Un thriller danez în limba franceză

Articol publicat in:Pipa lui Arion | Aparut in:Nr. 9 ( februarie, 2011 )
Autor:

Leif Davidsen – La photo de Lime
Gallimard, 2010

În data de 5 iunie 2010, am participat la o seară de lectură la Rotterdam – Suspans în port. Prima participare a unui autor român de romane polițiste la un astfel de eveniment.

În fața unui public format din vreo 30 de împătimiți de mystery&thriller,  pe puntea vasului „The Fighter”, ancorat la țărm, au fost, alături de mine, scriitori din alte trei țări: Edith Kneifl – Austria, Radka Denemarkova – Cehia, Leif Davidsen – Danemarca.

Scriitorul danez a cucerit îndată asistența. Înalt, bine legat, dezinvolt, cu o remarcabilă prezență de spirit, el a făcut o bună propagandă narațiunilor cu suspans din partea nordică a continentului.

Sincer să fiu, de-abia așteptam să parcurg un roman de-al său pentru a-i înțelege mai bine pledoaria, pentru a mă convinge personal de realitatea spuselor lui.

Un thriller bine închegat, după toate regulile genului, cu o intrigă profilată pe ecranul vast al societății contemporane. O lectură captivantă de la prima până la ultima pagină.

De curând, i-am citit o carte în limba franceză: Fotografia lui Lime. Un thriller bine închegat, după toate regulile genului, cu o intrigă profilată pe ecranul vast al societății contemporane. O lectură captivantă de la prima până la ultima pagină.

În centrul acțiunii – un fotograf, Peter Lime. E un artist remarcabil, interesat de portrete și peisaje. Dar execută la comandă și fotografii de tipul celor pe care le realizează mult huliții paparazzi, pentru a câștiga bani. Uneori, foarte mulți bani.

Termenul „paparazzo” l-a inventat Federico Fellini, în La dolce vita. Un astfel de fotograf, după cum se știe, îi urmărește pe cei bogați și celebri, pentru a-i surprinde în ipostaze compromițătoare. N-au nici un scrupul și, uneori, ruinează destine cu pozele lor.

Lime surprinde într-o astfel de situație delicată un influent om politic. Dar este reperat și, din clipa aceea, necazurile lui se țin lanț. E aruncat în închisoare și supus unei anchete brutale. Eliberarea din temniță îl propulsează într-un alt vârtej de întâmplări periculoase, cu un efect  devastator în comparație cu fapta pe care a comis-o, din moment ce soția și fiica îi mor într-un atentat.

Lime pornește o anchetă de anvergură. Cine a comandat actul criminal? Cine au fost făptașii? De ce o asemenea aglutinare de forțe împotriva lui?

O vreme, fotograful încearcă zadarnic să recapete controlul asupra propriei sale vieți, așa cum o făcuse până atunci. Precum un erou dintr-o tragedie antică, aflat la bunul plac al zeilor, de-abia după lungi și chinuitoare eforturi reușește să-și domine din nou destinul, cu prețul unor tribulații sufletești cumplite.

Acțiunea ne poartă prin Madrid, Berlin, Copenhaga, Londra și Moscova. Este un prilej de a rememora evenimente din lunga domnie a lui Franco, din activitatea omnipotentului STASI, a înfricoșătorului KGB, dar și din activitatea subterană a bascilor. Pe măsură ce ia legătura cu diverși martori sau protagoniști ai unor întâmplări din trecut, acesta îl ajunge din urmă, devenind tot mai terifiant.

Nu e doar o expediție de pedepsire a unor ucigași, ci și o încercare de a înțelege și de a se înțelege. Unde a greșit el? Unde au greșit ceilalți?

Iar adevărul este cumplit.

Însăși trecerea lui Lime prin lume capătă un cu totul alt înțeles.

Leif Davidsen (n.1950) are o fabuloasă experiență de gazetar. Este la el acasă în multe locuri din Europa, cunoaște obiceiurile multor oameni, și, mai ales, este profund interesat de istoria secolului XX, care a cunoscut și a provocat multe orori. Din această pricină, cartea sa nu e doar investigarea unor crime, ci și o radiografie a unor timpuri deloc binevoitoare cu oamenii. Scrierea sa este și pasionantă, și instructivă. Ai impresia că parcurgi un reportaj realizat de către un jurnalist de mare talent, care descifrează cu acuratețe faptele, și le relatează cu o febrilitate care se transmite integral și cititorului.

Abonați-vă la newsletterul Suspans.ro pentru a fi la curent cu cele mai interesante ştiri, articole, concursuri şi materiale video publicate de scriitorii de suspans. Introduceți adresa dvs. de e-mail în pagina de abonare newsletter.

Tu ce zici?

Adauga un comentariu in casuta de mai jos, sau publica un link de legatura de pe situl tau. Poti de asemeni sa te abonezi la aceasta discutie via RSS.

Ai la dispozitie urmatoarele taguri de cod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Daca doresti o imagine asociata utilizatorului tau, foloseste sau creaza-ti un cont la Gravatar.