Cartea fără file (I)

Articol publicat in:Opinii | Aparut in:Nr. 5 ( octombrie, 2010 )
Autor:

S-a-ntâmplat. Cartea digitală există și în România!

După ani de discuții în presă, de promisiuni și de numeroase proiecte încremenite, putem să… downloadăm și să strigăm „Este!”

Cum a început totul? Paradoxal, „evanghelistul” cel mai de seamă al e-bookurilor nu se află astăzi printre cei patru-cinci jucători de pe piață care sunt, toți în același timp, „primii” care oferă cărți digitale. În urmă cu doi ani, Petre Lică prezenta mai multor edituri proiectul Librăria Digitală. După ce unele edituri au spus „da” propunerii, presa a început să spună „da” cărții electronice. Însă, deși se spune că nu contează ce vinzi atât timp cât știi cum să vinzi, trebuie totuși să ai ceva de vândut. Iar Librăria Digitală, din păcate, se lasă și astăzi așteptată.

Nu mulți își vor aminti de a doua „prima” librărie de carte electronică, care s-a bucurat și de o lansare oficială. La târgul de carte Bookfest din iunie 2010, fără prea multă pompă dar cu ceva televiziuni prezente, se lansa MobileBooks. În ciuda numelui ales, siteul a rămas imobil în starea în care se afla înaintea „lansării”, iar amatorii de e-bookuri au trebuit să mai aștepte până la 1 octombrie 2010. Când, cu mult mai mult fast și mai multe televiziuni, se lansa CorectBooks. Deși putem observa un progres (Librăria Digitală nu are nici astăzi un site funcțional, MobileBooks este o platformă fără produse, în timp ce CorectBooks este o librărie online în adevăratul sens al cuvântului cu destul de multe cărți în ofertă), a treia „prima” librărie digitală nu oferă deocamdată volumele electronice decât ca precomandă, fiind menționată data de 1 noiembrie ca lansare comercială.

Mult mai discret, la 5 octombrie s-a lansat magazinul online Adevărul, care promite 500 de e-bookuri (în prezent există doar 70). Deși pe platformă nu este precizat, cărțile electronice sunt disponibile – pentru moment – doar în format .pdf.

Last but not least, cu câteva zile în urmă s-au lansat platformele de e-books Nemira și Ediția Digitală (care propune cărți de la editurile Art, Nemira și Niculescu, existând promisiuni și de volume Humanitas). Din nou, revine același slogan: pentru prima oară, editurile – de tradiție, de această dată – fac pasul în era digitală. Adevărata noutate: abia acum putem vorbi cu adevărat de cărți digitale, în formate create special și optimizate pentru ecranele cu cerneală electronică. (Am repetat propoziția din urmă de atâtea ori încât voi primi în curând un tricou cu „Domnul EPUB & MOBI”).

Toți cei care stăteau până acum cu ochii pe un e-reader pot în sfârșit să plaseze comanda: va exista conținut de calitate în limba română. Mai mult, există alte câteva proiecte de librării de carte digitală în diferite etape de dezvoltare, deci concurența se anunță aprigă. Singura întrebare va rămâne cea privitoare la titlurile disponibile în format electronic: cât de multe, cât de repede, cât de ieftine? Rămâne de văzut…

Etichete:
Abonați-vă la newsletterul Suspans.ro pentru a fi la curent cu cele mai interesante ştiri, articole, concursuri şi materiale video publicate de scriitorii de suspans. Introduceți adresa dvs. de e-mail în pagina de abonare newsletter.

Tu ce zici?

Adauga un comentariu in casuta de mai jos, sau publica un link de legatura de pe situl tau. Poti de asemeni sa te abonezi la aceasta discutie via RSS.

Ai la dispozitie urmatoarele taguri de cod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Daca doresti o imagine asociata utilizatorului tau, foloseste sau creaza-ti un cont la Gravatar.