BAER!

Articol publicat in:Recenzii | Aparut in:Nr. 16 ( septembrie, 2011 )
Autor:

Will Christopher Baer – Kiss Me, Judas
Penguin (Non-Classics), 2000

De Will Christopher Baer am aflat prin Craig Clevenger. De Craig Clevenger am aflat prin Chuck Palahniuk. Toți trei fac parte din acelaşi curent al „Generației X” care a început să înflorească pe la începutul anilor 90. Caracteristic celor din Generația X este faptul că frazele pot conține mai multe idei fără o legătură concretă una cu cealaltă, deseori chiar în contradictoriu, sărind de la timp la material la scrumiere şi apoi expresionism.

Baer urmează acelaşi stil de bază, piperat cu mâna sigură a unui autor care nu a avut prea mult de luptat cu blocajele specifice scriitorilor. Mai mult – şi asta îl diferențiază clar de Clevenger şi Palahniuk – e faptul că mizează la modul serios pe efectul „noir”.

În stilul romanului de suspans, eroul principal pare să se adâncească tot mai mult în evenimente şi interacțiuni cu alte personaje, migrând de la discuții cu interlopi la stoarcerea de informații de la drogați. Ceea ce Will Christopher Baer a făcut cu Kiss Me, Judas a fost să aducă în zilele noastre detectivul tipic anilor 1930.

Ia atmosfera din Casablanca şi amestec-o cu puțin Fight Club şi obții Kiss Me, Judas, prima carte dintr-o trilogie care-l are ca personaj principal pe Phineas Poe. Iar romanul detectiv n-ar fi complet dacă Phineas n-ar fi şi un fost polițist, actualmente în relații bune cu foştii colegi de departament care-l scot din nişte situații bizare în care doar un detectiv noir poate intra.

Povestea din Kiss Me, Judas gravitează în jurul unui mit urban destul de des vehiculat în anii 80 şi 90, şi anume cel al hoților de organe. Phineas e sedus de o tânără, îmbătat, drogat, aşezat într-o cadă plină cu gheață şi uşurat de un rinichi. Cartea se împarte în ceea ce urmează în două: jumătate tratează încercările lui Phineas Poe de a-şi găsi organul-lipsă în timp util, în timp ce partea cealaltă pune reflectorul pe faptul că Phineas se îndrăgosteşte iremediabil de femeia care l-a despicat ca pe un peşte.

În stilul romanului de suspans, eroul principal pare să se adâncească tot mai mult în evenimente şi interacțiuni cu alte personaje, migrând de la discuții cu interlopi la stoarcerea de informații de la drogați. Ceea ce Will Christopher Baer a făcut cu Kiss Me, Judas a fost să aducă în zilele noastre detectivul tipic anilor 1930.

Aparte de povestea în sine, stilul lui Baer e întunecat, apăsător, greoi, formează un nor de incertitudine în jurul cititorului. E destul de greu de urmărit, mai ales pentru că ideile nu rezistă mai mult de două propoziții înainte să fie metamorfozate în cu totul altceva. Baer poate fi poetic („And my life went to pieces, like a love letter in the rain”), sarcastic de tăios („I’m going to kill Jude this afternoon for fun, then eat my own putrid kidney for dinner.”) şi uneori scoate perle tipice Generației X precum „Sorrow is like the ocean and sometimes I wish my heart would stop.”

Asta ca să vă faceți o idee despre cum jonglează cu ideile.

În timp ce citeam Kiss Me, Judas, aveam în spatele creierului imaginea bine definită a unei străzi pustii în noapte, asfaltul umed presărat de mici bălți care reflectă lumina neoanelor unui bar mizer, american. Senzația asta ți-o imprimă cartea, iar sentimentul poate deveni apăsător la un moment dat. Atât de apăsător încât te opreşti ca să iei o gură de aer curat din viața reală, cam ca şi atunci când faci pe scafandrul în mlaştină.

Kiss Me, Judas e romanul de debut al lui Baer, primul dintr-o serie de trei şi un număr de patru publicate până în prezent. E poate cea mai apăsătoare chestie pe care am citit-o vreodată, fie şi din punctul de vedere al dragostei pierdute, atunci când acea dragoste e personificată de femeia fatală, ironică, crudă, înşelătoare.

Închei cu certitudinea că vom auzi în curând de Will Christopher Baer şi în librăriile din România, pentru că în SUA autorul a ajuns de la „cine e tipul ăsta?” la „BAER!” peste noapte. Vreți suspans? Încercați Baer…

Abonați-vă la newsletterul Suspans.ro pentru a fi la curent cu cele mai interesante ştiri, articole, concursuri şi materiale video publicate de scriitorii de suspans. Introduceți adresa dvs. de e-mail în pagina de abonare newsletter.

Tu ce zici?

Adauga un comentariu in casuta de mai jos, sau publica un link de legatura de pe situl tau. Poti de asemeni sa te abonezi la aceasta discutie via RSS.

Ai la dispozitie urmatoarele taguri de cod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Daca doresti o imagine asociata utilizatorului tau, foloseste sau creaza-ti un cont la Gravatar.