Crima de la jubileu

Articol publicat in:Recenzii | Aparut in:Nr. 7 ( decembrie, 2010 )
Autor:

Lucia Verona – Crima de la jubileu
Editura Crime Scene, Bucureşit, 2010

Crima de la jubileu este primul roman poliţist al scriitoarei Lucia Verona, cunoscută mai ales ca dramaturg, dar şi pentru romanul Labirint obligatoriu, considerată de critici cea mai bună carte a ei şi pentru culegerea de proză scurtă Fără canguri.

Fiind o încercare sau poate un experiment de gen, romanul este destul de scurt şi se citeşte repede. Mie mi-ar fi plăcut să dezvolte mai mult anumite părţi din acţiune şi să facă o legătura mai clară între cele două planuri temporale între care oscilează acţiunea, dar din punct de vedere literar, romanul are toate calităţile necesare pentru a fi un policier bun: un personaj-detectiv agreabil, două-trei crime care să te ţină în suspans, un asasin misterios şi o desfăşurare a acţiunii bine întoarsă din condei care să te prindă în mrejele ei. Dacă George Arion îi recomandă autoarei să n-o lase pe Stella Marian-Harrington, protagonista romanului, să dispară odată cu ultima pagină a Crimei de la jubileu, eu cu atît mai mult mi-aş dori să mai scrie cel puţin încă un roman cu ea în centru. Soprana este inteligentă, are simţul umorului, spirit fin de observaţie şi o cultură detectivistică vastă, fiind mare devoratoare de romane de gen.

Soprana este inteligentă, are simţul umorului, spirit fin de observaţie şi o cultură detectivistică vastă.

Probabil o să vi se pară că seamănă puţin cu Zece negri mititei de Agatha Christie, şi chiar în carte asemănarea este menţionată de către un personaj: cîţiva oameni izolaţi de forţele naturii la un hotel (parcă seamănă şi cu Parfumul văduvei negre de Oana Stoica Mujea pînă aici, nu?), moare unul, apoi altul, criminalul descoperit se sinucide şi criminalul adevărat îi trimite detectivului o scrisoare cu toate explicaţiile, căci, deh, nicio crimă nu e genială pînă nu spui cum ai făcut-o. Din păcate, cam pînă aici merge asemănarea, chiar mi-aş fi dorit să mai elimine vreo cîţiva, ar fi mărit suspansul (şi paginile) un pic mai mult. Pomeneam şi de Parfumul văduvei negre, alt roman poliţist romînesc, tocmai pentru că se mai aseamănă cu el şi în alte privinţe: şi Lucia Verona ia personaje din viaţa reală şi le transpune în carte, integrîndu-le în acţiune, face şi puţintică politică şi ironizează societatea românească de la nivel înalt, unde, sub masca de om de afaceri sau politician onest se ascund cei mai mari escroci, hoţi şi ipocriţi.

Crima de la jubileu este o lectură de vacanţă, cu atît mai incitantă cu cît acţiunea se petrece alternativ pe meleaguri neaoşe şi europene/americane, îndeamnă la visare şi dor de ducă şi cu siguranţă vă va face să vă luaţi bilet la următoarea stagiune a Operei.

P.S. Am scris recenzia cu î din i de dragul Luciei, care îl preferă în defavoarea lui â din a.

Abonați-vă la newsletterul Suspans.ro pentru a fi la curent cu cele mai interesante ştiri, articole, concursuri şi materiale video publicate de scriitorii de suspans. Introduceți adresa dvs. de e-mail în pagina de abonare newsletter.

5 comentarii »

 • Lucia Verona said:

  Mulţumesc.

 • Al 7-lea număr al revistei Suspans « Mircea Pricăjan said:

  […] FRUNZĂ — Crima de la jubileu (Lucia Verona, Crima de la […]

 • oliviu craznic said:

  genul politist nu e mort in literatura romana… dimpotriva, se ridica din nou! felicitari pt carte si recenzie!

 • Laris said:

  Ma-ntreb daca-i la fel de plina de greseli gramaticale si de exprimare ca (mai) toate cartile de la Tritonic.

 • Laura (author) said:

  Laris, sincera sa fiu n-am observat greseli gramaticale si de exprimare in aceasta carte, poate pentru ca Lucia este o scriitoare cu state vechi si o pazitoare apriga a limbii romane. Dar am observat, in schimb, in multe carti, nu numai de la tritonic, greseli de ortografie cu toptanul 🙁

Tu ce zici?

Adauga un comentariu in casuta de mai jos, sau publica un link de legatura de pe situl tau. Poti de asemeni sa te abonezi la aceasta discutie via RSS.

Ai la dispozitie urmatoarele taguri de cod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Daca doresti o imagine asociata utilizatorului tau, foloseste sau creaza-ti un cont la Gravatar.