Au bout de souffle

Articol publicat in:Pipa lui Arion | Aparut in:Nr. 18 ( noiembrie, 2011 )
Autor:

Stelian Ţurlea – Îmi ies din minţi
Editura Crime Scene, Bucureşti, 2011

România – locul patru în Europa la consumul de etnobotanice, cu zeci de morţi anual, cu mii de internaţi şi un milion de dependenţi. Iată premisele unui nou roman zguduitor de Stelian Ţurlea, pe care îl poţi citi şi ca pe un document fascinant despre lumea noastră.

De această dată autorul urmăreşte soarta unor adolescenţi în derivă, interesaţi de haine de firmă, de alcool şi de sex, dar, mai ales, de petreceri cu muzică gălăgioasă unde consumă droguri. Părinţi disperaţi, ziarişti, poliţişti încearcă să pună capăt flagelului. Fără izbândă. Reţeaua traficanţilor este mai puternică şi beneficiază de protecţia unor indivizi sus-puşi.

Stelian Ţurlea a scris o naraţiune cu un ritm precipitat, ca şi cum ar fi aşternut-o dintr-o suflare. Cuvintele se înşiruie în fraze scurte, nervoase, exprimând violenţă, oroare, mânie. Cititorul nu este menajat nici o clipă şi „îşi iese şi el din minţi” la lectură, înfiorat de faptele relatate.

O adolescentă este bătută cu bestialitate şi abandonată într-un loc ferit. Rămasă în inconştienţă pentru multă vreme, ea nu poate dezvălui numele agresorului. Internarea sa în spital provoacă frisoane celor care i-au administrat un stupefiant puternic. Un killer se strecoară printre doctori şi infirmiere pentru a o amuţi pe vecie.

Dar un jurnalist perseverent caută să dezvăluie legătura dintre fată şi dealerii de stupefiante. Dosarul pe care îl alcătuieşte dezvăluie relaţia strânsă dintre lumea interlopă şi personaje care mimează onorabilitatea. Însă şi reporterul de investigaţii de la ProTv este redus la tăcere.

Nici măcar poliţistul care îi urmăreşte pe vânzătorii de „paradise artificiale” nu are mai mult succes. Eliminând, în legitimă apărare, un pion din vasta lor încrengătură, nu mai poate ajunge la cei care, din umbră, le dirijează activitatea, obţinând beneficii de vis.

Stelian Ţurlea a scris o naraţiune cu un ritm precipitat, ca şi cum ar fi aşternut-o dintr-o suflare. Cuvintele se înşiruie în fraze scurte, nervoase, exprimând violenţă, oroare, mânie. Cititorul nu este menajat nici o clipă şi „îşi iese şi el din minţi” la lectură, înfiorat de faptele relatate.

Stelian Ţurlea a devenit un nume însemnat pe scena policier-ului românesc. Cărţile sale sunt tot mai cutezătoare şi mai pline de adevăr. Şi, evident, întotdeauna bine scrise, cu personaje memorabile şi întâmplări care te ţin „în priză” pe tot parcursul lecturii.

Abonați-vă la newsletterul Suspans.ro pentru a fi la curent cu cele mai interesante ştiri, articole, concursuri şi materiale video publicate de scriitorii de suspans. Introduceți adresa dvs. de e-mail în pagina de abonare newsletter.

6 comentarii »

 • Ovidiu Pecican said:

  Felicitari colegului Turlea! Citesc si scriu de mai mult timp despre cartile lui cu intemeiata admiratie. Are un condei alert, isi pliaza „inventiunea” pe datele realitatilor romanesti actuale, nu socoteste arta thriller-ului o arta minora, ci o onoreaza scriind bine in interiorul conventiei acesteia… Sunt multe de spus, dar deocamdata astept sa ii citesc noul titlu.

 • George Arion (author) said:

  Ma bucura ca un specialist in literatura ca Domnul Ovidiu Pecican are asemenea aprecieri apropo de scrierile lui Stelian Turlea.

 • Radu Constantinescu said:

  Un editor incapatanat si eficient(George Arion), un autor nelinistit si inspirat, care nu poate fi un martor neutru la ceea ce se intampla in jurul nostru (Stelian Turlea) si un critic aspru, neiertator, care nu stiu cand mai apuca sa doarma (Ovidiu Pecican) constituie un triumvirat de care cititorul nu are cum sa se indoiasca. Asadar, ne bucuram in asteptarea lecturii noului „policier” al infatigabilului autor.

 • George Arion (author) said:

  Multumiri pentru aprecieri domnului Radu Constantinescu. Dar nu eu sunt editorul, ci Alexandru Arion si Bogdan Hrib. Ei conduc Crime Scene Publishing. O editura care se incapataneaza sa creada ca exista autori romani de valoare si in genul noir – dovada Stelian Turlea. Eu, la anii mei, le privesc cu incantare demersul. Si cu melancolie – cartile mele de la inceputurile mele scriitoricesti ar fi aratat altfel daca n-ar fi fost amputate de cenzura. Imi ramane insa o satisfactie uriasa – deseori am fentat-o. De pilda, Andrei Mladin, in Profesionistul, bantuia prin bezna unui oras de provincie si-si zicea ca n-a avut norocul sa traiasca in „secolul luminilor”. Cum de-or fi lasat chestia asta?

 • Ovidiu Pecican said:

  Domnule George Arion,

  Mi se pare mie sau asistam – chiar in ultimele luni, la drept vorbind – la o lansare de anvergura a thriller-ului romanesc in apele internationale? Stiu ca si dvs., si dl. Hrib ati publicat in engleza, la o editura de pe Tamisa, traduceri din opera proprie. Sa dea Dumnezeu sa inceapa in acest fel un succes romanesc de public, mai important decit orice succes de stima (nu ca, Doamne fereste, nu mi-ar pasa de critici!). Vad cu interes fenomenul scandinav in domeniu – nu doar la noi (intr-un film recent de la TV, un personaj citea una dintre cartile traduse si in romana, parca un roman de Anne Holt – si nu subestimez posibilitatile uriase de impact ale literaturii pe care cu iscusinta si perseverenta demne de respect o produceti. Felicitari si multumesc pentru cuvintele bune. Asemenea prilejuri se vadesc potrivite unui schimb de idei. Credeam ca forumurile sunt harazite mai ales injuraturilor anonime.
  Multumiri si distinsului autor care este Radu Constantinescu pentru a ni se fi alaturat; si inca potrivind vorbe bune la adresa noastra.

  Cu respect cordial, O.P.

 • George Arion (author) said:

  Domnule Ovidiu Pecican,
  Profit de amabilitatea dlui Mircea Pricajan, care ne gazduieste interventiile, pentru a remarca si eu posibilitatea ca oamenii sa se intalneasca pe forumuri pentru a schimba pareri, idei, intr-un limbaj civilizat. Din pacate, foarte multi dintre cei care se afla in fata unui calculator, se cred la coada vacii si nu stiu decat sa injure, incapabili de „polemici cordiale”.
  Da, e un moment fast pentru romanul politist romanesc, moment pe care, dealtfel, l-am anticipat amandoi in dialogurile noastre. Iar faptul ca Atac in biblioteca, o carte pe care am publicat-o in urma cu 28 de ani, trece de-abia acum granitele limbii romane, spune multe despre lipsa noastra de sincronizare cu literatura de pe alte meridiane si cu tendintele ei, despre modul in care este gandita politica noastra culturala. A fost nevoie de o initiativa particulara de pe Tamisa pentru ca romanul meu sa iasa in lume.
  Profit de acest prilej pentru a va transmite salutari respectuoase de la George Arion Jr. care acum e la Manchester University. Totodata, va intreb daca romanul meu Fortareata nebunilor, pe care vi l-am trimis in primavara, a ajuns la dumneavoastra.
  Numai bine.

Tu ce zici?

Adauga un comentariu in casuta de mai jos, sau publica un link de legatura de pe situl tau. Poti de asemeni sa te abonezi la aceasta discutie via RSS.

Ai la dispozitie urmatoarele taguri de cod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Daca doresti o imagine asociata utilizatorului tau, foloseste sau creaza-ti un cont la Gravatar.