Die Toten reiten schnell

Articol publicat in:Opinii | 20 august 2013
Autor:

durer

Albrecht Dürer – Cei patru cavaleri ai Apocalipsei (1498)

Trebuie să te uiţi la tablou până acesta începe să mişte. Viaţa secretă a morţii aparente este o prezenţă ieşită din comun, subiect care nu încetează să fascineze şi să îmbete cu euforia pierderii individuaţiei. Pentru un tablou rupt din iad ai nevoie de o muzică creată în iad, ai nevoie de Songs of Faith and Devotion.

Viaţa a început să mă plictisească prin insistenţa cu care se afirmă, prin imposibilitatea acceptării subtilităţii neantului, prin imbecilitatea cu care refuză deliciile decadenţei duse până la margini. Oamenii mai speră – iată secretul vieţii! Dar „crima de a te fi născut” e o nimica toată faţă de crima de a te trăi ca pe un cadavru viu.

Lumea ar trebui să arate ca tabloul lui Dürer. Este neantul favorit, unde pleava şi accidentul devin legea esenţială a universului. Apocalipsa celebrează orgasmul sângeros al sfârşitului timpului. Mai mult, ea ratifică sfârşitul eternităţii. Din nefericire, semnele apocalipsei sunt la fel de înşelătoare ca şi acum un mileniu şi puritatea spectaculară a coşmarului morţii universale este aproape la fel de iritantă ca o utopie. Această aşteptare, ar putea spune unii, e mai rea ca apocalipsa în sine; presimţirea morţii e mai intensă ca sfârşitul fizic, agonia – mai ingrozitoare ca pedeapsa. Le-aş putea răspunde că apocalipsa nu se compară cu monotonia semiconştientă a vieţii care împrumută haina morţii pentru a se înnoi ca primavăra imbecilă, că perfecţiunea ei este incomparabil mai dureroasă ca jumătatea de chin.

Trebuie să ai voinţa şi abnegaţia autonihilistă a lui Prometeu să te revolţi împotriva elementelor, să le faci să înţeleagă inevitabilitatea beatifică a morţii complete şi să crezi în tine la modul absolut ca un înger blestemat că existenţa ta este indispensabilă în logica AntiCreaţiunii.

Sunt un fel de pod, o breşă în neant, a cărei existenţă confirma perpetuarea ideii de rezistenţă.

Cavalerul Apocalipsei îi împlineşte victimei cel mai profund dor pentru că el însuşi se vede mort ucigând.

 

Etichete: , ,
Abonați-vă la newsletterul Suspans.ro pentru a fi la curent cu cele mai interesante ştiri, articole, concursuri şi materiale video publicate de scriitorii de suspans. Introduceți adresa dvs. de e-mail în pagina de abonare newsletter.

Tu ce zici?

Adauga un comentariu in casuta de mai jos, sau publica un link de legatura de pe situl tau. Poti de asemeni sa te abonezi la aceasta discutie via RSS.

Ai la dispozitie urmatoarele taguri de cod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Daca doresti o imagine asociata utilizatorului tau, foloseste sau creaza-ti un cont la Gravatar.