Povestiri clasice: Prevenit nu înseamnă neapărat pregătit

Articol publicat in:Opinii | Aparut in:Nr. 27 ( august, 2012 )
Autor:

Charles Dickens – The Signal-Man (1866)

În ziua de 9 iunie 1865, expresul dinspre Folkestone intră pe viaductul de peste râul Beult. Acesta se afla în reparaţii şi era impropriu circulaţiei, fapt care nu fusese semnalizat cu destulă grijă. Ca rezultat, numai locomotiva ajunge pe partea cealaltă; podul cedează şi şapte vagoane se prăbuşesc în râu. În cel de-al optulea, aflat imediat după locomotivă şi atârnând precar în gol, se afla Charles Dickens. De pe urma acestui accident, care s-a soldat cu zece morţi şi 40 de răniţi, scriitorul s-a ales cu un şoc care l-a făcut să deteste călătoriile cu trenul şi care, spun unii, i-a şi scurtat viaţa, cu o reputaţie de erou pentru că a ajutat pe cât a putut victimele şi cu o povestire intitulată The Signal-Man.

Unii dintre cei care, în zilele noastre, îl au pe Dickens pus respectuos pe raftul cu clasici, s-ar putea să nu ştie că pe vremea când acesta era o legendă vie – statut de care scriitorul nostru s-a bucurat – nu se dădea în lături să scrie poveşti de Crăciun asezonate din belşug cu stafii sau alte elemente supranaturale, pe care le publica în numărul de sărbători al publicaţiei sale, All The Year Round. (Şi nu era singurul scriitor considerat altminteri serios care se deda la asemenea exerciţii de imaginaţie.) Aşa a văzut lumina tiparului şi  The Signal-Man.

Ideea e simplă. Naratorul, despre care nu ştim decât că a dus o viaţă izolată şi că vrea să afle mai multe despre trenuri şi căi ferate, dă în peregrinările lui peste un impiegat (nu ştiu dacă am echivalat corect funcţia) aflat într-un post izolat, aflat nu departe de ieşirea dintr-un tunel. Ivirea sa, la ora amurgului, îl bagă în sperieţi de-a binelea pe bietul funcţionar, care îl ia drept o apariţie. O discuţie între cei doi dă la iveală faptul că acesta avusese, de câteva ori, o viziune, a unui om care, stând la gura tunelului, îşi acoperea ochii cu un braţ în timp ce îi făcea semne disperate cu celălalt. În primele două cazuri, apariţia prevestise câte o tragedie pe calea ferată, aşa că, fiind vizitat din nou de vedenie, bietul funcţionar nu ştie ce să facă. Nu-şi poate anunţa superiorii, pentru că nu are cum să ştie CE anume se va petrece şi riscă să fie luat drept nebun. Pe de altă parte, conştiinţa faptului că urmează să se întâmple o nouă nenorocire îi erodează vertiginos sănătatea mintală. Nu în ultimul rând, nu înţelege scopul apariţiei: este o prevestire a ceva ce poate fi evitat sau a unui lucru care va avea oricum loc? Aşa că omul îşi petrece fiecare noapte la postul său singuratic, făcându-şi datoria, pândind apariţia şi încercând să-şi dea seama ce trebuie să facă.

Povestirea este scurtă şi simplă, deloc sentimentală – o surpriză pentru cine ştie romanele lui Dickens – cu numai două personaje. Finalul este dramatic şi, în acelaşi timp, deschis interpretărilor şi lasă loc întrebării dacă e, într-adevăr, mai bine să ştii anumite lucruri sau nu.

*

Linkuri: Aici pentru e-reader şi aici online.

 *

Pentru cine vrea să ştie: Ca o notă de cancan, dar una pe care cititorii lui Drood de Dan Simmons au citit-o deja, Dickens, stâlpul societăţii şi al moralităţii, era însoţit, în momentul accidentului de tren, de amanta sa, Ellen Ternan, actriţă, pentru care îşi repudiase soţia. Reputaţia îi era atât de solidă, încât opinia publică s-a situat de partea sa – drept este că a şi fost discret şi nu s-a afişat public cu actriţa – şi nu de partea femeii care îi fusese, până la acel moment, soţie timp de mai bine de 20 de ani şi care îi născuse 10 copii, deşi aceasta era victima.

Abonați-vă la newsletterul Suspans.ro pentru a fi la curent cu cele mai interesante ştiri, articole, concursuri şi materiale video publicate de scriitorii de suspans. Introduceți adresa dvs. de e-mail în pagina de abonare newsletter.

Tu ce zici?

Adauga un comentariu in casuta de mai jos, sau publica un link de legatura de pe situl tau. Poti de asemeni sa te abonezi la aceasta discutie via RSS.

Ai la dispozitie urmatoarele taguri de cod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Daca doresti o imagine asociata utilizatorului tau, foloseste sau creaza-ti un cont la Gravatar.