Abuzul de substanţe dăunează grav sănătăţii mentale

Articol publicat in:Opinii | Aparut in:Nr. 24 ( mai, 2012 )
Autor:

Sheridan LeFanuGreen Tea

Mai cunoscut poate pentru Carmilla, una dintre primele povestiri cu vampiri – şi încă una cu o oarece tentă de lesbianism, atâta timp cât atât vampirul, cât şi victima sunt de sex feminin – Sheridan LeFanu este unul dintre clasicii pe nedrept uitaţi ai literaturii fantastice. Dacă mie una Carmilla mi s-a părut neinteresantă şi previzibilă – deşi nu e vina autorului că urmaşii săi au folosit până la epuizare motivele respective – sunt însă povestiri precum The Familiar, Strange Event in Life of Schalken The Painter , The Dead Sexton sau Mr. Justice Hardbottle care şi-au păstrat intacte tensiunea şi misterul.

Le Fanu se dovedeşte un maestru în a reda tensiunea crescândă şi senzaţia că nu există scăpare pe care le încearcă Jennings.

N-am să vă vorbesc însă despre acestea, ci despre o altă bijuterie a lui LeFanu, intitulată Green Tea. Personajul principal şi totodată victima este Prea-Sfinţia Sa Părintele Jennnings. Preot, dar preocupat în acelaşi timp de ştiinţele oculte – preocupare care făcea ravagii în cercurile intelectuale pe la 1800 şi al cărei ecou răsună în opera multor autori de horror din epocă – Jennings s-a uitat, se pare, prea insistent unde nu trebuie. Cert este că la momentul în care începe povestirea, Prea-Sfinţia Sa se dovedeşte incapabil să ţină vreo predică, iar dacă o începe cumva, nu reuşeşte s-o ducă la bun sfârşit. Toată lumea bănuieşte o suferinţă pe sistem nervos şi numai doctorul Martin Hesselius află taina nefericitului.

Mai precis, părintele este hăituit de trei ani de zile de un spirit rău-voitor, cu înfăţişarea unei maimuţe. Acest spirit îl urmăreşte pretutindeni, nevăzut de nimeni altcineva. Când făptura dispare, bietul om nu se simte eliberat, pentru că nu ştie când va reveni – peste o săptămână, peste o lună – iar la întoarcere prezenţa devine şi mai ameninţătoare.

Le Fanu se dovedeşte un maestru în a reda tensiunea crescândă şi senzaţia că nu există scăpare pe care le încearcă Jennings. În acelaşi timp, ca şi în cazul povestirii lui Henry James, O coardă prea întinsă (The Turn of the Screw ), o parte dintre evenimentele relatate ar putea fi pur şi simplu produsul unei minţi dereglate. Chiar dacă explicaţia finală, sub forma unei scrisori pe care Hesselius o trimite unui prieten, ar fi fost mai bine să lipsească, întrucât e un ghiveci pseudoştiinţific care strică parte din farmecul povestirii, ea are meritul de a arăta cu degetul un fenomen care începea să se încetăţenească de atunci şi care a ajuns, în epoca modernă, sport de masă: consumul de stimulente care însoţeşte o muncă intelectuală, prin stimulente înţelegându-se cafeaua, ţigările sau, în acest caz, ceaiul verde.

Despre povestirea lui Le Fanu chiar nu sunt mai multe de zis, în principal pentru că este genul de text care îşi poate susţine cel mai bine cauza prin sine însuşi şi în cazul căruia stilul contează cel puţin la fel de mult ca subiectul.

Ca urmare, povestirea o găsiţi aici:

http://ebooks.adelaide.edu.au/l/lefanu/green/

*

Despre autor: Sheridan Le Fanu (28 august 1814 – 7 februarie 1873). Irlandez, născut într-o familie de hughenoţi, şi-a petrecut copilăria în Irlanda rurală, în sărăcie, dar, în acelaşi timp, şi în contact cu miturile şi superstiţiile care îşi vor găsi apoi locul în mare parte dintre povestirile lui. A studiat legea, dar nu a pledat niciodată. A fost în schimb jurnalist. În ciuda obscurităţii în care se află acum, în epocă a fost considerat părintele poveştilor cu stafii. A scris şi romane istorice în stilul lui Walter Scott, la începutul carierei, precum şi unele în genul lui Wilkie Collins. Unul dintre acestea din urmă, Uncle Silas, a fost ecranizat în 1987 cu titlul de Dark Angel şi cu Peter O’Toole în rolul principal. Unele dintre cele mai bune povestiri ale lui LeFanu sunt reunite în volumul In a Glass Darkly.

Abonați-vă la newsletterul Suspans.ro pentru a fi la curent cu cele mai interesante ştiri, articole, concursuri şi materiale video publicate de scriitorii de suspans. Introduceți adresa dvs. de e-mail în pagina de abonare newsletter.

Tu ce zici?

Adauga un comentariu in casuta de mai jos, sau publica un link de legatura de pe situl tau. Poti de asemeni sa te abonezi la aceasta discutie via RSS.

Ai la dispozitie urmatoarele taguri de cod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Daca doresti o imagine asociata utilizatorului tau, foloseste sau creaza-ti un cont la Gravatar.