Povestiri clasice: Cea mai cumplită răzbunare

Articol publicat in:Opinii | Aparut in:Nr. 17 ( octombrie, 2011 )
Autor:

Robert E. Howard Pigeons from Hell (1934)

Bine, porumbeii sunt doar un artificiu, o imagine reuşită, nu-s cu adevărat nişte porumbei veniţi din iad (ce tare ar fi fost asta!). Dar a fost bine că m-am lăsat atrasă de titlu, pentru că altfel ratam cea mai cruntă poveste despre o răzbunare pe care am pomenit-o.

Începe într-un mod clasic, chiar uşor plicticos pentru cine a mai citit poveşti cu inşi temerari care se aventurează în case părăsite, dar merită să-ţi înghiţi plictiseala, pentru că povestea evoluează surprinzător şi pentru atmosfera pe care Howard o creează treptat-treptat.

Doi yankei, Branner şi Griswell, călătoresc prin faimosul Sud al Statelor Unite şi ajung pe o plantaţie părăsită, moment în care decid să-şi petreacă noaptea în conacul pustiu. La un moment dat, Griswell se trezeşte şi-şi vede prietenul umblând ca prin somn şi luând-o pe scări în sus. Paralizat în mod inexplicabil, el asistă la dispariţia în umbră a tovarăşului său de călătorie şi aude zgomote teribile, care-l fac să creadă că Branner este mort. Spre şocul lui, amicul său apare peste câteva clipe, indubitabil mort şi ferm decis să-l facă şi pe Griswell să-i împărtăşească soarta.

Îngrozit, tânărul yankeu o zbugheşte din conac şi nimereşte drept în braţele şerifului. Iniţial acesta îl suspectează de uciderea prietenului său, dar este decis să verifice versiunea pe care Griswell o oferă despre evenimente, pentru că moşia şi conacul au o reputaţie dubioasă şi au aparţinut unei familii venite din Indiile de Vest şi cunoscută pentru cruzimile sale.

O primă concluzie la care ajung cei doi este că ar fi vorba despre un ritual voodoo şi despre o sclavă care s-ar fi transformat intenţionat în zombi ca să se răzbune pentru felul în care fusese tratată. Revenirea la conac şi confruntarea cu ceea ce bântuie la etajul casei, în întuneric, le va produce celor doi o mare surpriză, pentru că răzbunarea se va dovedi a fi cu totul alta şi mai cumplită decât am fi bănuit.

– • –

Despre povestire: Deşi a fost scrisă în 1934, a fost publicată abia în 1938, la patru ani după ce a fost scrisă şi la doi ani după decesul autorului, ceea ce o face un text postum. A apărut în revista Weird Tales. În anii ’60 a fost adaptată ca episode într-un serial TV numit Thriller şi prezentat de Boris Karloff. A fost, de asemenea, adaptată ca bandă desenată de către Joe R. Lansdale.

Textul povestirii poate fi găsit aici în diverse formate: http://www.feedbooks.com/book/1793/pigeons-from-hell

– • –

Despre autor: Robert E. Howard a trăit numai 30 de ani (1906 – 1936). A publicat de la 23 de ani. Este considerat părintele genului sword and sorcery, fiind creatorul lui Conan Barbarul. A fost prieten prin corespondenţă cu Lovecraft. Alături de Tolkien, este scriitorul care i-a încântat copilăria lui George R.R. Martin, care-l citează printre influenţele majore ale operei sale. S-a sinucis la numai 30 de ani, după şi din cauza decesului mamei sale.

Abonați-vă la newsletterul Suspans.ro pentru a fi la curent cu cele mai interesante ştiri, articole, concursuri şi materiale video publicate de scriitorii de suspans. Introduceți adresa dvs. de e-mail în pagina de abonare newsletter.

Un comentariu »

  • oliviu craznic said:

    Una din cele mai tari serii ever, Jewel, asta a ta. Felicitari!

Tu ce zici?

Adauga un comentariu in casuta de mai jos, sau publica un link de legatura de pe situl tau. Poti de asemeni sa te abonezi la aceasta discutie via RSS.

Ai la dispozitie urmatoarele taguri de cod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Daca doresti o imagine asociata utilizatorului tau, foloseste sau creaza-ti un cont la Gravatar.