Drumul, nu destinaţia

Articol publicat in:Recenzii | Aparut in:Nr. 21 ( februarie, 2012 )
Autor:

Sophie Hannah – O păpuşă sau alta
Traducere de Irina Negrea
Editura Nemira, Colecţia Suspans, Bucureşti, 2011

De autoare nici nu aveam habar înainte să apară acest roman la Editura Nemira. De atunci însă mă lovesc tot mai frecvent de numele ei – şi încă în contexte dintre cele mai pozitive.

Înainte să purced eu însumi la lectura romanului, am citit trei recenzii ale lui. Una nu foarte entuziastă, semnată de Diana Morăraşu şi publicată chiar în revista noastră, iar celelalte două mai îngăduitoare, dacă nu chiar pozitive: George Arion, în Jurnalul naţional, şi Dan Boeriu, pe blogul personal. Datele problemei le cunoşteam, aşadar, ştiam în linii mari încotro se îndreaptă cartea Sophiei Hannah – şi mai ştiam că atuurile pe care le vedeau unii deveneau în ochii altora defecte.

Alternanţa celor două planuri, dublată de indubitabilul talent scriitoricesc al autoarei, au darul de a insufla poveştii acel dram de suspans care te face să duci o carte până la capăt.

Ei bine, vă spun din capul locului că, după lectură, mă revendic hotărât din a doua tabără – adică, O păpuşă sau alta este un roman psihologic care a reuşit să mă convingă, chit că intriga, să-i spunem, detectivistică nu m-a impresionat foarte tare.

Sophie Hannah reuşeşte însă să prezinte materia epică într-un fel atractiv, abordând două planuri temporale, dar şi personale: perspectiva victimei, a mamei care e convinsă că i s-a răpit copilul nou-născut, cu toate că pătuţul lui nu este câtuşi de puţin gol, şi perspectiva detectivilor însărcinaţi cu elucidarea misterului. Alternanţa celor două planuri, dublată de indubitabilul talent scriitoricesc al autoarei, au darul de a insufla poveştii acel dram de suspans care te face să duci o carte până la capăt.

Nici nu mai contează că soluţia problemei mi s-a relevat din prima jumătate a cărţii. În cazul de faţă, plăcerea stă într-adevăr în drumul de parcurs, iar nu în destinaţia ţintită.

Am să mă număr de aici înainte, fără doar şi poate, printre cititorii devotaţi ai Sophiei Hannah.

Abonați-vă la newsletterul Suspans.ro pentru a fi la curent cu cele mai interesante ştiri, articole, concursuri şi materiale video publicate de scriitorii de suspans. Introduceți adresa dvs. de e-mail în pagina de abonare newsletter.

Tu ce zici?

Adauga un comentariu in casuta de mai jos, sau publica un link de legatura de pe situl tau. Poti de asemeni sa te abonezi la aceasta discutie via RSS.

Ai la dispozitie urmatoarele taguri de cod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Daca doresti o imagine asociata utilizatorului tau, foloseste sau creaza-ti un cont la Gravatar.