O altă viaţă (IV)

Articol publicat in:Proza | 03 decembrie 2014
Autor:

creepy dollEpisodul anterior aici

Trecură zile și nopți, timp în care, de frica certurilor și a casei ruinate, femeia nu se plânse de nimic. Vartan zăcea mereu întins și beat iar Ana le cânta fetițelor la ureche tot felul de cântece, ca să le mai treacă de urât. Se temea ca nu cumva vreun sunet ori vreo vorbă rostită mai apăsat să-l scoale din amorțeală pe bărbat. Cuibărite în blănile de oaie, toate trei se jucau în șoaptă cu păpușile din traista colorată. Ana le croise cu mâna ei din resturile de la vecini. Femeia cârpea zilnic hainele țăranilor și din peticele rămase, ca orice mamă iubitoare, le cosea fetelor seară de seară cămășuțe și păpuși frumoase.

Cât timp stătură în peșteră, Vartan nu se ridică decât să-și facă nevoile. Pleca înjurând de mama focului și se întorcea tot la fel, clătinându-se pe picioare. În afară de rachie nu ducea lipsă de nimic, dar și aceasta începea să se termine. Bărbatul dormea numai cu ranița atârnată la gât în care mai rămăsese o singură ploscă și aia plină numai pe jumate. La un moment dat, își pusese în gând să o trimită pe Ana să-i ia niște rachiu de la prietenul său Gheorghe, însă uită destul de repede.

Nu trecu mult și, într-una din zile, Ana bagă de seamă că mâncarea era pe terminate. Ca să ceară ajutor oamenilor, cum obișnuia să facă mereu, deși venetică cum era nu știa de fel locul, Ana fu nevoită să plece singură, pe dibuite, până la intrarea în peșteră. În schimb, cel ce era de loc de-acolo și știa prea bine drumul, dormea, sforăind năprasnic.

Femeii îi fu teamă să nu-și sperie copiii pe drumul cel întunecos, așa că nu stătu mult pe gânduri și le lăsă pe fete dormind, lângă Vartan. Așeză lampa la căpătâiul lor și pe ele le înfășură bine în cergă. Își făcu trei cruci și spuse apoi Tatăl Nostru după care, cu o lumânare în mână, porni prin întuneric. La fiecare pas vedea cu groază lumina plăpândă cum dădea să se stingă. Inima îi era cât un purice și încerca să-și facă singură curaj, deși cotloanele întunecoase îi dădeau fiori cumpliți. Ana se chinuia din răsputeri să țină minte ungherele prin care trecea, însă pe dată ce văzu cât de întortocheat este drumul, începu să se tânguie disperată: „Fie de izbutesc acum, când mă voi întoarce sigur mă voi rătăci… Doamne, cum îmi vor muri mie fetele de foame, cu Vartan beat lângă ele.”

woman with candle

În cele din urmă, fără să se împiedice nici măcar o dată ori să scape lumânarea, reuși să treacă prin necunoscut și să ajungă la lumină, în cerdacul peșterii. Acolo țăranii o întâmpinară veseli, omenind-o cum se cuvine. Îi umplură blidul gol cu mămăligă caldă și îi puseră alături o bucată mare de brânză, apoi așternură pe deasupra un șervet alb, curat. Îi dădură o ploscă cu apă limpede și i-o legară de mijloc apoi își luară la revedere de la dânsa și n-o lăsară să plece până când nu-i făcură semnul crucii în frunte, încurajând-o fiecare cum se pricepea mai bine. Ana le mulțumi, dar răsuflă ușurată tocmai peste o oră, când se văzu ajunsă înapoi lângă fetele ei.

Trecu o zi și o noapte de când Ana fusese la țărani. De data asta însă, Vartan fu cel ce se sculă amețit și plecă să-și caute un loc îndepărtat în care să se ușureze. Merse buimac spre nicăieri și nimeri din întâmplare pe un culoar îngust. Mulțumit, își spuse că acolo, în capăt, ar trebui să găsească ce căuta. Se aplecă și merse chircit, până ce ieși pe partea cealaltă. Când se ridică însă, dădu cu ochii de un perete drept, care că aproape îl izbea în față. Vru sa facă cale întoarsă, dar se opri, căci i se păru că zărește ceva sclipind lângă el. (VA URMA)

 

Abonați-vă la newsletterul Suspans.ro pentru a fi la curent cu cele mai interesante ştiri, articole, concursuri şi materiale video publicate de scriitorii de suspans. Introduceți adresa dvs. de e-mail în pagina de abonare newsletter.

Tu ce zici?

Adauga un comentariu in casuta de mai jos, sau publica un link de legatura de pe situl tau. Poti de asemeni sa te abonezi la aceasta discutie via RSS.

Ai la dispozitie urmatoarele taguri de cod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Daca doresti o imagine asociata utilizatorului tau, foloseste sau creaza-ti un cont la Gravatar.