Tânărul Maigret

Articol publicat in:Pipa lui Arion | Aparut in:Nr. 12 ( mai, 2011 )
Autor:

Ne-am obişnuit cu o anumită imagine a lui Jules Maigret, protagonistul a 75 de romane semnate de către scriitorul belgian Georges Simenon. Mai ales Jean Gabin, care l-a întruchipat în mai multe filme, a contribuit la conturarea acestui portret. Celebrul comisar de vârstă mijlocie e un tip calm, cumsecade, simpatic, îmbrăcat corect, fumător de pipă şi băutor fără excese. Are o soţie care îi poartă o infinită grijă şi care îi oferă chiar şi idei preţioase pentru cercetările sale. N-are nici o grabă în rezolvarea enigmelor şi nu face niciodată caz de reuşitele sale. Îi place mult să stea la taclale, şi deseori discuţiile pe care le poartă îi dezvăluie cheia unor enigme. Pe scurt, un bonom, nimerit întâmplător printre criminalişti.

Întâmplător? De fapt, nu hazardul a fost la mijloc.

În aparenţă, prima lui investigaţie a fost un eşec, finalizându-se cu o rezolvare a misterului impusă de către superiori. Dar ea l-a propulsat pe Quai des Orfèvres.

Suntem în ziua de 15 aprilie 1913. E data la care eroul lui Simenon apare pentru întâia oară la rampă ca personaj de roman, în Prima anchetă a lui Maigret. Are 26 de ani, e căsătorit de cinci luni, şi încă nu s-a îngrăşat.

S-a dorit dintotdeauna să fie cineva capabil să îndrepte destinele oamenilor, ca medic sau ca preot. Dar a ajuns la concluzia că şi poliţiştii se ocupă cu aşa ceva. De aceea a ajuns secretar la comisariatul de poliţie din cartierul Saint-Georges, din Paris, după ce a fost la circulaţie sau a asigurat paza unor gări, a unor mari magazine. E tânăr, fără experienţă, dar deosebit de inteligent şi ambiţios, capabil să se pună în pielea celorlalţi. De altfel, succesele sale viitoare se vor baza tocmai pe această însuşire ieşită din comun de a fi în stare să trăiască viaţa altora. Dar, până va ajunge şeful Brigăzii Speciale la Poliţia Judiciară, îl urmărim cum conduce prima sa investigaţie pe cont propriu. Este emoţionat, ezitant, uşor de manipulat de către cei pe care îi suspectează, într-un caz dubios pe care – culmea! – şeful lui îl muşamalizează. Adevărul pe care îl descoperă îi va fi confirmat după mulţi ani, când deja a ajuns o somitate printre anchetatori. În aparenţă, prima lui investigaţie a fost un eşec, finalizându-se cu o rezolvare a misterului impusă de către superiori. Dar ea l-a propulsat pe Quai des Orfèvres.

Compromisul pe care l-a acceptat îl va transforma în marele şi redutabilul Maigret de mai târziu.

Abonați-vă la newsletterul Suspans.ro pentru a fi la curent cu cele mai interesante ştiri, articole, concursuri şi materiale video publicate de scriitorii de suspans. Introduceți adresa dvs. de e-mail în pagina de abonare newsletter.

Tu ce zici?

Adauga un comentariu in casuta de mai jos, sau publica un link de legatura de pe situl tau. Poti de asemeni sa te abonezi la aceasta discutie via RSS.

Ai la dispozitie urmatoarele taguri de cod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Daca doresti o imagine asociata utilizatorului tau, foloseste sau creaza-ti un cont la Gravatar.