Pata unui regat

Articol publicat in:Proza | 12 august 2013
Autor:

Pata unui regatPas cu pas, urmez dunga albă de pe un coridor larg. Nu văd decât trotuarul creat de lumina lunii pline, care străbate prin geamul din acoperiș. La capăt, bibliotecara pe care nu am văzut-o niciodată de când vin aici mă așteaptă cu brațele încrucișate. Ecusonul e aprins de lună – Margareta Tache. Îmi amintește de Margaret Thatcher. O măsor din cap până în picioare și nu găsesc nicio asemănare. Poate are o broșă în piept. De fapt, în partea stângă, în loc de bijuterie, se prelinge o pată. Nu mă pot hotărî dacă e pată de înghețată cu ciocolată sau poate e… Nu, așa ceva nu e posibil.

–          Urmați-mă! Și așa e trecut de miezul nopții. Nu înțeleg de ce ați ales să veniți acum și nu în timpul zilei. De parcă ar ploua mereu… Intrați – vă găsiți umbrela și ieșiți. Nu zăboviți prea mult.

În tot acest timp, mă gândesc la pata de pe piept și îi privesc ceafa. Parcă aducea un pic cu Margareta a Regatului Unit, dacă o iau așa. Ajunse în fața ușii înalte din lemn, mă analizează un pic. Îmi întinde cheia și se întoarce spre coridorul larg. Nu-mi dau seama cum o să mai ies înapoi.

Intru repede în sală și merg direct la masa la care am stat aproape toată ziua. Nu mai e nevoie să aprind lumina, pentru că luna e mai generoasă ca niciodată. Se aude un scârțâit ritmic și o umbră lungă se leagănă pe parchetul din lemn. Masa a treia din rândul de lângă fereastră. Am lăsat și cartea acolo și nimeni nu s-a atins de ea. Ba nu. E răsfoită și citită cu trei capitole în plus. Umbrela! Nu mai e lângă scaun. Caut la mesele vecine, apoi privesc în jur. O adiere de vânt, pătrunsă prin geamul înalt, îmi aduce un parfum cunoscut. Parfumul de acasă, păstrat în umbrela mea, care acum se leagănă, atârnată de un mâner al ferestrei.

–          Ei, ce faceți acolo? Haideți, ieșiți odată! Nu-i vreme de stat…

Urc pe un scaun și-mi recuperez umbrela. Are vârful ud și primul lucru la care mă gândesc e pata din pieptul Margaretei Tache. Gândul la o crimă înscenată, la fantome și răzbunări… îmi amintesc o clipă de scriitori smintiți și de crimele lor împletite cu imaginația unor romancieri nevinovați. Poate ar fi mai bine să-mi las umbrela, dar amprentele, amprentele! Și apoi toată vinovăția, pata de pe bluza cu buline…

Ies cu ezitare și găsesc, fără să-mi dau seama, coridorul potrivit. Margareta Tache mă așteaptă în celălalt capăt, în reflectorul lunii. Îndrăznesc să-i ating mâna. E caldă, deci nu e fantomă. Apoi caut mai atent pata de pe bluză. Margareta mă observă și adaugă:

–          Aaaa… Vă interesează? E harta Regatului Unit. Bluza mi-a trimis-o fiică-mea din Anglia. Când a murit Margaret Thatcher, cică ar fi împărțit englezii tot felul de haine cu motive patriotice. Acum câteva săptămâni, o vizitatoare m-a întrebat dacă o vând. Încă mă mai gândesc. Poate negociez un preț bun. Vă interesează?

Dau din cap că ”nu”. La ieșirea din bibliotecă o mai privesc o dată. Nu, nu seamănă deloc cu Margaret. Aduce mai mult cu portăreasa de la căminul în care am stat în liceu.

Între timp, luna a dispărut. Prima treaptă de afară s-a și udat de la ploaie.

–          Ciudat. De unde ați știut că va ploua? Bine că v-ați luat umbrela. Noapte bună!

Pata din pieptul bluzei cu buline roz devine parcă mai mare. Nu mai e Regatul Unit, ci o Americă. Mă întorc și iuțesc pasul spre cea mai apropiată parcare cu taxiuri. Picături mari de ploaie lovesc umbrela. Mi-e frică să privesc trotuarul, de teama unor pete spălate din vârful umbrelei. Cred că n-am să mai trec pe aici o vreme.

–          Bună seara. Pe strada Londra nr.7, vă rog!

Etichete:
Abonați-vă la newsletterul Suspans.ro pentru a fi la curent cu cele mai interesante ştiri, articole, concursuri şi materiale video publicate de scriitorii de suspans. Introduceți adresa dvs. de e-mail în pagina de abonare newsletter.

Un comentariu »

  • Radar | Nautilus said:

    […] sunt de preferat bancurilor. Prima dintre acestea poartă semnătura Dianei Ciobanu şi se numeşte Pata unui regat. Proza, prin prisma felului în care este construită, este una stranie şi cu implicaţii politice […]

Tu ce zici?

Adauga un comentariu in casuta de mai jos, sau publica un link de legatura de pe situl tau. Poti de asemeni sa te abonezi la aceasta discutie via RSS.

Ai la dispozitie urmatoarele taguri de cod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Daca doresti o imagine asociata utilizatorului tau, foloseste sau creaza-ti un cont la Gravatar.