Paparuda III (ultimul episod)

Articol publicat in:Proza | 29 iulie 2014
Autor:

fire witchEpisodul anterior aici

Ca trezită dintr-o nebunie adâncă și fără să scoată o vorbă, țiganca se ridică singură și ieși pe ulița largă, lăsându-l pe moș în urma ei. Mergea dreaptă dar tăvălită și plină de cenușă.
Ajunsă la cârciuma satului, se opri la răscruce. Acolo era fântâna veche de sute de ani, unde o viață întreagă jucase Paparuda pentru cei ai satului. Acolo oamenii o cunoscuseră când era brotăcel și sărea în sus, veselă, dănțuind desculță. Acum, peste câțiva ani, stătea în același loc, ca o străină, ca o nebună, turbată de furie. Tăvălită din cap până în picioare în cenușa propriilor ei copii și călcată în picioare de vrajba satului, Zafira simțea cum moartea îi crește de nestăpânit în suflet, sufocând-o.

Țăranii o știuseră, atâta amar de ani, zi de zi, fără să se îndoiască o clipă de dânsa, iar acum, la o simplă vorbă întoarsă de o străină, o urau ca pe o vrăjitoare, ca pe o criminală, potca satului.
Voiau să o facă să dispară de la ei din sălaș și, dacă s-ar fi putut, după fața pământului.
–    Ce cați fă nebuno ? îi strigă o femeie. Fugi unde oi vedea cu ochii! Ne-ai făcut satu’ de râs cu farmecele tale! Nenorocito! Ai omorât om în putere ca să furi argintu’ din casă, neam de diavol spurcat ce ești! Piei din fața mea! Și o scuipă cu silă, iar dacă ar fi avut o piatră lângă dânsa, cu siguranță că ar fi aruncat-o după țigancă.
Zafira ramase neclintită, lângă fântână, privind spre munte.
–    Mamă-ta s-ar răsuci în mormânt, de-ar ști ce ai făcut, năpârco! îi spuse o altă țărancă ce tocmai venise să scoată apă cu ciutura. Aoleeeeu, împuțită mai ești, dă-te-ncolo de jegoasă! și femeia o împinse cu răutate fățișă, apoi nervoasă începu să învârtă de roata fântânii, ridicând găleata plină.

Zafira așa cum stătea, privind în continuare muntele și locul dinspre spre cimitir, unde era îngropată maică-sa și toți ai satului ce se duseseră, se apucă deodată sa îndruge blesteme dintre cele mai cumplite și vorbe de îți făceau părul măciucă. Femeia de lângă fântână se sperie, își făcu cruce și aruncă deodată găleata cu apă rece pe țigancă, sperând că o va izgoni. În schimb, Zafira nu făcu decât să întoarcă capul spre ea, privind-o cu ochii dați peste cap. De parcă ar fi fost secerată în două, țăranca începu să țipe și o luă la fugă pe ulița mare.

Ceilalți oameni aflați în prin prejmă se uitau tâmpiți la Zafira, dar nimeni nu avea curajul să se apropie  de ea ori să îi mai zică ceva. Când țiganca își termină în sfârsit incantațiile, prăpădul se dezlănțui.

spirits upon villageDe la baza muntelui, venit de nicăieri, începu să se ridice un văl lăptos de ceață. Deodată, de parcă pădurea ar fi luat foc, fumul dens, fără miros, se răspândi cu repeziciune printre copaci, coborând înapoi peste sat şi strângându-se ca un laț în jurul lui.
Îngroziți, oamenii fugiră care încotro, încercând să se ascundă precum șobolanii, înspăimântați, căci nu știau ce îi așteaptă, ce urgie abătuse țiganca asupra lor.
Aveau să afle, mai apoi, că acea pâclă blestemată nu era fum ori abur, ci spiritele morților chemate de Zafira. La strigarea țigăncii, ieșiră de sub pământ și se înălțară înspre cer, de unde coborâră cu viteză, cuprinzând tot satul. Veneau sa aducă moartea, cea pe care toata viața ei Zafira încercase sa o alunge, să o ţină departe, de ea sau de ceilalți.

Degeaba se băgară țăranii în pivnițe adânc săpate și întunecoase, degeaba zăvorâseră ușile, căci duhurile nu aveau opreliști, pătrundeau peste tot, pe unde voiau și le luau oamenilor ce aveau ei cel mai de preț, viețile copiilor.
Pruncii, speriați, li se cuibăriseră în brațe, însă dânșii îi priveau neputincioși. Copiii cădeau secerați, morți fără suflare, unul câte unul și nicio rugăciune sau regret nu avea să îi mai aducă vreodată înapoi, așa cum nici țiganca paparudă nu avea să își mai întâlnească vreodată copii, decât, poate, pe lumea cealaltă.

Abonați-vă la newsletterul Suspans.ro pentru a fi la curent cu cele mai interesante ştiri, articole, concursuri şi materiale video publicate de scriitorii de suspans. Introduceți adresa dvs. de e-mail în pagina de abonare newsletter.

Tu ce zici?

Adauga un comentariu in casuta de mai jos, sau publica un link de legatura de pe situl tau. Poti de asemeni sa te abonezi la aceasta discutie via RSS.

Ai la dispozitie urmatoarele taguri de cod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Daca doresti o imagine asociata utilizatorului tau, foloseste sau creaza-ti un cont la Gravatar.