Barnaby după Barnaby

Articol publicat in:Pipa lui Arion | Aparut in:Nr. 22 ( martie, 2012 )
Autor:

Tom Barnaby. Detectiv inspector şef. Eroul celui mai popular serial de televiziune din Marea Britanie – Crimele din Midsomer. Un poliţist rotofei, care merge legănându-se ca un marinar, cu mâinile uşor depărtate de corp. Mai întotdeauna la costum şi cravată – cravata are un nod impecabil, dar e cam scurtă, după o modă din alte vremuri. Are o pricepere deosebită în dezlegarea enigmelor cu ucigaşi, dar nu face niciodată paradă de abilităţile sale. Dacă nu i-ai cunoaşte ocupaţia, l-ai crede mai curând unul dintre cultivatorii mănoaselor pământuri din zonă.

A apărut în 82 de episoade filmate în falsul paradis rural care este districtul Midsomer. Se enervează rareori, îşi muştruluieşte cu delicateţe subalternii şi mai ales adjuncţii – aceştia au fost, rând pe rând, sergenţii Troy, Scott, Jones. Câteodată se mai contrazice cu medicul legist, simpaticul George Bullard, în profesionalismul căruia are, totuşi, o totală încredere.

Barnaby este căsătorit cu Joyce, o gospodină cu unele lacune, dar un consilier avizat, cu care se consultă la cină, în cazurile mai dificile. Uneori îl mai enervează cu desele ei participări la coruri, la concursuri culinare sau de altă natură, implicându-se şi în organizări de concerte, expoziţii, cercuri de lectură. Dar suntem la ţară şi lumea nu trebuie să se plictisească. Poliţistul însă nu e prea mare amator de ieşit în societate. Îi promite vacanţe de vis, dar nu-şi ţine făgăduielile. E absorbit de munca lui mai tot timpul.

Fiica lor, Cully, nu le creează probleme, deşi a ajuns la o vârstă la care ar trebui să-şi întemeieze un cămin. E frumoasă, discretă, mereu la locul ei. Oricine şi-ar dori o astfel de odraslă.

Din 1997 şi până astăzi, John Nettles a interpretat rolul lui Tom Barnaby cu un har care l-a făcut îndrăgit de către milioane de telespectatori. Dar actorul nu se recunoaşte în eroul căruia i-a dat viaţă. În opinia lui, inspectorul este mai organizat, mai disciplinat, mai stăpânit şi bonom.

Filmarea fiecărui episod a durat cam cinci săptămâni. Iată ce zice John Nettles în urma acestei experienţe: „Crimele… luau zece luni în fiecare an şi au fost un dezastru pentru viaţa mea de familie.” A petrecut mai mult timp cu nevasta din film decât cu cea din realitate.

Ca urmare, a hotărât să se retragă din serialul care l-a propulsat în atenţia întregii planete, astfel încât uneori necunoscuţii i se adresează cu formula „domnule Barnaby”, neştiindu-i numele adevărat.

Ce va face în continuare? „Mă voi duce acasă, voi deschide o sticlă de Beaujolais şi voi reflecta la cei 14 ani în care am investigat peste 200 de morţi neplăcute, ce au avut loc în cel mai înşelător de frumos ţinut, populat de oameni care ar putea fi pe dinafară încântători, dar în fiecare episod s-au dovedit a avea cele mai ingenios de brutale şi controversate minţi.”

În locul lui va fi tot un Barnaby, John Barnaby, un văr de-al său, interpretat de Neil Dudgeon. Poate că şi prestaţia acestui actor va fi strălucită. Şi, desigur, în continuare vor fi omoruri şi investigaţii palpitante, în acele aşezări pline de farmec. Dar nimic nu va mai fi la fel în Crimele din Midsomer. Fiindcă nu va mai fi Tom, adevăratul Barnaby.

Credit foto: The Mirror
Abonați-vă la newsletterul Suspans.ro pentru a fi la curent cu cele mai interesante ştiri, articole, concursuri şi materiale video publicate de scriitorii de suspans. Introduceți adresa dvs. de e-mail în pagina de abonare newsletter.

4 comentarii »

 • Anca said:

  Sunt o mare amatoare de seriale politiste, iar „Crimele din Midsommer” mi-au fermecat serile, urmarindu-l cu sufletul la gura. Am vazut si un episod cu noul Barnaby, dar nu e la fel…

 • mioara said:

  Iubesc acest serial.Barnaby este comic dar in acelasi timp si serios, este un familist convins cu toate ca nu reuseste intotdeauna sa le faca pe plac, iar sotia lui este foarte intelegatoare.

 • Marius said:

  „Crimele din Midsommer” este un serial de exceptie, cum un sunt multe in ziua de azi. Pacat ca si-a pierdut din esenta prin plecarea actorului principal…noul Barnaby nu m-a convins inca; Jones ramane in continuare simpatic si eficient

 • Poirot said:

  Crimele din Midsommer este cam plictisitor.Mi se pare cam ciudat sunt atatea crime pe metru patrat in toate satucele acelea idilice? Parca englezii sunt toti niste psihopati !Iar noul Midsommer e si mai slabut Neil Dudgeon nu se ridica la nivelul lui John Nettles.

Tu ce zici?

Adauga un comentariu in casuta de mai jos, sau publica un link de legatura de pe situl tau. Poti de asemeni sa te abonezi la aceasta discutie via RSS.

Ai la dispozitie urmatoarele taguri de cod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Daca doresti o imagine asociata utilizatorului tau, foloseste sau creaza-ti un cont la Gravatar.