Cei patru justiţiari

Articol publicat in:Pipa lui Arion | Aparut in:Nr. 6 ( noiembrie, 2010 )
Autor:

În 1905, Edgar Wallace a avut o idee: aceea de a crea patru personaje care să facă dreptate în cazuri imposibil de rezolvat în justiție. Așa au apărut Poiccart, Therry, Leon Gonsales și George Manfred. Ei se implică ori de câte ori o sentință e strâmbă și lasă liber un infractor.

Modul în care eroii acționează este deosebit de ingenios și presupune cunoștințe în varii domenii: criminalistică, legislație, medicină, chimie, fizică, botanică… Falsifică ușor documente, pentru a se ascunde sub identități multiple. Sunt poligloți, sunt maeștri în deghizări, știu să joace teatru în societate, și nu le tremură mâna când apasă pe trăgaciul unui pistol sau când folosesc pumnalul.

În curând, faima lor se răspândește în întreaga Europă. Iar dacă unii îi admiră, cei certați cu legea tremură la auzul numelui lor.

Până acum, CrimeScene Publishing ne-a oferit, în traducere, trei romane din această serie: Dreptate fără lege, Consiliul justiției, Justițiarii din Cordoba. Dar Wallace a mai scris și 16 povestiri cu aceiași eroi, apărute la aceeași editură. Totuși, în Legea celor patru justițiari îi vedem la lucru numai pe Gonsalez și Meredith; Therry a murit, iar Poiccart s-a retras în tihna grădinii sale din Spania.

Și în genul scurt prolificul autor britanic – a scris 175 de cărți! – se simte în largul său. Inventivitatea lui e fără opreliști, logica narațiunilor sale e fără cusur. Cei doi justițiari pedepsesc, într-un mod ingenios, șantajiști, vânători de averi, hoți, proxeneți… De fiecare dată când aplică propria lor lege, simt satisfacția de a face planeta mai îmbietoare pentru oamenii cinstiți.

Autorul le explică în modul cel mai serios comportamentul. Și totuși, din când în când, îi mai și ironizează – de pildă, deseori notează ticul lui Gonsalez care, pe urmele lui Lombroso și ale altora, crede că poate descifra, după amănunte anatomice, înclinația oamenilor spre fărădelege. Datorită stilului persiflant, textul capătă savoare și e și mai plăcut la lectură.

Pe Camil Petrescu, succesul fulminant de care s-a bucurat Wallace l-a scos, literalmente, din sărite, și i-a prevestit căderea în uitare. N-a avut dreptate. La atâția ani de la moartea lui (1932), scriitorul britanic farmecă noi și noi generații de cititori. Așa că așteptăm cu interes ultima dintre cele cinci cărți dedicate celor patru justițiari, care va apărea tot la CrimeScene Publishing.

Abonați-vă la newsletterul Suspans.ro pentru a fi la curent cu cele mai interesante ştiri, articole, concursuri şi materiale video publicate de scriitorii de suspans. Introduceți adresa dvs. de e-mail în pagina de abonare newsletter.

Un comentariu »

Tu ce zici?

Adauga un comentariu in casuta de mai jos, sau publica un link de legatura de pe situl tau. Poti de asemeni sa te abonezi la aceasta discutie via RSS.

Ai la dispozitie urmatoarele taguri de cod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Daca doresti o imagine asociata utilizatorului tau, foloseste sau creaza-ti un cont la Gravatar.