O nouă şansă nu echivalează neapărat cu un cadou al universului metafizic

Articol publicat in:Opinii | 22 martie 2013
Autor:

replayHai – recunoaşteţi: câţi dintre voi nu şi-au dorit vreodată să-şi trăiască viaţa în modul în care ar fi trebuit să o facă? Câţi nu şi-au dorit să repare greşelile din trecut, să ia decizii mai bune în situaţii identice, să o ia de la început? Cartea lui Grimwood trateză exact această problemă şi ne dă şansa să privim spre modul în care cineva, binecuvântat cu această oportunitate, reuşeşte să retrăiască fidel fiecare zi de viaţă între vârsta de 18 şi 43 de ani. Jeff are 43 de ani când moare de un atac de cord. Jeff are 18 ani când se trezeşte în camera lui din campusul universitar, gata să o ia de la capăt. Unii îi spun ”reîncarnare”. Grimwood îi spune ”replay”.

Prin ”Replay” aflăm de ce e în stare un om care are deja cunoştinţe despre cum se va desfăşura viitorul. Un om care ştie când, cum, unde va fi asasinat John F. Kennedy, că America va intra în război cu Vietnamul, că o cutare echipă de baschet va câştiga campionatul naţional. primul lucru la care ne gândim când ne imaginăm o retrăire a vieţii este un amalgam de decizii bune luate în momente dificile. Ne gândim ce am putea face cu acel bagaj de cunoştinţe ale unui bărbat de 43 de ani într-un corp de 18 ani vechime. Ne gândim cum cei care au greşit faţă de noi nu vor mai putea repeta acele greşeli, cum pariind pe echipele câştigătoare vom deveni putred de bogaţi.

Ken Grimwood însă accentuează toate laturile retrăirii vieţii, asta deoarece după ce un ciclu de ani se încheie iar Jeff moare din nou, viaţa lui o ia de la capăt în acelaşi punct din care primul replay începuse. Iar asta presupune că Jeff nu mai e căsătorit, că ai lui copii nu s-au născut încă şi probabil nu se vor mai naşte vreodată în forma pe care el şi-o amintea. Că tot ceea ce a construit când i s-a acorat o nouă şansă s-a pierdut iar acum trebuie să o ia de la capăt.

Eroul din ”Replay” are peste 100 de ani pe la final de carte şi fiecare retrăire a anilor ’70-’80 este diferită. Dacă ar fi să o luăm metaforic, mesajul lui Grimwood este că o nouă şansă nu echivalează neapărat cu un cadou al universului metafizic. Că un ”replay” al vieţii poate fi şi un blestem, că odată ce perzi 25 de ani de viaţă şi rămâi singurul care şi-i aminteşte, viaţa devine searbădă.

Din punctul de vedere al lecturii, ”Replay” te menţine lipit de pagini cale de câteva ore, dar lucrurile devin plictisitoare şi oarecum previzibile în ultimele zeci de pagini. Grimwood trece pe filosofie, metafizică, cosmologie, oferă răspunsuri de ordin aproape religios la un moment dat, fapt care contrastează puternic cu ritmul alert de la început de roman.

Dacă Jeff moare de un atac de cord în roman, ar fi de menţionat faptul că autorul acestuia lucra la o continuare a romanului când a murit de un infarct pe la începutul anilor 2000.

Per ansamblu cartea merită fie şi o privire sumară. E o lectură uşoară şi interesantă care îţi permite să visezi, însă subiectul putea fi dezvoltat mult mai bine iar paginile dedicate filosofiei inspirate din mişcarea hippie a anilor 60-70 puteau fi umplute cu idei mai complexe ori aventuri ale personajelor principale.

Abonați-vă la newsletterul Suspans.ro pentru a fi la curent cu cele mai interesante ştiri, articole, concursuri şi materiale video publicate de scriitorii de suspans. Introduceți adresa dvs. de e-mail în pagina de abonare newsletter.

Un comentariu »

  • Celina Petrescu said:

    foarte bun articol..asa se promoveaza un roman

Tu ce zici?

Adauga un comentariu in casuta de mai jos, sau publica un link de legatura de pe situl tau. Poti de asemeni sa te abonezi la aceasta discutie via RSS.

Ai la dispozitie urmatoarele taguri de cod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Daca doresti o imagine asociata utilizatorului tau, foloseste sau creaza-ti un cont la Gravatar.