Paparuda (I)

Articol publicat in:Proza | 27 iunie 2014
Autor:

ugly witch 2Când Zafira abia daca dacă împlinise nouă ani, soarta făcu sa rămână singura doar cu maică-sa, țiganca satului, caci taică-său, rumânul, se prăpădise pe front și le lăsa singure și sărace de n-aveau după ce bea apă.

Toate ca toate, dar în acel sat de munte, oamenii o evitau pe țigancă, considerând-o năpasta locului. Erau convinși că datorită harului său inexplicabil şi deprinderilor dobândite de la strămoșii ei, țigani nomazi de pripas, Zairida era capabilă sa le facă, în caz de voia, mult rău. Zairida știa cam tot ce creşte la poale de munte, de era floare ori buruiană. Știa să însănătoșească și să aline multe dureri, dar țăranii se țineau, cu frică, departe de dânsa și nu cutezau să îi ceară ajutorul.

Si toate așa, pană într-o zi când, în timpul unei secete cumplite, ce uscase până și pâraiele ce veneau de sus din munte, țiganca o scoase pe fiică-sa pe ulița satului. O puse sa joace Paparuda lângă fântâna săpată acolo, de sute de ani. Zafira cea mica țopăia de îi sfârâiau călcâiele și, cu frunze mari atârnate de mijloc, se învârtea pocnind din mâini în timp ce maică-sa îi cânta din gură cat o țineau puterile.

Țăranii ieșiră care mai de care în mijlocul drumului să se uite la ele, cu neîncredere dar şi cu speranță, caci roadele pământului si așa sterpe în acea parte, aveau sa dispară cu desăvârșire în caz că ploaia într-adevăr nu avea sa vie.

A doua zi, spre uimirea și bucuria întregului sat, începu o ploaie strașnică, ce avea să ţină două zile şi două nopți, până ce pământul, lacom, se îndestulă, iar țăranii îi mulțumiră cum putură lui Dumnezeu, dar şi celor două țigănci.

ugly gypsies danceDe când cu acea întâmplare, Paparuda începu să joace mai des în mijlocul uliței, lângă fântână, şi nimeni nu se mai întreba ce miraz mai e și ăsta. Fetele erau udate cu apa din găleți, în timp ce dănțuiau desculțe şi se învârteau precum moriștile. Ceea ce până atunci fusese de neînchipuit, acum se întâmpla. Țărăncile prinseră curaj și începură să își lase copii să se zbenguie alături de Zafira cea mică. Înainte le fusese frică să nu care cumva să învețe cine știe ce rele de la mica vrăjitoare desculță și plină de păduchi, care însă acum se dovedise un copil ca oricare altul.

Femeile satului prinseră mult de drag și de țiganca cea bătrână, de Zairida. Nu se mai temeau de farmecele ei, ba chiar acu îi cereau să dea în bobi și să le ghicească în palmă ori în caz de boală să le fiarbă repede o licoare pritocită de dânsa la foc mocnit. La schimb, îi aduceau mâncare și uneori, după putință, chiar și parale, după mai multe vizite.

Așa trecură anii și Zairida muri, darîi lăsă fiică-sii moștenire cel mai de preț lucru, harul său păstrat din moși strămoși, ghicitul – și nu era deloc puțin lucru. Fata făcea parale bune când înșira, mereu sigură pe sine, cărțile de tarot, dădea de amețeli şi deochi, ori vindeca lumea de friguri și bube cu vreun leac lucrat de mâna ei.

ugly gypsyZafira avu si ea la rândul ei copii, trei la număr, cu un țigan din satul vecin, care plecase însă cu niște ursari și alți câțiva căldărari să colinde lumea într-o căruță mare, cu coviltir. Pe țigancă această poveste o mâhni adânc și, supărată, se lepădă de el. Cu toate că omul încercase să o ia cu el, ea refuză sa își urmeze bărbatul și rămase singură acasă, să vadă de cei trei puradei. Copiii erau sufletul ei și nimic pe lume nu o bucura mai tare decât mânuțele lor mici care se apucau de fuste și, apoi când dânsa se apleca și îi lua în brațe, încercau să o tragă de cozile groase precum funia de usturoi. În ele Zafira avea împletiți, prinși cu funde roșii, câțiva cocoșei lăsați moștenie de la bărbată-său.

Țiganca singură, așa după puterile ei, reușise să scape de bordeiul în care locuise cu maică-sa și își ridicase o casă din chirpici, cu două încăperi, una în care gătea şi primea uneori femeile și alta în care dormea cu toți copiii pe jos, pe o saltea mare umplută cu paie.

Dar iată că în acel an în sat se mută un boier de mahala, de la oraș, țanțoș și fudul ca un cocoș, cu gând aprig de îmbogățire. Cumpărase conacul cel sărăcăcios în care nu mai locuise nimeni de mai bine de șaptezeci de ani, căci printr-o moștenire ce îi picase peste noapte, pusese măna pe o adevărată avere, o bucata mare de pădure chiar pe lângă muntele de lângă sat.

Parcela avea de gând să o taie toată până la ultimul copac și apoi, cu banii strânși, să cumpere mai multă pădure. Își luă arendaș, vătaf, își făcu grajduri, își cumpără cai și căruțe și își construi un joagăr.

Omul avea nevastă, o femeie rea și ranchiunoasă, la fel de cărpănoasă ca si dânsul și cinci copii, toți unul și unul, care de care mai obraznici și mai prost crescuți de către o guvernantă analfabetă dar ieftină la simbrie și foarte servilă cu domnul.

ugly witchÎntr-una dintre seri, stând de vorbă la un pahar de vin cu vătaful, boierul află cu încântare de țiganca Zafira și de ghicitul ei. Nerăbdător din cale afară să-și afle viitorul său şi al pruncilor, cum îi era felul, nu stătu mult pe gânduri și, fără să îi pese de ora târzie, își trimise urgent aghiotantul să i-o aducă acasă pe țigancă.

Rămas singur, cât timp îi aștepta pe cei doi, boierul se puse pe visat la ceea ce avea să îi spună Zafira și, în oricare dintre variantele posibile, el se vedea tot doldora de bani.

Luată cu japca pe sus, la insistențele vătafului, țiganca se sculă cu chiu cu vai. Nu avu încotro şi veni să îi dea în cărți boierului și îi spuse ce-i spuse, de rămase între ei. Cert este că la plecare omul era cherchelit de-a binelea de la atâta vin, dar și vesel nevoie mare, de la ce îi spusese țiganca. O bătu pe umăr mulțumit, o remuneră și o trimise acasă să se culce lângă copii ei.

Zafira nu dormi mai mult de câteva ceasuri. Chiar înainte să se crape de ziuă, o zarvă mare se iscă pe uliță. Trezită din somn, puse un țol pe ea și, ieșită afară, desculță, să vadă ce se petrece, află vestea adusă din gură în gură.

Murise boierul.

 

Abonați-vă la newsletterul Suspans.ro pentru a fi la curent cu cele mai interesante ştiri, articole, concursuri şi materiale video publicate de scriitorii de suspans. Introduceți adresa dvs. de e-mail în pagina de abonare newsletter.

Tu ce zici?

Adauga un comentariu in casuta de mai jos, sau publica un link de legatura de pe situl tau. Poti de asemeni sa te abonezi la aceasta discutie via RSS.

Ai la dispozitie urmatoarele taguri de cod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Daca doresti o imagine asociata utilizatorului tau, foloseste sau creaza-ti un cont la Gravatar.