O altă viaţă (V)

Articol publicat in:Proza | 27 ianuarie 2015
Autor:

gemstonesEpisodul anterior aici

În lumina lumânării, piatra strălucea miraculos. Din loc în loc se vedeau încrustate irizații aurii, desăvârșite. Bărbatul se emoționă vârtos în fața unei bogății ca aceasta și, cu unghia murdară, începu să râcâie frenetic sperând orbește că va reuși să scoată aurul din suprafața stâncii. Când în sfârșit înțelese că n-are sorți de izbândă, înciudat, începu să mângâie piatra strălucitoare. În câteva secunde, pe întuneric, degetele butucănoase îi alunecară într-o crăpătură adâncă. Iute, fără nici un fel de teamă, îndesă mâna tot mai mult, iar când o trase afară o scoase plină de aur.

Cu lumânarea ridicată deasupra capului și cu burta lipită de stancă, Vartan scormonea de zor, săpând cu mâna în gaura misterioasă. La picioarele lui cădeau cu zgomot tot felul bijuterii care mai de care mai frumoase; cercei, lanțuri, brățări, dar și mulți bani groși de aur. În liniștea deplină, zornăitul bogăției răsuna de-a dreptul dumnezeiesc. Bărbatul n-avea vreme să se uite la comoară, căci lacom cum era voia să scoată tot ce găsea, cât de repede posibil. Transpirat, tremurând din cap până în picioare, se dădea de ceasul morții ca nu cumva să fi uitat ceva înăuntru. Cercetă locul de mai bine de zece ori, apoi scoase din desagă ultima ploscă, dădu pe gât ce mai rămăsese și o aruncă cât colo, ca să facă loc aurului.

Lasă lumânarea jos și se așeză în genunchi, după care începu să îndese tot aurul în ranița goală. Plângea și râdea în același timp și săruta înduioșat fiecare ban, repetând într-una, printre lacrimi, „Doamne, Doamne ce bogat sunt!”.

rupestralDupă ce strânse tot, trecu înapoi prin tunel cu lumânarea în mână și desaga lipită la piept. Când ajunse lângă fete le găsi dormind cu  felinarul aprins, dar nici urmă de Ana. Neliniștit, Vartan trase cerga și se așeză cu ranița în brațe. Nici n-apucă să-și tragă bine sufletul că din întunecimea peșterii începură să se audă pași repezi apropiindu-se. Speriat, luă ranița, o îndesă sub blană și se gândi că pentru prima oară bezna dimprejur îl tulbura cumplit. De jos, de unde stătea cu o mână pe aurul ascuns, Vartan își întindea gâtul în stânga și-n dreapta, doar doar o putea afla cine vine. Inima îi bătea tare și se gândea la moarte. Știa că de va fi nevoie își va păzi comoara chiar și cu prețul vieții.

Spre norocul lui, din întuneric își făcu apariția Ana. Trecuseră ani buni de când nu se mai bucurase să o vadă așa venind.
-Fă, tu erai??? tipă el ușurat.
Ana nu zise nimic. Își aranjă basmaua și se așeză lângă fete.
– Ce pățiși? Vad că ești treaz de-a binelea. Hai acasă omule, că se termină războiul.
Vartan o apucă de încheietura mâinii și o trase de unde stătea, forțând-o să se așeze lângă el. Femeia îl privi speriată.
– Vartane, ce-i cu tine? Potolește-te, omule! șopti ea chinuindu-se să scape din strâmtoare. Speriată, întoarse capul și văzu că fetele dorm. Vartan nu voia deloc să-i dea drumul. Stătea nemișcat și, fără să scoată o vorbă, rânjea tâmpește la dânsa. Ana bagă de seamă abia atunci cât de transpirat și neliniștit era și se gândi că Vartan a înnebunit de-a binelea.
– Ce ai pățit, omule? Ascultă încoa, s-a oprit bombardamentul. Mergem îndărăt acasă. Oamenii zic că nemții pierd și de aia acum suntem cu rușii, pricepi?
-Lasă războiul, femeie! urlă Vartan dintr-o dată, speriind-o pe ea și trezindu-și copii. Mai bine uită-te ce-avem aici.

Bărbatul bagă mâna sub cergă și scoase din ranița ascunsă un lanț gros de aur. Apoi mai scoase și o brățară. Ana, cu un țipat scurt, își duse mâna la gură. Uimirea ei îl încânta pe Vartan, care se porni să-i înșire în fața ochilor, rând pe rând, toată comoara. Femeia se legăna zicând:
– Doamne, omule, de unde le luași? Ce coțcărie mai e și asta? Vai, vai dacă ne prinde careva cu ele?
– Taci femeie, de ce ești proastă? o repezi el intrigat. În loc să te bucuri că o să fim bogați rău, tu îi dai înainte ca o cobe. Vezi tu proasto, cum sclipește aurul? Neam din neamul tău n-a mai văzut așa ceva, spuse el lacom, cu respirația întretăiată.

cryingIrina se trezise. Fetița, cu vocea adormită, îi spuse încet lui taică-său:
-Tată, asta e comoara de care vorbește lumea? Eu știu de la Mihăița care zicea că știe de la bună-sa că cine o găsește și o ia cu el afară, la lumina soarelui, dă de năcaz mare.
– A da? țipă Vartan cu ochii sclipind de răutate, dar fetița nu-l înțelese și spuse mai departe.
– Da, tată, așa zicea, ca poa’ sa aducă chiar și moartea, scânci ea.
-Zău? Și mai ce zicea? urlă Vartan la ea, speriind-o de-a binelea.
-Nu mai știu, tremura Irina cu ochii în lacrimi.
-Ceara mă-tii de copil nerecunoscător! Nimic n-ai să vezi din gologanii ăștia, nimic, auzi?
-Las-o bărbate, că așa-s copiii, ce te pui la mintea ei? sări Ana în apărarea copilului, frângându-și mâinile de frică.

Rânzos, Vartan îndesă tot aurul la loc în raniță. Dintr-o dată, o umbră i se ivi în suflet. „Copil drăcos!” se gândi el înciudat. „A dracu cobe mică… mă-sa întreagă.” și strânse nervos din dinți când un fior rece îl trecu de sus până jos pe șira spinării. În fața ochilor, de parcă ar fi fost ieri, îi apăru o imagine din copilărie. Se văzu sus pe cuptorul fierbinte cu o pisică tărcată în brațe și cu bună-sa, alături, pe lavița îngustă. Sporovăiau mereu vrute și nevrute, dar în acea noapte de iarnă bunica îi povestise și ea despre comoara din peșteră. Vartan auzea în gând vocea bătrânei repetând ce tocmai rostise Irinuca. Speriat, își scutură capul ca să scape mai repede de vedenie.

Etichete: ,
Abonați-vă la newsletterul Suspans.ro pentru a fi la curent cu cele mai interesante ştiri, articole, concursuri şi materiale video publicate de scriitorii de suspans. Introduceți adresa dvs. de e-mail în pagina de abonare newsletter.

Tu ce zici?

Adauga un comentariu in casuta de mai jos, sau publica un link de legatura de pe situl tau. Poti de asemeni sa te abonezi la aceasta discutie via RSS.

Ai la dispozitie urmatoarele taguri de cod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Daca doresti o imagine asociata utilizatorului tau, foloseste sau creaza-ti un cont la Gravatar.