Benzile desenate nu sunt pentru România

Articol publicat in:Opinii | Aparut in:Nr. 3 ( august, 2010 )
Autor:

Îmi e greu să înţeleg de ce în România nu a prins acest curent al comicsurilor sau benzilor desenate.

(Sincer, mie îmi e mai uşor să le spun fumetti, pentru că sunt mai familiarizată cu termenul şi vizualizez mai bine ceea ce îmi doresc să comunic. Dar voi rămâne la benzi desenate.)

Aş înţelege dacă românii ar fi nişte mari naţionalişti şi n-ar împrumuta de prin străini obiceiuri, sărbători etc. Dar nu e cazul. Avem ca exemplu Sfântul Valentin, împrumutat cu atâta patos de la americani, sau faimoasa noapte a morţiilor vii. Ne-am însuşit de-a lungul timpului tot felul de sărbători – sper să nu ne vină ideea de-a fura şi Ziua Recunoştinţei, că n-aş putea s-o mai suport şi pe asta – tot felul de haotisme, dar când e vorba de lectură, nici măcar ceva „cool” şi uşor ca benzile desenate nu putem lua.

Ştiu că într-o perioadă a apărut şi la noi „Garfiel”, motanul, cei mai mici ar trebui să-l cunoască. Dar, din păcate, după patru numere nu a dispărut. Au mai fost câteva încercări şi cu altele, cum ar fi „Batman”, „Omul păianjen” etc, dar şi acestea fără vreun succes. Aşa că, în cele din urmă, toate benzile desenate au fost retrase de pe piaţa românească. Ceea ce e de înţeles, dacă vă gândiţi că nu e deloc ieftin. Hârtia costă, drepturile de autor costă, traducerea, distribuţia. Ca să îşi acopere cheltuiala, cel ce se aventurează într-o asemenea afecere, ca să nu mai vorbim de profit, ar avea nevoie de un public dedicat, care la noi, aşa cum am spus deja, e sublim dar lipseşte cu desăvârşire.

Comicsurile nu au apărut ca reviste pentru puşti. Din contră. Cele mai multe dintre ele aveau personaje sexy, dure şi un conţinut destul de sângeros. În afara celor cu personaje deja celebre, cum ar fi supereroii, cele mai apreciate au fost cele poliţiste-horror.

Atât în Europa, cât şi în America fenomenul a luat amploare şi a început să creeze dependenţă de la cel mai mic, la cel mai mare. Italienii, de exemplu, au dezvoltat un adevărat cult al benzilor desenate – fumetti. Există librării întregi dedicate fenomenului, dar cele mai interesante rămân anticariatele care strâng cu sârguinţă fiecare număr în parte. Aici se întâlnesc cei mai mulţi pasionaţi, mai ales cei care au ratat vreun număr din „povestea” lor preferată. Ei vânează la propriu anticariatele în căutarea unui număr lipsă, iar preţurile ajung să fie fabuloase.

Una din benzile desenate de succes, ecranizată şi difuzată şi la noi, e „Sin City”. Povestea se încadrează undeva între thriller şi horror. Poveştile sunt inspirate din viaţa străzii: corupţie la nivel înalt, prostituate, asasini şi foarte mult sânge. Violenţa, amorul, crima toate sunt la ele acasă. Dar nu lipseşte nici ancheta, pe cont propriu sau altfel. Acest comics îmi place mai mult pentru felul dur în care e prezentată viaţă. Noi nu o vedem aşa, pentru că nu trăim aşa. Dar undeva, într-un oraş, pe o stradă, lucrurile chiar aşa se petrec. Iar dreptatea nu e întotdeauna de partea eroului.

Dacă citiţi cu atenţie, o să vă daţi seama că genul acesta de acţiune e pe placul românului: sex, crime, droguri. Nu am auzit până acum vreun român să zică nu la aşa ceva. Dar, chiar şi aşa, dacă îi pui în faţă o bandă desenată cu toate ingredientele de succes ţi se va spune că preferă să aştepte apariţia ecranizării.

Benzile desenate nu fac parte din literatură, e adevărat. Totuşi, atâta timp cât apar nişte replici scrise, cred că îl sperie pe românul de rând, care, în materie de thriller, cel mult ar da banii pe o carte de Dan Brown, considerând că astfel citeşte ceva de foarte bună calitate. Când, la drept vorbind, citeşte doar ceva foarte bine promovat.

Desigur, gusturile nu se discută.

Cum s-ar putea crea un cult al benzilor desenate în România, nu ştiu. Poate un personaj celebru, neaoş sută la sută – personaj care cam lipseşte sau a fost dat uitării – ar putea să facă o minune. Pentru că personajele străine, chiar dacă sunt acceptate în televiziune, iubite chiar, nu prind ca benzi desenate sau nu au impactul potrivit la cititorul român. Dar, mă gândesc, un personaj de pe plaiurile mioritice ar putea prinde, un dedectiv celebru înconjurat de femei frumoase, poate. Asta pentru că noi nu aveam supereroi vandabili.

Şi poate că mai avem un avantaj. Ţinând cont că personajele româneşti nu au parte de impact televizat, ar putea avea parte de succes printr-un comics. Dar cine e dispus să rişte?

Abonați-vă la newsletterul Suspans.ro pentru a fi la curent cu cele mai interesante ştiri, articole, concursuri şi materiale video publicate de scriitorii de suspans. Introduceți adresa dvs. de e-mail în pagina de abonare newsletter.

7 comentarii »

 • Béranger said:

  Fumetti nu spune nimic celor care nu s-au dus la muncă în Italia, respectiv celor peste o anumiytă vârstă.

  Comicsuri este un plural incorect (dublu), ca şi sticksuri.

  Tradiţional, românii erau amatori de BD-uri, din vremea lui Pif. Nu, nu neapărat Pif et Hercule, nici Rahan. Mensualul ăla găzduia zeci şi zeci de bedeuri: de la cele cu animăluţe (Placid et Muzo, La Jungle en Folie, Léo bête à part) sau similare (Les Rigolus et les Tristus, Nestor, le Concombre masqué) la Corinne et Jeannot, Quentin gentil sau Les As, care-s un fel de cireşarii lor, la Arthur le fantôme, Iznogoud, la cele preponderent alb-negru: Docteur Justice, Jérémie, Le Grêlé 7-13, Fanfan, Robin des bois, Yves le Loup, Ragnar le Viking, Bob Mallard, Teddy Ted, Les Pionniers de l’Espérance, Corto Maltese, etc. etc. etc.

  Astăzi, există probabil şi un număr de fani BD belge, că n-oi fi eu singurul: de la prea clasicul Tintin la genul de poante ale Chat-ului lui Geluck.

  Altminteri, cei orientaţi spre America, sunt convins că gustă comics gen: Dilbert, Garfield, Peanuts, Pearls Before Swine, Wizard of Id, B.C.

  Apropo, în articol scrie „Garfiel” şi NU, nu este pentru copii, este pentru toate vârstele!

  Încă o dată, până la fuga la muncă (sau la curvăsăreală şi furat) în Italia, românii nu erau prea italolili. Aşa că fumetti nu le spune nimic.

  Întrebaţi-vă mai bine de ce benzile desenate nu au prins în ţări ca Germania. Românii oricum nu au bun-gust…

 • Sol said:

  Si eu am inceput sa prind gustul, dupa o recenta vizita in UK, de unde am cumparat ‘The Mammoth Book Of Horror Comics’ si ‘The Mammoth Book Of Zombie Comics’.

  Apropo la penultimul paragraf, anul acesta s-a lansat primul roman grafic romanesc, Ciutanul:
  http://www.ciutanul.ro/

 • oliviu craznic said:

  Mie imi plac benzile desenate…

 • Alin said:

  Banda desenata nu e un trend care trebuie adoptat, ci o forma de arta de aproape aceeasi vechime cu filmul. Exista benzi puternic sincronzate cu tendintele artistice ale celorlalte arte vizuale si benzi de gen, printre care se numera si variatiile de noir care-ti plac, dar deloc limitate la el.

  Sunt alte motive pentru care zic ca n-au prins la noi, dar mi-e greu sa elaborez acum, scriind de pe telefon.

 • Alin said:

  PS: Si mie imi plac benzile desenate.

 • Alex said:

  Stiu ca a fost o perioda cand se incerca se dublau benzile desenate de afara.Stiu ca prin 2002 am avut cu Batman si Sailor moon,dar alte cateva .Si perioda aceea eu consider ca a fost o perioda cand romanul inca avea bani,cel putin la limita decentei.Insa degeaba daca nu sunt ramurile principale de industrie,principalele resurse,nu se poate dezvolta nici mediul artistic,care la randul lui are numeroase ramuri.Mie cel putin mi-a placut si-mi place sa citesc benzi desenate,iti face placere,mai de detensioneaza,ca si cum iti citsti horoscopul,intr-un fel.Ar trebui sa se deschida scoli anume sau scolile de media,sa deschida un curs legat de asceva animatie si comics.Cred ca romanii ar cumpara si benzi desenate insa ii trebuie facuta publicitate intr-un anume fel,iar in timp sa-r construii o industrie.Asa cum exista mangashoop.ro li sa-r putea da un nume si benzilor desenate si animatiilor ramanesti un nume.Oricum eu sper si cred ca intr-un anume timp si loc,o vom duce mai bine din toate punctele de vedere,trebuie sa stim ce sa cerem,si cum sa taxam pe cei nedrepti.

 • TheCollector1997 said:

  sunt mare fan al benzilor desenate si colectionez benzi desenate.
  Am benzi desenate romanesti de la o cunostiinta de-a mea,am benzi cu transformers revenge of the falen,scooby-doo,uimitorul om paianjen si acum am mai luat o revista numita spiderman special.
  Oricum de ce sa nu fie si in romania benzi desenate frumoase ca unde stau eu: targoviste, erau vanzatori de vindeau cu X-men spiderman originale parca cu 10 lei pe atunci,Dar de ce sa nu fie si romania in pas cu comicsurile? Asta nu pricep.
  PS: V-am cam incurcat cu astea oricum salut .

Tu ce zici?

Adauga un comentariu in casuta de mai jos, sau publica un link de legatura de pe situl tau. Poti de asemeni sa te abonezi la aceasta discutie via RSS.

Ai la dispozitie urmatoarele taguri de cod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Daca doresti o imagine asociata utilizatorului tau, foloseste sau creaza-ti un cont la Gravatar.