America lui Kennedy

Articol publicat in:Recenzii | 07 decembrie 2012
Autor:

22 noiembrie 1963. Un eveniment care a schimbat faţa Americii, care a ştirbit sentimentul de siguranţă al americanilor: asasinarea lui John Fitzgerald Kennedy.

Ideea de a broda pe acest subiect i-a venit în 1971, în cancelaria unui liceu din orăşelul Hampden, Maine, unde fusese proaspăt încadrat ca profesor de engleză. Se împlineau opt ani de la uciderea carismaticului preşedinte şi colegii lui au formulat o întrebare care, de altfel, se afla pe buzele tuturor americanilor: cum ar fi arătat lumea dacă JFK ar mai fi fost în viaţă?

Dar, având în vedere că evenimentul era încă viu în memoria cetăţenilor, iar rănile erau în continuare vizibile, încă neexperimentatul scriitor a fost cuprins de teamă şi a amânat punerea în aplicare a ideii. Însă în tot acest timp King a citit, s-a documentat şi a vizionat nenumărate materiale ce aveau legătură cu asasinatul, cu persoanele implicate.

După zeci de ani de muncă la acest proiect, Stephen King a ajuns să cunoască îndeaproape mentalitatea acelei epoci, viaţa cotidiană, problemele cu care se confruntau atunci oamenii, gradul de toleranţă cu privire la drepturile şi libertăţile cetăţenilor de culoare, deschiderea în faţa progresului, etc.

Cum răspunsul la întrebarea aceea implica o abordare SF-istă, și anume imaginarea unei realităţi paralele în care Kennedy să trăiască şi să-şi ducă la bun sfârşit mandatul de preşedinte,  King introduce un element ştiinţifico-fantastic: întoarcerea în timp. Numai că aceasta nu se realizează cu ajutorul vreunei maşini a timpului, ci pur şi simplu păşind pragul uşii de la cămara unui restaurant.

Odată ajuns în trecut, dar cu cinci ani înaintea uciderii preşedintelui, personajul principal – Jake Epping, un profesor de engleză din statul Maine! – are vreme suficientă să-şi pună la punct planul de salvare a omului de stat. Cunoscând şi chiar îndrăgind unele persoane cu care intră în contact, Jake nu rezistă tentaţiei de a interveni în viaţa acestora.

Astfel, fiecare întoarcere însemnând o resetare, el revine în prezent de câteva ori pentru a se documenta cu privire la evenimentele nefaste în care aceştia au fost implicaţi, dar şi pentru a afla consecinţele propriilor lui acţiuni. Şi de fiecare dată i se arată multe semne prin care este avertizat să nu tulbure cursul timpului, dar Jake le ignoră voit, deşi torturat de gândul obsesiv că „trecutul nu vrea să fie schimbat. Trecutul este încăpăţânat şi viclean“. După mulţi ani petrecuţi în trecut şi după îndeplinirea misiunii, Epping revine într-un prezent apocaliptic, înspăimântător, determinat chiar de faptele sale nesăbuite.

Maestru al suspansului, King reuşeşte din nou să ne menţină atenţia trează, dar şi să ne reamintească de alte romane ale sale, din care a împrumutat teme şi personaje. Însă, dincolo de asta, JFK.11.22.63 este o interesantă frescă a societăţii americane, total străină faţă de imaginea ei hollywoodiană.

Abonați-vă la newsletterul Suspans.ro pentru a fi la curent cu cele mai interesante ştiri, articole, concursuri şi materiale video publicate de scriitorii de suspans. Introduceți adresa dvs. de e-mail în pagina de abonare newsletter.

Tu ce zici?

Adauga un comentariu in casuta de mai jos, sau publica un link de legatura de pe situl tau. Poti de asemeni sa te abonezi la aceasta discutie via RSS.

Ai la dispozitie urmatoarele taguri de cod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Daca doresti o imagine asociata utilizatorului tau, foloseste sau creaza-ti un cont la Gravatar.