Aşa da!

Articol publicat in:Recenzii | Aparut in:Nr. 21 ( februarie, 2012 )
Autor:

Simon Toyne – Sanctus
Traducere de Andreea Boldura
Editura Allfa, Colecţia Strada Ficţiunii, Bucureşti, 2011

Nu mă număr printre cei care s-au înscris în curentul iscat de Codul lui da Vinci. Am pus cartea deoparte după prima sută de pagini şi n-am aflat cum se încheie decât după ce a ieşit în cinematografe ecranizarea. Nu contest capacitatea de-a inventa conspiraţii a autorului, aceasta este evidentă. Contest în schimb, ca alţi câţiva, capacitatea sa de a pune povestea pe hârtie într-o manieră literară acceptabilă.

Am avut, astfel, o strângere de inimă când am văzut că romanul lui Simon Toyne, lansat de curând şi în ediţie românească, este marketat pretutindeni prin asociere cu isprava lui Dan Brown. După primele două capitole, însă, mi-a fost clar că „situaţia pe teren” este în acest caz mult mai roză.

Simon Toyne se vădeşte a fi un bucătar mult mai iscusit, iar ceea ce face el din reţeta danbrowniană echivalează cu un veritabil festin.

E vorba şi aici despre o conspiraţie, şi aici apare un secret păstrat cu străşnicie de-a lungul veacurilor, un secret teribil, care ar dinamita Credinţa dacă ar fi adus la lumină. Avem şi aici acel ritm trepidant din Codul lui da Vinci şi pleiada aceea de personaje care nu ştii niciodată de ce parte a baricadei se situează. Avem, pe scurt, destul de multe dintre ingredientele conţinute de reţeta folosită întâi de Dan Brown, iar mai apoi de-o armată de scriitoraşi dornici să renunţe la ale lor slujbe în speranţa unei vacanţe continue ca scriitori de ficţiune. Numai că…

Numai că Simon Toyne se vădeşte a fi un bucătar mult mai iscusit, iar ceea ce face el din reţeta danbrowniană echivalează cu un veritabil festin.

Avem în Sanctus (o primă parte a unei anunţate trilogii) un roman exemplar articulat, bine gândit, populat cu personaje închegate, ale căror acţiuni nu par dictate de voinţa supremă a firului naraţiunii spectaculoase, ci de resorturi logice, fireşti. Răsturnările de situaţie, şi ele, sunt introduse cu delicateţe şi parcimonie, reducând astfel riscul neverosimilului. Misterul e întreţinut cu pricepere, elementele lui constitutive sunt introduse discret, adesea în subsidiar. Şi – cel mai important – personajele ocupă poziţia centrală pe scenă. Datorită lor, şi nu neapărat tensiunii situaţiei, cititorul simte nevoia de a continua lectura, grija faţă de destinul lor întoarce paginile cărţii.

Un alt atu al cărţii este modul deloc intruziv în care sunt introduse informaţiile istorice, sociale, politice… E indubitabil faptul că în spatele romanului stă o asiduă muncă de documentare – nici nu se poate altfel, când acţiunea poartă personajele pe mai multe meridiane. Simon Toyne reuşeşte, deci, performanţa de-a nu cădea în didacticism.

Am ţinut să punctez toate aceste aspecte, omiţând o prezentare fie şi numai în survol a subiectului propriu-zis (oricum, sunt sigur că cei interesaţi au aflat deja sinopsisul), ca o pledoarie în favoarea romanului adresată celor care, ca mine, s-au fript cu ciorba lui Dan Brown şi acum se feresc a se mai atinge de orice abureşte în farfurie.

În concluzie: Sanctus nu e Codul lui da Vinci, deşi se foloseşte de el ca vehicul promoţional, iar Simon Toyne nu este Dan Brown, deşi are toate datele să-l pună în umbră.

Abonați-vă la newsletterul Suspans.ro pentru a fi la curent cu cele mai interesante ştiri, articole, concursuri şi materiale video publicate de scriitorii de suspans. Introduceți adresa dvs. de e-mail în pagina de abonare newsletter.

2 comentarii »

  • andrei said:

    Aha, deci nu sunt singurul care a simtit cartile lui Dan Brown destul de fortate si ca nu e un povestitor de prima mana. Inteleg ca asta este mai interesanta. Multumesc, o sa ma apuc sa o caut sa vad si eu ce si cum.

  • Suspans, Nr. 21 « Scriptorium said:

    […] aparţia numărului 21 al revistei Suspans. Din bogatul sumar, enumăr: articole de Mircea Pricăjan,  Oliviu Crâznic, George Arion şi alţii, proze de Felix Tzele, Nicolae Cornescian, Eugen […]

Tu ce zici?

Adauga un comentariu in casuta de mai jos, sau publica un link de legatura de pe situl tau. Poti de asemeni sa te abonezi la aceasta discutie via RSS.

Ai la dispozitie urmatoarele taguri de cod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Daca doresti o imagine asociata utilizatorului tau, foloseste sau creaza-ti un cont la Gravatar.