Acvariile din Pyongyang

Articol publicat in:Recenzii | Aparut in:Nr. 23 ( aprilie, 2012 )
Autor:

Chol-hwan Kang şi Pierre RigoulotThe Aquariums of Pyongyang: Ten Years in the North Korean Gulag
Basic Books, 2005

Luna trecută am avut aşa, o întindere nesănătoasă spre cărţi care tratau subiectul Coreei de Nord. Printre ele şi The Aquariums of Pyongyang care tratează viaţa unui anume Kang Chol-Hwan sub regimul comunist al celui mai totalitar stat de pe planetă. Cartea este mult mai interesantă decât Nothing to Envy a Barbarei Demick din mai multe motive. În primul rând tratează subiectul vieţii unei singure persoane născute şi crescute în comunism, iar în al doilea rând pentru că familia acelei persoane se întâmplă să fi ales de bunăvoie să trăiască în acel regim.

Familia lui Kang Chol-Hwan făcea parte dintre coreenii care, după războiul dintre Sud şi Nord, au ales să rămână în Japonia. Înainte de acel război, Coreea fusese la mila Japoniei şi mulţi fugeau de condiţiile de trai abjecte spre gloria promisă pe teren nipon.

Cartea pune accent îndeosebi pe condiţiile de trai din lagărul nr. 15, unul din cele mai permisive din lanţul închisorilor statului, pe contrastul dintre viaţa din Pyongyang şi cea de după sârma ghimpată, cu trimiteri la paralela dintre traiul din Japonia şi cel din Coreea de Nord.

Tatăl lui Kang Chol-Hwan era un intelectual care a întâlnit-o pe mama băiatului într-un sătuc de pescari, de unde au încercat să scape de socri şi familie fugind în Japonia. Acolo, cei doi şi-au făcut o viaţă care se întâmpla să fie cu mult peste media dictată de societatea japoneză. Tatăl băiatului avea trei cazinouri şi o casă de lux, contacte în lumea interlopă şi destui bani cât să nu mai fie nevoie să lucreze în veci. Şi toate ar fi fost bune şi frumoase dacă mama băiatului n-ar fi prins afinitate pentru idealurile comuniste şi n-ar fi început să-i pistoneze pe toţi că vrea să plece înapoi în ţara ei natală a cărei jumătăţi era acum sub oblăduirea ideologiei ruşilor. După ani de rugăminţi, orbită de promisiuni de egalitate şi o viaţă şi mai prosperă, femeia reuşeşte să-i convingă pe toţi să îşi lase în urmă viaţa din Japonia, să se îmbarce pe un vapor cu destinaţia Coreea de Nord şi să se mute cu căţel şi purcel în braţele fraţilor de partid.

E lesne de înţeles că după două săptămâni de trai în Pyongyang au realizat greşeala şi la fel de lesne de înţeles că n-au mai fost lăsaţi să plece.

Kang Chol-Hwan s-a născut pe tărâm nord-coreean şi a fost educat conform doctrinelor statului. Şi-a petrecut copilăria colecţionând peşti exotici (de unde şi titlul cărţii) şi a avut o viaţă decentă în capitala comunistă. Asta până ce, într-o zi, Kim Il Sung a decis că toţi coreenii veniţi din Japonia în urmă cu un deceniu sunt trădători ai statului şi i-a trimis în lagăre de muncă forţată. Tatăl, sora, unchiul şi băiatul sunt urcaţi în camioane şi duşi în lagărul numărul 15, unde urmează să petreacă zece ani, în timp ce mama băiatului este forţată de stat să divorţeze şi să-şi continue viaţa departe de ei.

Cartea pune accent îndeosebi pe condiţiile de trai din lagărul nr. 15, unul din cele mai permisive din lanţul închisorilor statului, pe contrastul dintre viaţa din Pyongyang şi cea de după sârma ghimpată, cu trimiteri la paralela dintre traiul din Japonia şi cel din Coreea de Nord.

Grosul amintirilor lui Kang Chol-Hwan din acea perioadă se leagă de lipsa hranei, boli, iernile grele şi educaţia primită în lagăr de la profesori care aveau revolvere la curea şi care nu se sfiau să-i bată crunt pentru orice greşeală. Când descrie perioada detenţiei, The Aquariums of Pyongyang devine brusc o carte extrem de grafică.

Partea a treia a cărţii enumeră evenimentele de după eliberare şi cei doi ani petrecuţi în capitală înainte ca eroul naraţiunii să se decidă că a venit vremea să fugă în China. Din China ajunge în Mongolia, unde se predă grănicerilor datorită faptului că Mongolia avea un acord de extrădare cu statul mult mai libertin al Coreei de Sud.

Privită de la depărtare, The Aquariums of Pyongyang e un roman de aventuri a cărei savoare este dublată de faptul că personajele şi evenimentele din carte sunt reale. Poate singura carte mai bună despre Coreea de Nord este Escape From Camp 14 a lui Blaine Harden care descrie viaţa unui om născut în lagărele nord-coreene.

Abonați-vă la newsletterul Suspans.ro pentru a fi la curent cu cele mai interesante ştiri, articole, concursuri şi materiale video publicate de scriitorii de suspans. Introduceți adresa dvs. de e-mail în pagina de abonare newsletter.

Un comentariu »

  • v said:

    Tatal lui Kang Chol-Hwan s-a nascut in Japonia dar bunicul lui a fost cel care a intalnit-o pe bunica băiatului într-un sătuc de pescari. Bunica lui a fost cea care a convins familia sa plece in Corea de Nord.

    Kang Chol-Hwan s-a nascut in Corea de Nord.

Tu ce zici?

Adauga un comentariu in casuta de mai jos, sau publica un link de legatura de pe situl tau. Poti de asemeni sa te abonezi la aceasta discutie via RSS.

Ai la dispozitie urmatoarele taguri de cod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Daca doresti o imagine asociata utilizatorului tau, foloseste sau creaza-ti un cont la Gravatar.