De Crăciun petrecem cu Poirot

Articol publicat in:Recenzii | Aparut in:Nr. 19 ( decembrie, 2011 )
Autor:

Agatha Christie – Crăciunul lui Poirot
Traducere de Adriana Moşoianu
Editura RAO, Bucureşti, 2011

Crăciunul lui Poirot a fost publicată prima oară în 1938 şi este, dacă nu mă înşel, singura carte în care faimosul detectiv belgian, urmărit de-a lungul mai multor ani în romanele Agathei Christie, rezolvă o crimă de Crăciun.

Agatha Christie […]a intenţionat să secţioneze şi să analizeze la microscop o felie de viaţă rurală tipic englezească, aşa cum a făcut-o la perfecţie  în multe dintre romanele sale. Iar cine e pasionat de acest gen de mystery ştie deja că viaţa rurală englezească este orice, numai liniştită – nu.

Romanul de faţă este catalogat de critici ca „locked-room mystery”, adica acţiunea se petrece într-o casă unde are loc şi crima şi unde sunt adunate toate personajele, inclusiv Poirot, venit să investigheze cazul mai mult de dragul „încălzirii centrale” decât de dragul cazului în sine. Acţiunea urmează tiparul obişnuit al romanelor lui Christie: are loc o crimă, aparent violentă şi sângeroasă, există un cerc larg de suspecţi care au motiv serios, mai ales că victima era un despot care nu ducea lipsă de duşmani, apar, rând pe rând, mici indicii care par să nu aibă sens scoase din context, se ivesc dovezi că personajele nu sunt cine par că sunt, Poirot îşi îndreaptă atenţia spre fiecare în parte şi, în cele din urmă, demască vinovatul care este, evident, personajul cel mai nevinovat dintre toate.

Conform criticilor, Christie tratează în carte problema transmiterii caracterului unui om prin moştenirea genetică: dacă Simeon Lee, victima, a fost un tiran crud şi răzbunător, atunci şi copiii lui vor fi la fel doar pentru că sunt copiii lui? Părerea mea neavizată e că Agatha Christie nu a intenţionat să fie atât de profundă în demersul ei scriitoricesc şi că, mai degrabă, a intenţionat să secţioneze şi să analizeze la microscop o felie de viaţă rurală tipic englezească, aşa cum a făcut-o la perfecţie  în multe dintre romanele sale. Iar cine e pasionat de acest gen de mystery ştie deja că viaţa rurală englezească este orice, numai liniştită – nu.

Dacă aveţi chef de un mystery festiv, aceasta e cartea pentru voi. Prin urmare, Crăciun fericit alături de Poirot şi toţi cei dragi!

Abonați-vă la newsletterul Suspans.ro pentru a fi la curent cu cele mai interesante ştiri, articole, concursuri şi materiale video publicate de scriitorii de suspans. Introduceți adresa dvs. de e-mail în pagina de abonare newsletter.

2 comentarii »

Tu ce zici?

Adauga un comentariu in casuta de mai jos, sau publica un link de legatura de pe situl tau. Poti de asemeni sa te abonezi la aceasta discutie via RSS.

Ai la dispozitie urmatoarele taguri de cod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Daca doresti o imagine asociata utilizatorului tau, foloseste sau creaza-ti un cont la Gravatar.