Avanpremieră editorială: Vrăjitorul şi globul de cristal

Articol publicat in:Proza | Aparut in:Nr. 11 ( aprilie, 2011 )
Autor:

Traducere de Mircea PRICĂJAN
Seria de autor „Stephen King
Editura Nemira, 2011

Roland, ultimul pistolar, şi prietenii săi au scăpat ca prin urechile acului dintr-o lume şi au pătruns în următoarea. Odată ajunşi acolo, Roland le împărtăşeşte o poveste din vechime, plină de aventură şi iubire, în centrul căreia se află o tânără neînfricată şi neasemuit de frumoasă, pe nume Susan Delgado. Şi toţi vor fi atraşi într-un străvechi mister în care magia şi pericolul se împletesc la tot pasul…


Plasat într-un decor de-o măreţie legendară, plin de neaşteptate răsturnări de situaţie, presărat cu imagini răpitoare şi personaje memorabile, Vrăjitorul şi globul de cristal – al patrulea volum din seria TURNUL ÎNTUNECAT – atinge noi culmi ale rafinamentului.

*

Capitolul 4
Topeka
(fragment)

Pe una dintre lungile bănci care ocupau bună parte din încăpere, două cadavre se sprijineau reciproc; de n-ar fi fost chipurile lor lăsate şi smochinite, şi mâinile înnegrite, puteau foarte bine să fie călători pe care-i furase somnul în gară după o petrecere grozavă şi care pierduseră ultimul tren spre casă. Pe zidul din spatele lor era un panou intitulat PLECĂRI, pe care numele oraşelor mici şi mari şi al baroniilor se plimbau în linie. DENVER, spunea unul. WICHITA, spunea altul. OMAHA, spunea al treilea. Roland cunoscuse odată un cartofor chior pe nume Omaha; murise cu un cuţit înfipt în gât la o masă de „Fiţi atenţi la mine”. Păşise în poiana de la capătul cărării cu capul lăsat pe spate, iar ultima sa suflare împroşcase sânge până pe tavan. Din tavanul acelei încăperi (pe care mintea neştiutoare şi leneşă a lui Roland insista să o numească popas de diligenţe, de parcă aceasta ar fi fost o haltă pe cine ştie de drum dat pe jumătate uitării precum acela care-l adusese la Tull) atârna un minunat ceas cu patru feţe. Braţele lui se opriseră la 4.14 şi Roland bănuia că nu se vor mai mişca vreodată. Era un gând trist… însă tristă era toată acea lume. Alţi morţi nu mai vedea, dar experienţa îi spunea că acolo unde erau doi, cel mai probabil, acolo undeva unde nu-i putea vedea, mai erau patru. Sau patru duzini.

― Intrăm? întrebă Eddie.

― De ce? contră pistolarul. N-avem ce căuta aici; nu e pe direcţia Căii Grinzii.

― Ai fi un ghid turistic strălucit, făcu Eddie cu mâhnire. „Rămâneţi laolaltă, oameni buni, vă rog să nu vă îndepărtaţi…”

Jake îl întrerupse cu o solicitare pe care Roland n-o înţelese.

― N-are careva dintre voi un sfert?

Băiatul se uita la Eddie şi Susannah. Lângă el se afla o cutie metalică pătrată. Pe ea scria cu albastru:

Topeka Capital-Journal vă prezintă Kansasul ca nimeni altcineva! Cotidianul oraşului vostru! Citiţi-l zilnic!

Amuzat, Eddie clătină din cap.

― Am pierdut tot mărunţişul la un moment sau altul. Probabil căţărându-mă într-un copac, înainte să ni te alături, încercând din răsputeri să nu devin hrană pentru vreun urs robot. Scuze.

― Stai o clipă… stai o clipă…

Susannah îşi deschisese poşeta şi scotocea prin ea într-un fel care-l făcu pe Roland să surâdă larg, în ciuda tuturor gândurilor sale. Era un gest, într-un fel, al naibii de femeiesc. Întoarse pe dos batiste Kleenex mototolite, le scutură să vadă dacă nu rămăsese ceva în el, scoase o pudrieră, o studie, o aruncă înapoi în poşetă, dădu peste un pieptene, îl aruncă şi pe acesta înapoi…

Era prea ocupată ca să ridice privirea atunci când Roland trecu pe lângă ea, scoţând în acelaşi timp pistolul din tocul pe care el însuşi i-l făcuse. Trase un singur glonţ. Susannah scoase un strigăt scurt, scăpându-şi poşeta şi lovind cu palma peste tocul gol montat sus, sub sânul ei stâng.

― Faţă Palidă, m-ai speriat de era să fac pe mine!

― Ai mai mare grijă de armă, Susannah, sau data viitoare când ţi-o va lua cineva, gaura va fi între ochii tăi şi nu într-o… ce-i asta, Jake? O cutie aducătoare de ştiri? Sau e destinată depozitării de hârtie?

― Amândouă.

Jake părea speriat. Ete se retrăsese spre jumătatea peronului şi se uita la Roland cu neîncredere. Băiatul atinse cu degetul gaura lăsată de glonţ în mijlocul mecanismului de închidere al cutiei cu ziare. Un fir mic de fum ieşea din ea.

― Haide, zise Roland. Deschide-o.

Jake trase de mâner. Un moment, se împotrivi, apoi o bucată de metal căzu cu zgomot undeva înăuntru şi uşiţa se deschise. Cutia era goală; pe peretele din spate scria CÂND SE TERMINĂ TOATE ZIARELE, VĂ RUGĂM SĂ LUAŢI EXEMPLARUL AFIŞAT. Jake îl desprinse din clema de prindere. Se strânseră toţi în jurul lui.

― Pentru Dumnezeu, ce e… ? şopti Susannah deopotrivă îngrozită şi acuzatoare. Ce înseamnă asta? Ce Dumnezeu s-a întâmplat?

Sub numele ziarului, ocupând aproape toată jumătatea superioară a primei pagini, scria cu litere negre, ameninţătoare:

SUPERGRIPA NUMITĂ „CAPTAIN TRIPS” FACE RAVAGII ŞI NU POATE FI OPRITĂ
Capii guvernului se pare că au fugit din ţară
Spitalele din Topeka, pline de bolnavi şi de morţi
Milioane de oameni se roagă pentru un leac

― Citeşte cu voce tare, spuse Roland. Literele sunt în limba voastră, nu le pot desluşi şi vreau să aflu despre ce este vorba.

Jake se uită la Eddie, care încuviinţă agitat.

Băiatul desfăcu ziarul, scoţând la iveală o poză punctată (Roland mai văzuse asemenea poze; se numeau „foute grafii”) care îi şocă pe toţi: înfăţişa un oraş pe malul lacului cu clădirile în flăcări. INCENDIILE AU RĂVĂŞIT CLEVELANDUL, spunea legenda.

― Citeşte, copile! îl îndemnă Eddie.

Susannah nu spuse nimic; ea deja citea articolul – singurul de pe prima pagină – peste umărul lui. Jake îşi drese glasul, de parcă brusc i s-ar fi uscat gâtul, şi începu.

Abonați-vă la newsletterul Suspans.ro pentru a fi la curent cu cele mai interesante ştiri, articole, concursuri şi materiale video publicate de scriitorii de suspans. Introduceți adresa dvs. de e-mail în pagina de abonare newsletter.

Tu ce zici?

Adauga un comentariu in casuta de mai jos, sau publica un link de legatura de pe situl tau. Poti de asemeni sa te abonezi la aceasta discutie via RSS.

Ai la dispozitie urmatoarele taguri de cod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Daca doresti o imagine asociata utilizatorului tau, foloseste sau creaza-ti un cont la Gravatar.