Blaine e hain…

Articol publicat in:Recenzii | Aparut in:Nr. 3 ( august, 2010 )
Autor:

Alegerea celor trei se termină cu Roland, Eddie şi Susannah mergând mai departe pe drumul către turn. Ţinuturile pustii începe o lună şi un pic mai încolo; Eddie şi Susannah învaţă să fie pistolari, iar Roland descoperă că îi place să fie profesor. Evident, lucrurile nu rămân liniştite multă vreme. În Ţinuturile pustii, se dovedeşte că lumea lui Roland era cândva la fel de avansată – dacă nu chiar mai mult – ca lumea noastră, şi aici încep să apară unele nume care vor deveni importante mai încolo, cum ar fi North Central Positronic.

Prima creaţie a North Central Positronic pe care o întâlnesc cei trei este un urs uriaş – un legendar gardian al portalului Grinzii, explică Roland; un ciborg, aşa cum desluşeşte Eddie, translatorul ales de King pentru a ne explica „misterele” Lumii de Mijloc. Lumea a „mers mai departe” în urmă cu multă vreme; societatea în care s-a născut Roland aduce a epocă medievală, iar toate marile invenţii ale Marilor Străbuni sunt de neînţeles pentru cei care trăiesc printre ele.

Pe un al doilea plan al acţiunii, ne întoarcem la Jake. Jake, care a murit în tunelul de sub munte în Pistolarul, dar care a fost salvat de Roland în New York în Alegerea celor trei. Paradoxul – „am murit/sunt în viaţă”, „a existat un băiat/băiatul e doar imaginaţie” – îi înnebuneşte treptat pe Roland si pe Jake. Singurul mod în care realităţile pot fi aduse în acord este periculos, dar Roland, Eddie, Susannah şi Jake sunt ka-tet (un grup de oameni aduşi împreună de ka) şi legătura dintre ei poate trece peste graniţele dintre lumi.

Nu va fi o surpriză pentru nici un fan de-al lui King faptul că romanul de faţă se citeşte cu sufletul la gură. Dar, pe lângă acţiune, King continuă să creeze unele dintre cele mai memorabile personaje ale sale (iar, de data asta, chiar îşi aduce aminte din când în când că un băiat de 13 ani nu se comportă ca un adult). În plus, Ţinuturile pustii a sărit rapid în topul meu personal dintr-un motiv simplu: lumea post-apocaliptică. Urmele unei societăţi avansate sunt peste tot, de la ursul Shardik până la oraşul Lud (numele nu a fost ales <a href=”http://en.wikipedia.org/wiki/Luddites”>întâmplător</a>), şi e fascinant (cel puţin pentru mine) să încerci să ghiceşti la ce se referă explicaţiile pline de superstiţii ale locuitorilor înainte ca Eddie, vocea Americii moderne, să explice totul în termeni pe care îi înţelegem.

La sfârşit avem… ghicitori. Rămâne să faceţi cunoştinţă cu Blaine. Şi să vă pregătiţi cu multă răbdare, pentru că romanul se termină cu un cliffhanger. Aveţi de citit încă nişte sute de pagini până să aflaţi ce se întâmplă mai departe…

Sper că primele două volume v-au convins deja că trebuie să continuaţi cu saga Turnului. Talentul meu la scris nu se poate compara cu al lui King. Puteţi doar să mă credeţi pe cuvânt că merită.

Abonați-vă la newsletterul Suspans.ro pentru a fi la curent cu cele mai interesante ştiri, articole, concursuri şi materiale video publicate de scriitorii de suspans. Introduceți adresa dvs. de e-mail în pagina de abonare newsletter.

Tu ce zici?

Adauga un comentariu in casuta de mai jos, sau publica un link de legatura de pe situl tau. Poti de asemeni sa te abonezi la aceasta discutie via RSS.

Ai la dispozitie urmatoarele taguri de cod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Daca doresti o imagine asociata utilizatorului tau, foloseste sau creaza-ti un cont la Gravatar.