Captiv

Articol publicat in:Proza | 27 martie 2014
Autor:

Sfârşitul vieţii mele a coincis cu evadarea din neantul social în care până atunci credeam că am zăcut  de bună voie. Moartea cu siguranţă îmi adusese celebritatea. Murisem de mâna unui criminal în serie care se juca cu poliţia judiciară cu o măiestrie diabolică. De ani de zile nu putea fi prins, fiind pe primele pagini ale tabloidelor cu isprăvile sale.

ghostM-am apropiat de ea, ştiind instantaneu că ea îmi dăduse fiinţă şi moarte, fără să pot rosti un singur cuvânt. Era un chip părăsit care îşi găsea refugiul în foi ieftine şi litere strâmbe. O femeie bătrână, mâncată de vremuri şi oameni. O femeie frumoasă prin simplitatea ei. Păr lung albit pe spatele ei, o siluetă firavă desprinsă parcă din poveştile cu fantome, atât de ireală părea. O faţă brăzdată de riduri, lipsită de energie şi ochii ei… Nişte ochi atât de vii încât parcă nu-ţi venea să crezi că erau ai ei: păstrau cu sfinţenie tinereţea şi poveştile zbuciumate din tinereţe. Un albastru mai curat decât al mării, un albastru mai îmbietor ca cel al cerului într-o frumoasă zi de vară. Un albastru mai tulburător ca şi o despărţire. Nişte buze uscate, secătuite parcă de atâta aşteptare. Nişte buze ce păstrau încă săruturile de odinioară.

Nici măcar detaşarea de existenţa concretă nu mă făcea să simt finalitatea fiinţei mele, ci necesitatea unei noi direcţii în care aveam să fiu înscris. Am primit telepatic însemnele noului meu statut fără să le înţeleg sensul. Aveam să cad din nou din existenţa abstractă, din Sublim, în viaţa senzorială banală, meschină şi superficială de care am crezut că voi scapă pe vecie.

Să devin din nou om, o simplă creatură, animată de un alt scop. LifeandDeath1Un scop care nu mi se dezvăluia încă. Un etern spre care tânjeam cu disperare era mai departe ca niciodată de mine. Şi am alunecat în disperarea imposibilităţii accederii totale în Sublim. Constinţa de sine se estompa încetul cu încetul, iar eu renăşteam. Auzeam doar gândurile Creatorului meu:

Singurătate. Simt că am să mă revars dăcă nu mă spun cumva, dacă nu mă scriu… Şi e o formă de catharsis. Întuneric şi sfărşit. Particule de praf împrăştiate în cameră şi un nou început. Linişte neîntreruptă şi repaos. Miros uşor de moarte şi o nostalgie ce agită. Ecouri prinse în spaţiu şi timp. Atingeri camuflate, ascunse de ochii curioşilor. Jocuri uitate, rămase doar în cărţi. Dragoste. Ură. Nesiguranţă şi un şir de idei aruncate după canapea. Sunete surde şi sensibilitate amorţită. Un spaţiu care aminteşte dar nu zice multe. O cameră care loveşte dar nu vindecă. Scârţăit de uşă şi un prag aproape cărunt de vremea ce-a trecut. Paşi mărunţi şi timoraţi. Întuneric şi lumină. Moarte şi viaţă. Pereţi sufocanţi. Poveşti îngropate aici dar nu uitate. Un birou de lemn masiv şi o siluetă firavă în noapte.

captive

Spirale de neuroni într-un ritm drăcesc, înlănţuiţi în devenirea mea întru fiinţă. Mă nasc în foile goale, pe care le umplu, una după alta. Încep să trăiesc. Respir. Simt viaţa cum geme în mine şi încep să uit, puţin câte puţin, din cel ce am fost. Îmi îmbrăţişez destinul, îmi fac datoria, simt satisfacţia dată de împlinirea acestei datorii. Trăiesc.

La cheremul acestui Zeu, în care cred. În care alte fiinţe asemenea mie nu vor să creadă, nu vor să ştie, dar îmi spun că e posibil ca ceva să existe. Agnostici sărmani înscrişi în conformismul vieţii. Iluzii şi sensuri create şi recreate, finalităţi obiective urmate cu ambiţie de fier. Simple marionete înzestrate cu iluzia liberului arbitru.

Şi un tiran tot mai prezent ce îşi construieşte propriul paradis din care nu putem evada.

Abonați-vă la newsletterul Suspans.ro pentru a fi la curent cu cele mai interesante ştiri, articole, concursuri şi materiale video publicate de scriitorii de suspans. Introduceți adresa dvs. de e-mail în pagina de abonare newsletter.

Tu ce zici?

Adauga un comentariu in casuta de mai jos, sau publica un link de legatura de pe situl tau. Poti de asemeni sa te abonezi la aceasta discutie via RSS.

Ai la dispozitie urmatoarele taguri de cod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Daca doresti o imagine asociata utilizatorului tau, foloseste sau creaza-ti un cont la Gravatar.