Apocalipsa post-Romero

Articol publicat in:Recenzii | Aparut in:Nr. 4 ( septembrie, 2010 )
Autor:

Mira Grant ― Feed (Newsflesh, vol. 1)
Orbit, 2010, 608 p.

Atunci când George Romero însuși apare post-mortem ca încă un corp reanimat donat științei, teoria lui Coleridge, conform căreia, dacă eu, autorul, reușesc să infuzez poveștii mele o doză sănătoasă de pseudo-realism, cititorul își va agăța în cui neîncrederea față de cele citite, pare să fi atins culmi nebănuite.

În buna tradiție a ultimilor ani, invadată de trilogii mai mult sau (de cele mai multe ori) mai puțin reușite, ”Feed” apare ca primul volum al unei serii promițătoare ce a debutat anul acesta. Autoarea romanului, Mira Grant, face un lucru care mi se pare de-a dreptul interesant: ea aduce zombies în mainstream și îi scoate din lumea tipică mai degrabă benzilor desenate și filmelor sub-bugetate. ”Feed” este un roman cu morți vii tipic doar în primele câteva pagini, atât cât să prindă fanii genului și să dea o șansă cititorilor care habar nu aveau în ce se bagă. Ne-morții sunt un pretext bun ca oricare altul pentru o intrigă bine legată, cu suspans, ițe politice care trebuie desfăcute, relații interumane destrămate și reconstruite în noi feluri.

Ce este interesant și bate tiparele poveștii cu morți vii de până acum este că știm de unde și până unde ne-am trezit cu aceștia pe străzi. Suntem în anul 2040, iar în 2014 au apărut două vaccinuri revoluționare – cel împotriva gripei comune și cel împotriva cancerului. Sunt perfect conștientă cum o să sune asta, acum că o zic eu, dar credeți-mă pe cuvânt, chiar nu-i cea mai rea explicație: odată combinate, virusurile din cele două vaccinuri provoacă o infecție latentă în corpurile celor injectați, care după moarte sau la contactul cu purtători ai virusului activ, se amplifică și se traduce în moartea conștiinței și reanimarea corpului. Și, de aici, posibilități infinite…pentru că morții s-au trezit iarăși la viață, mușcând, zgâriind și infectând tot ce le iese în cale. Da, headshot-ul funcționează mai bine ca niciodată, mai sunt însă destui nefericiți care nu s-au prins de asta, drept pentru care îngroașă rândurile cadavrelor animate.

Georgia ”George” Mason (George Romero, stăpân al ne-morților, autoarea te invocă la fiecare pas!) și Shaun Mason (alter-ego-ul lui Mira Grant, pe numele ei adevărat Seanen McGuire), personajele-narator principale ale cărții sunt un cuplu atipic de frate și soră, copiii adoptați ai unui cuplu de cercetători care și-au pierdut propriul fiu în prima ”epidemie” de ne-moarte. Georgia și Shaun sunt noua generație de bloggeri, născuți la doi ani după prima epidemie de virus zombificator, care au venit să înlocuiască jurnalismul tradițional tocmai din pricina eșecului acestuia din urmă de a se raporta obiectiv și credibil la evenimentele curente – în fond, o proiecție futuristă deloc necredibilă. Până la urmă, atunci când până și la CNN se vorbea despre ”puștani vopsiți pe față care fac bancuri de prost gust și mușcă trecători pe stradă”, cineva trebuia să ia frâiele literelor în mână și s-o zică pe a dreaptă: este întoarcerea morților vii! Iar Georgia (Newsie) și Shaun (Irwin), alături de Buffy (Fictional), sunt tocmai vârfurile reprezentative ale noului val de jurnaliști – analistul obiectiv, reporterul mereu în goana după senzațional și responsabilul cu metaforizarea situațiilor reale. Autoarea se folosește de cei trei pentru a ne arăta cum se trăiește de pe o zi pe alta, cu teroarea permanentă a propriei amplificări virale (a se citi ”mortalități”). Au trecut mai bine de douăzeci de ani de când mulțimile s-au dispersat, societatea s-a dizolvat în spatele ușilor închise, iar internetul a rămas singura cale de comunicare.

Amatorii genului vor fi satisfăcuți. Segmentul masculin va suspina poate după mai mult sânge și mai multă oroare și poate li se va părea că părțile descriptive stau în calea acțiunii arbaletelor (da, a ar-ba-le-te-lor!), totuși combinația de horror cu thriller politic va depăși multe așteptări.”Feed” poate fi citit însă fără nicio remușcare și de persoanele care nu gustă genul zombie-horror. Bine, avem sânge și cadavre umblătoare și arme sofisticate, dar odată acceptate premisele acțiunii, cartea devine un thriller politic cel puțin decent, iar analiza făcută de autoare evoluției mass-media merită cu siguranță o privire mai atentă. În fond, înlocuim epidemia de zombificare cu orice virus scăpat din laboratoarele armatei și putem să ne concentrăm liniștiți de pe acum să vedem ce se întâmplă…în rest. Până la urmă, aici constă treaba bună făcută de Mira Grant.

Romanul deconspiră un univers palpabil, posibil, un viitor care (poate cu excepția cadavrelor umblătoare!) îl putem deriva și singuri din informațiile pe care le avem acum la îndemână. Și, bineînțeles, un omagiu lung de 600 de pagini lui George Romero, care i-a învățat pe post-apocaliptici cum să trăiască. Și chiar dacă nu se pune problema să îi căutăm un loc printre capodoperele literaturii moderne, ”Feed” este o mică bijuterie a genului și are marea calitate de a nu putea fi lăsată din mână. Iar dacă o citești cumva în metrou, ai grijă, că s-ar putea să uiți să cobori la timp.

Info:
Site-ul cărţii, aici.
Site-ul autoarei, aici.

Abonați-vă la newsletterul Suspans.ro pentru a fi la curent cu cele mai interesante ştiri, articole, concursuri şi materiale video publicate de scriitorii de suspans. Introduceți adresa dvs. de e-mail în pagina de abonare newsletter.

2 comentarii »

Tu ce zici?

Adauga un comentariu in casuta de mai jos, sau publica un link de legatura de pe situl tau. Poti de asemeni sa te abonezi la aceasta discutie via RSS.

Ai la dispozitie urmatoarele taguri de cod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Daca doresti o imagine asociata utilizatorului tau, foloseste sau creaza-ti un cont la Gravatar.