Cum să (nu) îţi omori nevasta

Articol publicat in:Recenzii | Aparut in:Nr. 2 ( iulie, 2010 )
Autor:

Carl Hiaasen – Goală puşcă, trad. Adriana Cerkez, Editura Nemira, Bucureşti, 2010

Când a bătut ora unsprezece, într-o noapte rece de aprilie, o femeie pe care o chema Joey Perrone a căzut peste bordul punţii elegante a vasului de croazieră Sun Duchess. Plonjând în apele întunecate ale Atlanticului, Joey era mult prea uluită pentru a intra în panică.

M-am măritat cu un cretin, i-a trecut ei prin minte când a intrat cu capul înainte în valuri.

Impactul i-a smuls fusta de mătase, bluza, chiloţii şi sandalele, însă a rămas conştientă şi în stare de alertă. Nici nu se putea altfel. Doar a fost unul dintre căpitanii lotului de înot de la colegiu, un preţios amănunt biografic pe care, evident, soţul ei îl uitase.

Iată, deci, explicaţia titlului – Joey, goală puşcă, priveşte nedumerită vasul de croazieră îndepărtându-se. Soţul ei tocmai a aruncat-o peste bord, dar Joey nu poate găsi nici un motiv pentru acest gest oarecum… deplasat.

Aşa cum era de aşteptat, Joey supravieţuieşte şi, în loc să depună plângere la poliţie, începe o investigaţie răzbunătoare şi amuzantă, care va sfârşi prin a întoarce pe dos vieţile tuturor celor implicaţi – un bogătaş cinic care nu se dă în lături de la nimic, un fost poliţist care fuge de lume, un bodyguard extrem de păros, o bătrână uitată într-un spital, un câine zevzec, un om al mlaştinilor, un poliţist care creşte pitoni şi, bineînţeles, soţul competent în ale sexului şi incompetent în orice alt domeniu.

O poveste cu final anunţat, deci. Carl Hiaasen nu e Agatha Christie (dar e mult mai amuzant!) şi nici „Goală puşcă” nu e un roman poliţist clasic, ci mai degrabă o poveste de acţiune, în care gagurile se succed cu viteză. Minusuri ? Lipseşte o enigmă în sensul clasic al termenului, iar pretextul ecologist al intrigii duce la pasaje de-a dreptul didactice (din fericire scurte).

Una peste alta, e o lectură perfectă de plajă.

Abonați-vă la newsletterul Suspans.ro pentru a fi la curent cu cele mai interesante ştiri, articole, concursuri şi materiale video publicate de scriitorii de suspans. Introduceți adresa dvs. de e-mail în pagina de abonare newsletter.

Tu ce zici?

Adauga un comentariu in casuta de mai jos, sau publica un link de legatura de pe situl tau. Poti de asemeni sa te abonezi la aceasta discutie via RSS.

Ai la dispozitie urmatoarele taguri de cod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Daca doresti o imagine asociata utilizatorului tau, foloseste sau creaza-ti un cont la Gravatar.