii ale limbajului și schimbări de planuri, dar apoi am învățat că schimbările de situație și o acțiune inteligent elaborată sunt importante. Suspansul trebuie calibrat. Dacă îl aștepți prea mult, devine exasperant. Dacă îl dezvălui prea repede, este dezamăgitor. Eu am preferat să-l trag în ritm de mitralieră, unul după altul, în rafale scurte, cu ”nerv și vână”.

Andreea Sterea: Mie mi se pare că tu ești genul ăla de scriitor care face adevărată sintagma cu ”10% inspirație și 90% transpirație”. Nu e suficient numai talentul, trebuie și muncă… Spirit de inginer, ce mai… Ce ai învățat în urma experienței?

Bogdan Bocșa: (râde) Scriind acest roman eu am învățat că trebuie sa fiu mai organizat și să am multă răbdare. Și că întotdeauna se poate mai bine.

Andreea Sterea: Apropo de stil, tehnică și inspirație, ai vreun model de scriitor de succes din care ți-ai tras influențele sau pe care ai vrea să îl urmezi?

Bogdan Bocșa: Nu am vreun model. În general îmi plac scriitorii mai ”bătrâni”, gen Sadoveanu, Radu Tudoran, dar în timpul lor succesul se atingea altfel. M-am străduit să mă mențin cât mai departe de orice influență SF și consecințele s-au văzut. De exemplu, am aflat relativ recent că începutul romanului meu se aseamănă bine cu o povestire a lui Philip K Dick. Nici nu îți poți imagina cât de ciudă îmi este.

Andreea Sterea: Te cred…  Totuși, eforturile tale au fost appreciate. Zi-mi de ce te-ar citi românii?

Bogdan Bocșa: Pentru că mie mi se pare fain subiectul, am scris ceea ce aș fi vrut eu să citesc și vreau să împărtășesc și celor din exterior această poveste. Poate iubitorii de cyberpunk vor găsi câteva lucrui care să le incite imaginația. Pe mine mă bucură însă că unii oameni care n-aveau legătură cu SF-ul au găsit romanul meu interesant.

Andreea Sterea: Mă gândesc aici la referințele din mitologia și istoria românilor, plus elementele de religie pe care le-ai exploatat parțial. Să plasezi descoperiri științifice, folclor și spiritualitate cu rădăcini românești într-o lume post-apocaliptică, asta e o idee care pe mine cel puțin m-a prins foarte tare. Cum de ți-a venit ideea?

Bogdan Bocșa: Am simțit că și noi, românii, avem o grămadă de povestiri și chiar fapte istorice atestate (în afară de Dracula-Vlad Țepeș) care să trezească interesul amatorilor de aventură și suspans, inclusiv într-un context științifico-fantastic. În fond, aparținem uneia dintre vechile civilizații europene și avem o istorie extrem de bogată. Nu văd nici o problemă ca pe viitor să se audă încă de România și de români. N-am intrat în detalii specifice istoriei noastre sau religiei, deși am fost tentat să o fac. În general am amintit de fapte demonstrate științific, pe care le-am legat de elemente de mitologie. Nu vreau să intru în mai multe detalii, pentru a nu strica plăcerea descoperirii. Primele 5 capitole din cele 13 pot fi citite pe Internet.

Andreea Sterea: O să îți pun una dintre cele mai dureroase întrebări posibile și o să continu să o pun până aflu toate răspunsurile posibile. Ești tânăr, ai talent, ești dispus să muncești, scrii o carte acceptabil de bună pentru un debutant. Este povestea ta, la fel cum este și povestea altora ca tine. Așadar, ce îi lipsește autorului român ca să aibă succes?

Bogdan Bocșa: Îi lipsește seriozitatea unei edituri, a unor oameni responsabili cu publicitatea și publicarea, îi lipsește responsabilitatea anumitor factori de decizie din peisajul literar, etc. Din câte știu, scriitorii străini beneficiază de servicii profesionale de corectură și marketing. Aici nu e vorba de patriotism, că românii ar trebui să fie încurajați chiar dacă nu sunt atât de valoroși ca străinii, ci de faptul că valorile românești sunt trimise la plimbare. Am impresia că în România ne bazam prea mult pe succese deja atestate, împrumutate de afară. Ne e lene să fabricăm propriile noastre succese.

Andreea Sterea: O singură observație: și în afară există scriitori care plătesc publicarea și tirajul unei anumite edituri. Adevărat, editura respectivă oferă servicii de editare și marketing, în funcție de câți bani ai. Dar e adevărat și că cei care încă practică publishing-ul tradițional investesc în autorii pe care îi publică.

Bogdan Bocșa: Exact.

Andreea Sterea: Și atunci care este viitorul? Aici, la noi. Ce facem cu cei care încă vor să scrie?

Bogdan Bocșa: Mesajul meu e să nu se oprească din scris, dar nici să nu se aștepte să trăiască din asta.

Andreea Sterea: Ăsta mi se pare un păcat de moarte. Să nu trăiești din exploatarea propriului talent și a propriei munci, făcând ceea ce faci din pură pasiune. Sunt curioasă de la câți alți autori o să mai aud același lucru.

Bogdan Bocșa: Azi tot ce contează este să fii original. De aceea, dacă ai o imaginație bogată, poți avea succes… Pentru a reuși, în general e nevoie de curaj, puțină ”sălbăticie” și… răbdare. De aceea recomand tinerilor scriitori să dea tot ce au mai bun, să se străduiască să scoată un produs finit și finisat și să nu se dea bătuți.

Andreea Sterea: Deci nici tu nu te dai bătut. O să continui să scrii?

Bogdan Bocșa: Probabil voi mai scrie atunci când voi simți nevoia și când voi avea ceva de transmis cititorilor.

Andreea Sterea: Eu sper să te citesc cât de curând posibil.

Bogdan Bocșa: Când o să mă apuc de viitorul proiect, o să fii prima care o să afli!

Andreea Sterea: Mulțumesc!

Bogdan Bocșa: Mulțumesc și eu!

 

Etichete: , ,
Abonați-vă la newsletterul Suspans.ro pentru a fi la curent cu cele mai interesante ştiri, articole, concursuri şi materiale video publicate de scriitorii de suspans. Introduceți adresa dvs. de e-mail în pagina de abonare newsletter.

Un comentariu »

  • Daniela Marcu said:

    E adevarat. Cand iti place ceea ce citesti, iti doresti sa nu mai dai peste incheiere. Nu exagerez cand spun, ca mi-a placut foarte mult stilul lui Bogdan si felul in care a reusit sa imbine actiunea specifica scrierilor SF cu celelalte „condimente”, fie ele istorice, misterioase si chiar umoristice. „Proiectul INRI” e exact genul de roman care ma tine ocupata ziua, iar noaptea ma face sa regret ca mai trebuie si sa dorm.

Tu ce zici?

Adauga un comentariu in casuta de mai jos, sau publica un link de legatura de pe situl tau. Poti de asemeni sa te abonezi la aceasta discutie via RSS.

Ai la dispozitie urmatoarele taguri de cod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Daca doresti o imagine asociata utilizatorului tau, foloseste sau creaza-ti un cont la Gravatar.